11 Ocak 2001 22:00

Ersümer görevden alınsın

Enerji-Yapı Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı ve EMO Genel Başkanı Ali Yiğit, "Beyaz Enerji Operasyonu"nun sıradan bir yolsuzluk olayı olmadığını belirterek, Enerji Bakanının görevden alınmasını istedi.

Paylaş
Ersümer görevden alınsın
Enerji-Yapı Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı ve Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Yiğit, "Beyaz Enerji Operasyonu"nun yıllardır söylediklerinin doğruluğunu gözler önüne serdiğini belirterek, operasyonun sıradan bir yolsuzluk olayı değil, 15 yıldır uygulanan politikaların sonucu olduğunu ve bu politikaların masaya yatırılması gerektiğini söylediler. Yiğit ve Faydalı, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in derhal görevden alınmasını istedi.
Yiğit ve Faydalı dün bir basın toplantısı düzenleyerek, "Beyaz Enerji Operasyonu"nu değerlendirdiler. Yiğit, 15 yıldır enerjiyi kamu hizmeti olmaktan çıkarıp, sektörü yağma ve talan alanı haline getiren siyasi iradenin kurmaylarının, teorisyenlerinin gözaltında olduğuna dikkat çekerek, bu bürokratların yaptıkları çalışmalardan dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer tarafından sürekli terfi ettirildiklerini hatırlattı. Bürokratların Ersümer'in bilgisi dışında hiçbir şey yapamayacağını vurgulayan Yiğit, soruşturmanın selameti açısından Ersümer'in görevden alınmasını istedi. Yiğit, bugüne kadar enerji alanında herşeyin kamu yararı bir kenara atılarak, hukuk ayaklar altına alınarak gerçekleştirildiğine işaret etti.
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, "Birileri askeri yönetimi özlüyor" şeklindeki sözlerini de eleştiren Yiğit, "Yolsuzlukların ortaya çıkarılmasını istemek, askeri idareye davetiye çıkarmak anlamına gelmemektedir. Yapılması gereken, enerji politikalarının kamuoyu önünde tartışılmasıdır. İktidarın tek alternatifi olarak askeri rejimi göstermek talihsizliktir" diye konuştu.
Dünya Enerji Konseyi ilişkisi
Yiğit, Ersümer'in bakanlıkta yaptığı görevden almaların operasyonla ilgisi olmadığını, soruşturmanın genişlemesini önleme çabası olduğunu belirterek, bazı bürokratların nükleer santrallere karşı görüş bildirdikleri ve Ersümer'in bazı uygulamalarına karşı çıktıkları için görevden alındıklarının söylendiğini ifade etti. Operasyon dolayısıyla görevden alınan ve sorgulananların Bakan tarafından terfi ettirildiklerini, tüm şaibeli ihale ve özelleştirmelere imza attıklarını hatırlatan Yiğit, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Hüseyin Arabul'un enerji politikalarında ve enerjiyle ilgili tüm ihalelerde, işletme hakkı devirlerinde son derece etkili ve şirketlerin savunucusu konumunda olduğuna dikkat çekti.
'Türkiye 2001'i çıkaramaz'
Yiğit, yıllardır bu alana yatırım yapılacağı bahanesiyle milyarlarca doların harcandığına ancak enerji altyapısının çökmek üzere olduğuna işaret etti. Yatırım yapılacağına özelleştirme ve ihale yolsuzluklarıyla paraların özel sektöre aktarıldığını vurgulayan Yiğit, "Yatırım yapılmadığı için enerji krizi söylemleri gerçeğe dönüştü. Herşey doğalgazlı elektrik santralleri üzerine kuruldu. Ancak, ortada doğalgaz yok. Türkiye mayıs ayından itibaren enerji sıkıntısı yaşayacak. Bu yapıyla 2001'i çıkarmamız mümkün değil" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı göreve
Enerji-Yapı Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı ise soruşturmanın bir iki konu ile sınırlı tutulmaması gerektiğini belirterek, enerji alanında milyarlarca dolarlık yolsuzluklar bulunduğunu, hepsinin ele alınması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve çağırmaya davet eden Faydalı, "Soruşturma, 3-4 bürokrat açığa alınarak bitirilmemeli. Tüm enerji politikaları masaya yatırılmalı. Operasyon, 1985'ten beri uygulanan neoliberal politikaların iflasıdır" diye konuştu.
'Türkiye Ersümer'den kurtulmalı'
Faydalı, çarkın dönmesini sağlayan tüm isimlerin ve yapılan tüm işlemlerin ele alınması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin Ersümer'den kurtulması gerektiğini söyledi. Faydalı, Akkuyu nükleer santral ihalesinde rüşvet iddialarının döndüğünü ve Yılmaz'ın ihaleye katılan konsorsiyumlara masrafları karşılığında 30'ar milyon dolar verilmesini önerdiğini hatırlattı. AKTAŞ'taki yolsuzluklara rağmen sözleşmesinin hala iptal edilmediğine dikkat çeken Faydalı, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hakkındaki SPK raporlarında usülsüzlükler ortaya konmasına karşın bakanlığın bu şirketlerin görev bölgelerini genişletmeyi tercih ettiğini hatırlattı.
Mavi Akım yolsuzluğu
Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan santrallerden TEAŞ'ın 4-5 centlik maliyetine karşı 12 cente elektrik aldığını dile getiren Faydalı, uluslararası tahkimin çıkması için çırpınanların milyarlarca dolarlık sermaye geleceği iddialarına rağmen neden gelmediğini açıklayamadıklarını belirtti.
Karadeniz'in dibine boru döşeyip, Samsun'a Rus doğalgazını getirecek Mavi Akım projesi çerçevesinde Samsun-Ankara arası boru hattı döşenmesi için iki ANAP'lı müteahhite 52 milyon dolarlık avans verildiğini kaydeden Cengiz Faydalı, "Henüz Karadeniz'in altına boru döşenip döşenmeyeceği belli değil iken bu 52 milyon dolar nasıl verilebilmiştir?" diye sordu.
ÖNCEKİ HABER

Trabzon'da tarihi eserlere restorasyon

SONRAKİ HABER

Tekstilde grev kararına lokavt tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...