10 Ocak 2001 22:00

NATO zehirden vazgeçmedi

ABD'nin etkili olduğu örgüt, uranyum kullanımını sona erdirmeyi kabul etmedi. Almanya'da bir başka uranyum faciası yaşandığı ortaya çıktı.

Paylaş
NATO zehirden vazgeçmedi
Avrupa'nın gündemine oturan Balkan Sendromu'nu Brüksel'de görüşen NATO'nun siyasi komite uzmanları, İtalya'nın bu tip silahların kullanımına ara verilmesi yönündeki önerisini kabul etmedi. Bir uzlaşma sağlayamayan 19 üye ülkenin uzmanları, seyreltilmiş uranyum (DU) içeren silahların etkileri konusunda her ülke tarafından hazırlanan belgelerin toplanmasını ve üye ülkeler arasında değiştirilmesini kararlaştırmakla yetindiler.
Avrupa ülkelerinde, geçtiğimiz hafta Balkan Sendromu'nun tartışmaya açılmasıyla NATO ve ABD'ye yönelik baskılar artmış ve bu ülkeler NATO'dan söz konusu silahlar hakkında ayrıntılı bilgi vermesini istemişti.
AB'den oyalama taktiği
Avrupa Birliği (AB) de Kosova ve Bosna'da uranyum kullanımının sağlığa etkileriyle ilgili "bilimsel" görüşünü gelecek ay başında açıklayacak. AB Komisyonu sözcüsü Jean-Christophe Filori, ilgili birimlerle önceki gün yapılan toplantıda, uzmanların bu tip silahların kullanımının sağlığa etkilerini saptamak ve "bilimsel kararlarını" şubat ayı başında açıklamakla yükümlü kılınmalarının kararlaştırıldığını belirtti. AB Güvenlik ve Siyasi Komitesi de büyükelçiler düzeyinde toplanarak konuyu görüşmüştü.
ABD hedefte
ABD'yi DU konusunda eleştiri yağmuruna tutan Almanya'nın Savunma Bakanı Rudolf Scharping, DU içeren mühimmatı hiçbir ülkenin kullanmaması gerektiğini söyledi. Scharping, Alman Haber Ajansı (DPA)'na yaptığı açıklamada, uranyum konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediği şeklindeki eleştirileri reddederek, 1999 yılı mayıs ayından bu yana Meclis'e ve halka düzenli olarak bilgi verdiğini savundu.
Fransa Ulusal Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Sosyalist Partili milletvekili Paul Quiles, ABD'nin bu tip silahların uzun vadedeki toksik etkisinden ötürü müttefiklerini uyarmadığını belirterek, bu ülkeyi dürüst olmamakla suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Kosova'da Rus birliklerinin konuşlandırıldığı yerlerdeki durumu incelemek ve uranyum içerikli silah kullanımının etkilerini saptamak için bölgeye bir uzman heyet gönderiyor.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas, Kosova savaşının sonuçlarının Yugoslavya'daki krizin barışçı yollarla çözümlenmesini savunan Yunanistan'ı haklı çıkardığını söyledi. Reppas, düzenlediği basın toplantısında, bu konuda hükümete yöneltilen eleştirilerin "haksız" olduğunu, Yunanistan'ın NATO harekâtına katılma kararının oybirliğiyle alındığı ve bunun ülkesinin milli çıkarları göz önünde bulundurularak yapıldığını savundu.
Irak'ta yayımlanan El Irak gazetesi de, ABD'yi "Drakula" ile kıyaslayarak, bu ülkeyi "terörizm ve dünya gücü olmak için yağmaya başvurmak"la suçladı. Gazete, "ABD'nin, süper bir güç olduğunu kabul ettirmek için bir Drakula gibi halkın kanını emen ve zenginliklerini yağmalayan köksüz bir ülke olduğunu" yazdı. ABD, 1991'deki Körfez Savaşı sırasında Irak'a karşı da DU kullanmıştı.
İngiltere'den U dönüşü
İngiltere hükümeti de DU içeren silahların yol açtığı sağlık sorunları olup olmadığını saptamak için askerleri kontrolden geçirecek. Savunma Bakanı John Spellar, parlamentodaki konuşmasında, Balkanlar'da görev yapan askerler için gönüllü kontrol programı oluşturulacağını söyledi. Spellar, haberlerin halk arasında kaygı yarattığını ve bu kaygıyı gidermek istediklerini söyledi. İngiltere daha önce askerleri sağlık kontrolünden geçirme niyeti olmadığını açıklamıştı.
Fransa ise Balkanlar'ı da kapsayacak şekilde uranyumlu silahlar hakkındaki parlamento soruşturmasını genişletmeye karar verdi. Balkanlar'da görev yapmış kişilerden beşincisinde lösemi çıkması ve bir kadın gazetecinin her iki savaşı izledikten sonra Körfez Savaşı Sendromu'na yakalandığını açıklamasından sonra, Millet Meclisi Savunma Komitesi, söz konusu kararı açıkladı. Balkanlar'da görev yapan İrlanda ve Yeni Zelanda askerlerinin de kontrolden geçirilecekleri bildirildi.
Bir cerrah hastalandı
Bosna'da 1993 ve 1996 yılları arasında görev yapan Kanadalı bir cerrah Balkan Sendromu'ndan etkilendiğini açıkladı.
Lösemi ve kemik kanseri olduğunu ifade eden Rıza Mehran adlı cerrah, Kanada hükümetinin, eski Yugoslavya'da görev yapan ve ülkeye hasta olarak dönen askerlerin durumuyla yeteri kadar ilgilenmediğini belirtti. Savunma Bakanlığı sözcüsü ise Körfez Savaşı sırasında ve Balkanlar'da görev yapmış 100 kadar askerin tıbbi testlerden geçirildiğini, alınan sonuçlarda olağanüstü bir durum olmadığını söyledi.
Doktora yakışan açıklama!
Kosova BM Misyonu şefi Bernard Kouchner, DU'nun Kosova'da sağlık riski taşıdığına inanmadığını söyledi. Sınır Tanımayan Doktorlar grubunun kurucularından olan Kouchner, "Bana göre tehlike yok" dedi. Klina kasabasında gazetecilere açıklama yapan Kouchner, Kosova Barış Gücü askerlerinin, Haziran 1999'da bölgeye girmelerinden beri seyreltilmiş uranyuma karşı gerekli tedbirleri aldıklarını iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Kandırıldık!

SONRAKİ HABER

'Tarım Cottarelli'den kurtarılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...