11 Ocak 2001 22:00

Tarihi evler çöküyor

Antep'te sayıları 700'ü bulan tarihi evler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Eyüboğlu Mahallesi'nde 100 yıllık bir evin duvarının sokağa doğru yıkılması büyük tehlike yarattı.

Paylaş
Tarihi evler çöküyor
Gaziantep'in Eyüboğlu, Tabakhane ve Eblahan semtlerinde yoğunlaşan tarihi binaların önemli bir kısmı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. SİT alanı olan bu bölgelerde yer alan tarihi binaların büyük bir kısmı kullanılmıyor. Bakım ve onarım da yapılamayan binalar zaman zaman yıkılarak çevre sakinlerine korkulu dakikalar yaşatıyor.
Rıza Cenani'nin, Eyüboğlu Mahallesi Cami Sokak'ta bulunan 100 yıllık tarihi "Antepevi"nin duvarı, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu sokak üzerine yıkılarak büyük bir tehlike yaşanmasına neden oldu. Yağan yağmur nedeniyle yumuşayarak yerinden düşen ve herbiri 25 kilo ağırlığındaki taşlar sokak üzerine düştü.
'Her an yıkılabilir'
Bu sırada, bölgeden geçmekte olan 3 kişi şans eseri kaçarak kurtulurken, park halindeki bir otomobil hasar gördü.
Olayın görgü tanığı olan ve tarihi binanın karşısında kahvehane işleten Bedir Yer, "Mahallemizde bulunan tarihi binaların büyük kısmı çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Karşımızda bulunan binanın duvarının çökeceğini hissettik Tahminimiz doğru çıktı ve tesadüfen duvarın çöktüğüne tanık oldum. O sırada yoldan geçmekte olan 3 kişiye bağırarak kaçmalarını sağladım. 1 dakika gecikmiş olsaydım belki de 3 kişi hayatta olmayacaktı. Durumu belediye ekiplerine bildirdik ve geldiler. Ancak, belediye ekiplerinin tek yaptığı iş yıkıntıların olduğu noktaya bir tabela koyup gitmek oldu. Halen enkaz yerinde duruyor. Yaya ve araç trafiği ise devam ediyor. Oysa, binanın diğer bölümleri de her an yıkılabilir" dedi.
700 bina var
Gaziantep Kültür Müdürü Hasan Eliaçık ise Gaziantep'te 700 tarihi bina olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Tarihi binaların restore edilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerekir. Bunun için de bina sahiplerinin bu yönde bir talepleri olmalı. Ancak, bina sahiplerinin bu konuda talepleri olmadığı için bu sorun devam ediyor. Kültür Müdürlüğü olarak, özellikle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Gaziantep evlerini belirlemek için çalışma başlattık. Bu çalışmanın sonuçlarını en kısa zamanda ilgili yerlere ileteceğiz".
ÖNCEKİ HABER

Tekstilde grev kararına lokavt tehdidi

SONRAKİ HABER

Bush'un adamları tehditler savurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...