12 Ocak 2001 22:00

Bush'un adamları tehditler savurdu

Şaibeli bir biçimde ABD Başkanı seçilen George W. Bush'un yardımcıları, uluslararası alanda ABD hedeflerine ulaşmak için her şeyi göze alacakları mesajını verdi.

Paylaş
Bush'un adamları tehditler savurdu
ABD emperyalizminin, önümüzdeki dönemde, uluslararası alanda giderek daha da saldırganlaşacağına ilişkin işaretler çoğalıyor. 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak olan Cumhuriyetçi George W. Bush'a yakın isimler, dünyaya küstahça meydan okuyan açıklamalar yapmaya başladılar.
Bush'un Savunma Bakanlığı'na atadığı Don Rumsfeld, Washington'un politikalarında önemli değişikliklere gideceklerini ve bir numaralı önceliği, Rusya ve Çin'in karşı çıktığı Ulusal Füze Savunma Kalkanı'nın kurulmasına vereceklerini bildirdi.
Rusya'yı küçümsüyorlar
Rumsfeld, Bush yönetiminin uygulayacağı savunma politikalarını anlattığı ABD Senatosu'ndaki konuşmasında, Washington'un Ulusal Füze Savunma Kalkanı kurmak için Rusya ile krize girmeyi göze alarak Anti-Balistik Füze Antlaşması (ABM)'nı yürürlükten kaldıracağının işaretini de verdi. Rumsfeld, füze kalkanı kapsamında, "ABD'nin müttefiklerinin de korunmasının öngörüldüğünü" belirtti. Rumsfeld'in sözünü ettiği müttefik ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Böylesi bir kalkanın sözde "koruma" altına aldığı alan ise, gelecekteki çatışmalarda ABD'nin rakipleri tarafından "öncelikli hedef" olarak değerlendirilecek.
Bush'un Savunma Bakanı, "Sadece anavatanımızı değil, ABD'nin müttefiklerini ve dostlarını da koruma yeteneğine sahip, etkili bir füze savunma sistemi, modern teknolojinin sınırları içinde ve olabilecek en düşük maliyetle mutlaka gerçekleştirilmelidir" dedi.
Rumsfeld, eski Sovyetler Birliği ile 1972 yılında imzalanan ABM anlaşmasıyla ilgili olarak da "Bu anlaşma tarihe karıştı" iddiasında bulundu.
ABM antlaşması, Washington ve Moskova'nın, füze savunma sistemleri kurmaması ve eşit saldırı gücüne dayalı bir "dehşet dengesinin" korunmasını öngörüyor. Anlaşmanın bozulması halinde, emperyalistler arası yeni bir silahlanma yarışı başlayacak.
Helms'ten sert çıkış
ABD'nin görevden ayrılmak üzere olan başkanı Bill Clinton döneminde, ulusal füze savunma sistemine daha az önem veren Washington, sorunun, ABM antlaşması iptal edilmeden Moskova ile görüşmeler yoluyla çözülmesini istiyordu. Ancak, yeni yönetimin politika değişikliğinin işaretini veren Bush'a en yakın isimlerden Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jesse Helms de, Washington'da yaptığı bir konuşmada, ABM antlaşmasının artık çöpe atılacağını belirtti.
Savaş ilanı gibi
Helms, daha da ileri giderek, Washington'un bundan böyle "Rusya'nın eski Sovyetler Birliği toprakları üzerinde yeniden yayılmasına izin vermemesi gerektiğini" söyledi. Helms, "American Enterprise Institute" adlı kuruluşta yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında batı dünyasının "Doğu Avrupa ülkelerini komünizme terk etmesinin çok büyük bir hata olduğunu" söyledi. Helms, şöyle devam etti: "1940'lardaki bu vahim hatayı tekrarlamamalıyız ve Rus liderlerinin karanlık bir şekilde arka bahçe olarak bahsettikleri bölgede Rusya'nın yeniden yayılmasına izin vermemeliyiz. Bu eski Sovyet Cumhuriyetleri'nin bağımsızlıkları, yeniden Rus etkisine girme tehdidinden kurtulmadıkları ve batı demokrasilerine entegre olmadıkları sürece emniyet altında değil."
ABD Senatosu'nun en güçlü ismi sayılan Helms, bu çerçevede Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya'nın NATO üyeliğine alınması gerektiğini söyledi.
Küba'ya alçakça tehdit
Clinton'ın Küba politikasını eleştiren Helms, Bush döneminde ABD'nin, Küba halkı üzerindeki baskısını artıracağının işaretlerini verdi. Helms, Küba'ya tehditler savurarak, "Başkan Bush, görevi sona ermeden Havana'yı ziyaret ederek, Küba'nın demokratik yolla seçilecek devlet başkanının yemin törenine katılacak" dedi.
Avrupa Birliği de tedirgin
Washington'daki gözlemciler, Bush yönetiminin politika değişikliği sonucunda Rusya ile kriz çıkmasının kaçınılmaz olacağını, Çin ile de ilişkilerin gerginleşeceğini vurguladılar.
Avrupa Birliği de, ABD projesinin dünyada yeni bir silahlanma dalgasına yol açmasından kaygı duyuyor.
Rumsfeld'in, müttefiklerin de füze savunma şemsiyesi altına alınacağı yolundaki açıklamasının, bu kuşkuları gidermeyi amaçladığı belirtiliyor.
'NATO'yu bölmeyin'
Rumsfeld, Senato'daki konuşmasında, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sorun oluşturan Avrupa Gücü konusuna da değinirken, NATO'nun "bütünlüğünün ve uyumunun korunması gerektiğini" vurgulayarak AB'yi uyardı.
Don Rumsfeld, "Avrupa Savunma Gücü ile ilgili konumumuzu şöyle açıklayayım. NATO, çok önemli bir ittifaktır ve çok büyük başarılara imza atmıştır. NATO'nun bütünlüğü ve uyumuna zarar verecek bir adım, Avrupa için, ABD için ve dünyanın o bölümünde barışa ve istikrara katkımız için akıllıca olmaz" dedi.
Bush'un Savunma Bakanı, Türkiye'nin AB ile olan anlaşmazlığına değinmedi.
ÖNCEKİ HABER

Tarihi evler çöküyor

SONRAKİ HABER

Borç kamçısı emekçinin sırtında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...