10 Ocak 2001 22:00

Bir çınar daha devrildi

Şair, öykü, roman ve oyun yazarı Necati Cumalı, dün sabah İstanbul'da vefat etti. Edebiyatın çeşitli dallarında verdiği eserlerle pek çok ödül alan Cumalı'ya geçen yıl da, Tiyatro Yazarları Derneği tarafından Türk tiyatrosuna katkılarından dolayı "Onur Ödülü" verilmişti.

Paylaş
Bir çınar daha devrildi
Türkiye'nin en verimli edebiyatçılarından şair, öykü, roman ve oyun yazarı Necati Cumalı, dün sabah İstanbul'da vefat etti. Yakalandığı karaciğer kanseri hastalığı sonucu 80 yaşında ölen Cumalı'nın, yarın Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.
Kendi gibi şiirler
Şair, öykü, roman ve oyun yazarlığı dallarında eserler veren Necati Cumalı, Kültür Bakanlığı Tiyatro, Türk Dil Kurumu ve Yeditepe Şiir, Orhan Kemal ve Yunus Nadi Roman, Sait Faik Hikaye, Ömer Asım Aksoy ve Tiyatro Yazarları Derneği ödüllerine layık görülmüştü.
Necati Cumalı, 1921 yılında Yunanistan'ın Florina kentinde dünyaya geldi. Ortaöğrenimini İzmir Atatürk Lisesi, yükseköğrenimini de 1941 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamlayan Cumalı, 1945-48 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde çalıştı. İzmir ve Urla'da 1950-57 yılları arasında avukatlık yapan Cumalı, ardından 2 yıl Türkiye'nin Paris Basın Ataşeliği'nde memurluk, daha sonra da İstanbul Radyosu'nda redaktörlük görevlerinde bulundu.
1965'ten sonra yalnızca yazarlığı uğraş edinen Cumalı'nın ilk şiiri 1939'da yayınlandı. "Garip Akımı" ve 1940 kuşağının öbür şairlerinden kendisini ayıran yalın, aydınlık anlatımlı ve lirik şiirler yazan Cumalı, sevgi, sevinç, özlem gibi bireyin güncel kaygılarıyla birlikte çağın toplumsal sorunlarını da ele aldı.
Sinema ve tiyatroyu da besledi
Öykü, roman ve tiyatro türlerine 1955'den itibaren yönelen Cumalı, şiirsel dili ve ayrıntıları ustaca kullanmasıyla okuyuculara kendini benimsetti.
Cumalı, roman ve öykülerinde, özellikle Ege yöresindeki kasaba ve kırsal kesim insanlarının sorunlarını işledi. "Tütün Zamanı (Zeliş)" (1959), "Yağmurlar ve Topraklar" (1973), "Acı Tütün" (1974, 1991) adlı eserleri bu türün örnekleri arasında yer aldı.
Necati Cumalı, "Ay Büyürken Uyuyamam" (1969,1986) adı altında topladığı öykülerinde ise Anadolu insanının cinsellik tablosunu çizdi. Cumalı'nın bazı eserleri sinemaya da uyarlandı. "Boş Beşik", "Nalınlar", "Susuz Yaz", "Mine" ve "Derya Gülü", Cumalı'nın en sevilen oyunlarından birkaçı.
Ödüllerle dolu bir yaşam
"Yağmurlu Deniz" adlı kitabıyla 1969 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü, bütün şiirlerinin 1. cildi olan "Tufandan Önce" ile 1984 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, "Değişik Gözle" ile 1957 ve "Makedonya 1900" ile 1977 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, "Dün Neredeydiniz" adlı oyunuyla 1981 Kültür Bakanlığı Tiyatro Ödülü'nü kazanan Cumalı, 1995'te Orhan Kemal ve Yunus Nadi Roman Ödülleri ile Dil Derneği'nin düzenlediği Ömer Asım Aksoy Ödülü'nün ilkini "Viran Dağlar" adlı romanıyla almıştı. Necati Cumalı'ya geçen yıl, Tiyatro Yazarları Derneği tarafından Türk tiyatrosuna katkılarından dolayı "Onur Ödülü" verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Gidişata dur demek için birleşelim

SONRAKİ HABER

TİSK Anayasası ile yönetiliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...