10 Ocak 2001 22:00

'Tarım Cottarelli'den kurtarılmalı'

Tarım Bayramı kutlamalarında Türkiye'de uygulanan politikalar ile tarımın yok edildiği vurgulandı.

Paylaş
'Tarım Cottarelli'den kurtarılmalı'
Tarım Bayramı ve Türkiye'de tarımsal eğitimin 155. yılı nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Atatürk Konferans Salonu'nda bir tören düzenlendi.
Törende bir konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Nuri Arı, "Türk tarımının kurtulması için Cottarelli'den kurtulmamız gerekir" dedi. Arı, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeter halde bulunan ender ülkelerden biri olduğunu ve bunda da ziraat mühendislerinin katkısı olduğunu söyledi.
Türkiye'de ancak tarım arazilerinin artmadığına aksine azaldığına dikkat çeken Arı, "Kısıtlı olanaklarla bu ülkenin insanlarını doyuranlar ziraat mühendisleridir" dedi. 1980'li yıllara kadar ziraat mühendislerinin altın yıllarını yaşadığını belirten Arı, YÖK'ün eğitim kalitesini düşürdüğünü, Tarım Bakanlığı'nın reorganizasyona giderek, bir takım araştırma enstitülerini kapattığını, SEK, Et-Balık Kurumu gibi kuruluşların da kapandığını ya da özelleştirildiğini kaydetti. Tarım sektörünün heyecanını kaybettiğini ifade eden Arı, şöyle devam etti: "Tarımda Türkiye'nin Cumhuriyet'in kurulmasından sonra yaşadığı heyecanı yeniden yaşamalıyız. Bunun için ülke bütçesinin, IMF'nin temsilcisi Cottarelli'den kurtulması lazım. Türk tarımının kurtulması için Cottarelli'den kurtulmamız gerekir."
'Çiftçiyi açlık bekliyor'
Antalya Ziraat Odası Başkanı Celal Sönmez de, Türk tarımının yıllardır ihmal edildiğini, bu nedenle çiftçiliğin terk edilir noktasına geldiğini bildirdi. Türkiye'nin kendi kendine yeterli ülke olmaktan çıktığını kaydeden Sönmez, "Türkiye artık bu şansını kaybetti. Türkiye artık kendi kendine yetmiyor. Hayvancılık sektörü, muz ve çeltik bitti" dedi.
Türkiye'de tarım arazilerinin yüzde 70'inin devletin olduğunu belirten Sönmez, bu tarım arazilerinin korunamaması nedeniyle buraları mafyanın işgal ettiğini kaydetti. Devletin elindeki arazileri çiftçilerin ve ziraat mühendislerine açması gerektiğini kaydeden Sönmez, şöyle konuştu: "Türk tarımının ihmal edilmesi nedeniyle çiftçiyi açlık tehlikesi bekliyor. Yüzde 50-56 faizli kredilerle tarım yapılamaz. Tarımda üretim artışı yok. Çiftçi kendi haline bırakılmış, çitfçi de artık yaptığı işten kaçıyor."
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aziz Özmerzi ise törende yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin kendisine dayalı sektörlerin gelişimini sağladığını, ancak tarım işletmelerinin henüz sektör tanımına ulaşamadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

NATO zehirden vazgeçmedi

SONRAKİ HABER

'Bor madenlerini satmak suçtur'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...