11 Ocak 2001 22:00

Tekstilde grev kararına lokavt tehdidi

TEKSİF Sendikası, 54 bin işçi adına sürdürdüğü grup toplusözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine grev kararı aldı.

Paylaş
Tekstilde grev kararına lokavt tehdidi
Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası ile Tekstil İşverenleri Sendikası arasında 54 bin işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev kararı alındı. Buna karşılık Tekstil İşverenleri Sendikası "lokavta gideriz" dedi.
TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Zeki Polat, yaklaşık 6 aydan bu yana Tekstil İşverenleri Sendikası'yla yürüttükleri toplusözleşme görüşmelerinde ortalama brüt 225 milyon lira olan işçi ücretlerine, birinci 6 ay yüzde 35 oranında zam ve belli oranda refah payı talep ettiklerini, buna karşılık işveren sendikasının yüzde 13 oranında zam önerdiğini bildirdi. Patronların ayrıca fazlamesai ücret zamlarının yüzde 100'den yüzde 50'ye düşürülmesi, işçilerin pazar günü çalışıp hafta içinde izin yapması gibi önerilerde de bulunduğunu anlatan Polat, bunu kabul etmediklerini kaydetti.
Polat, şunları söyledi: "Resmi arabulucu gözetiminde sürdürülen görüşmelerde de uzlaşma sağlayamadık ve yasa gereği grev kararı aldık. Hak-İş'e bağlı Öziplik-İş ile DİSK'e bağlı Tekstil-İş sendikaları da resmi arabulucu gözetiminde sürdürdükleri görüşmelerde uzlaşma sağlayamadılar.
Bu sendikalar da yakın bir tarihte grev kararı alacaklar. Eğer son anda bir uzlaşma sağlanamazsa, tekstil sektöründe çalışan 70 bin işçi 21 Şubat Çarşamba günü greve çıkacak."
Narin'in tehditleri
TEKSİF'in grev kararı üzerine açıklamalarda bulunan Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin ise lokavt tehdidinde bulundu. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası uyarınca lokavt ilan edeceklerini söyleyen Narin, TEKSİF'in greve çıkacağı 21 Şubat'a kadar görüşmelerinin süreceğini de belirtti.
Narin, açıklamasında yine "mali piyasalardaki kriz, ihracatta kâr marjının düşmesi ve istikrar konusunda yaşanan dalgalanmaların" tekstil sektörünü olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Genelde finans ve ithalatın, reel sektörler arasında da otomotiv sektörünün hükümetçe desteklendiğini söyleyen Narin, ekonomik alanda tek desteklenmeyen sektörün tekstil olduğunu savundu. Halit Narin, ekonomik krizden çıkışın, üretim, yatırım ve ihracat artışına bağlı olduğunu, istihdam ve işçi ücretlerindeki refahın da bu çerçevede düşünülmesi gerektiğini ileri sürdü.
İşçi sendikalarını "ülke ve sektörün gerçeğine uygun davranmamak ve yüksek oranlarda zam talep etmekle" suçlayan Narin, tekstil ürünlerinin maliyet artışında, işçi ücretlerinin önemli rol oynadığını iddia etti. "Bırakın zammı, mevcut işçi ücretlerini dahi ödeyemezken, bizden enflasyonun üzerinde zam talep ediliyor" diyen Narin, sektörün sorunlarına kısa veya orta vadede bir çözüm bulunmadığı takdirde, sektörün 4'te 3'ünün bu yıl sonuna kadar kapanmak zorunda kalacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Ersümer görevden alınsın

SONRAKİ HABER

Tarihi evler çöküyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...