10 Ocak 2001 22:00

'Bor madenlerini satmak suçtur'

Dünya toplam bor üretiminin yüzde 31'ini gerçekleştiren, dünya bor pazarını kontrol eden iki dev tekelden biri olan Eti Holding'in özelleştirilme kapsamına alınmasına tepki gösterildi.

Paylaş
'Bor madenlerini satmak suçtur'
Eti Holding AŞ'nin özelleştirme kapsamına alınmasına ve bor madenlerinin özelleştirilmesini engelleyen 2840 sayılı bor madenlerinin devletleştirilmesine ilişkin yasanın değiştirilmek istenmesine tepki gösterildi. KİGEM, TMMOB, T. Maden-İş, Petrol-İş, Genel Maden-İş, Maden-Sen genel başkanları dün düzenledikleri basın toplantısında bor madenlerinin Türkiye için petrol değerinde olduğunu vurgulayarak, bu madenler hukuka uygun olarak satılsa dahi suç işleneceğine dikkat çektiler.
Türkiye'deki madenleri yöneten kamu kurumu Eti Holding AŞ, özelleştirme kapsamına alındı. Ancak bor madenlerinin özelleştirilmesi için Eti Holding'in özelleştirilmesi yetmiyor. Başbakan Bülent Ecevit stratejik bir maden olduğu gerekçesiyle 1978 yılında 2840 sayılı yasayı çıkararak bor madenlerini devletleştirmişti. Şimdi aynı Ecevit, bor madenlerinin özelleştirilmesi önünde engel haline gelen 2840 sayılı yasayı değiştirmek için kolları sıvadı.
KİGEM Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, bor madenleri üzerinde oynanan oyunlara tepki göstererek, dünya bor rezervlerinin yüzde 63'ünün Türkiye'de bulunduğunu ve Türkiye'nin dünya bor piyasasını kontrol eden iki tekelden biri olduğunu söyledi. Türkiye'ye yılda 220 milyon ABD Doları kazandıran ve 750-800 milyon dolar kazandırabilecek potansiyele sahip olan bor madenlerinin özelleştirilmesi kararını durdurma azminde olduklarını belirten Soysal, ABD'nin bu madenlerin özelleştirilmesi için yıllardır lobi faaliyeti yürüttüğünü dile getirdi.
'Türkiye gözümüzün önünde gidiyor'
Soysal, "Türkiye gözümüzün önünde gidiyor. Kâr getiren en değerli varlıklarımız satılıyor. İran'ın petrolünü satmaya kalkışsalar ayaklanmazlar mı? Bizim için bor petrol kadar değerli" dedi.
Soysal, Ecevit'e "Neden şimdi bor madenleri üzerindeki devlet tekelinin kaldırılmasına izin veriyorsunuz? Bor madenlerinin 1978'den bu yana önemi mi azaldı?" diye sorarak, aksine bor madenlerinin kullanım alanlarının daha da arttığını, stratejik alanda vazgeçilmez hammadde veya ürün haline geldiğini söyledi. Soysal, "Bor madenlerindeki devlet tekelinin kaldırılması durumunda, Türkiye kısa süre içerisinde özel sektör eliyle bor madenlerini ve ikinci tekel konumunda olduğu pazarı ABD'li tekelinin eline verecektir" dedi. IMF'nin istemleri ve özel sektörün baskılarıyla yapılmak istenen düzenlemelerin, Türkiye madenlerini yabancı tekellere teslim anlamına geleceğini vurgulayan Soysal, yanlış politikalara karşı hukuki ve demokratik platformlarda kararlı bir biçimde mücadele edeceklerini duyurdu.
Bandırma işçileri fabrikalarını terk etmedi
Bu arada Eti Holding'in özelleştirilmesine tepki gösteren Bandırma Fabrikası'nda çalışan Petrol-İş ve Türkiye Maden-İş üyesi işçiler dün fabrikalarını terk etmediler. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, cumartesi günü Bandırma'da açıklamayı yapan örgütler olarak kitlesel basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Öztaşkın, Devlet Bakanı Gürel'i desteklediklerini belirterek, çalışanların tepkisinin yeterli olmadığını, toplumsal tepkinin yaratılması gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

'Tarım Cottarelli'den kurtarılmalı'

SONRAKİ HABER

Tutuklularla görüşmeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa