09 Ocak 2001 22:00

Kandırıldık!

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırısında görev yapan askerler, giriştikleri sivil katliamında kendi hayatlarını da tehlikeye attılar. Kan kanserine yakalanan NATO askeri AlmanChristian Büthe, askere doğruların söylenmediğini ve aldatıldıklarını anlatıyor.

Paylaş
Kandırıldık!
"Balkan Sendromu" olarak kamuoyuna yansıyan gelişmelerin kurbanlarından Alman askeri Christian Büthe, başından geçenleri gazetecilere anlatıt. Askeri yetkililerin ve politikacıların açıklamalarının aksine, üstleri tarafindan uyarılmadıklarını söyleyen Büthe, Bosna dönüşünde geçirildiği sağlık kontrolünde vücudunda yüksek oranda leukozyten olduğunu ve kan kanserine yakalandığını öğrenmiş.
1998 yılının Ocak ayının bir Cuma günü askerliğini yaptığı Delmenhorst'taki karargahta bir talim esnasında düşerek bayıldığını belirten Büthe, ardından yapılan sağlık kontrolünde kendisinin lösemi hastalığına yakalandığını öğrendiğini söylüyor. Başından geçenleri ve yaşadıklarını dün gibi hatırladığını vurgulayan asker, "Eğer lösemi olduğum 3 gün sonra tespit edilmiş olsaydı, şimdi çoktan ölmüştüm" diyor. Büthe, aylar süren uzun bir tedavi gördükten sonra hastalığı yenebildi.
'Nedenini bilmeyecektim'
Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping ve askeri yetkililerin Bosna ve Kosova'da görev yapmış Alman askerlerinin hastalanmadığı yönünde verdikleri demeçlerin doğru olmadığını söyleyen Büthe, "Eğer komşu ülkelerdeki gelişmeler kamuoyuna yansımasaydı, ben de neden bu hastalığa yakalandığımı bilmeyecektim" diyor.
Christian Büthe ve babası, uzun süre hastalığa kerozinin yol açtığını düşündüklerinden, herhangi bir girişimde bulunmamış. Ne zamanki Avrupa'nın diğer ülkelerinde Bosna ve Kosova'da görev yapmış diğer askerinde lösemiye yakalandıklarını öğrenirler, işte o zaman işin gerçek yüzü ortaya çıkmış.
Hiçbir uyarı yapılmadı
1997 yılında Bosna'da görev yapan Büthe, bölgede DU mermilerinin kullanıldığına dair kendilerine hiç bir uyarı yapılmadığını söylüyor. "Bosna'da değişik bölgelerde görev yaptım. Ama hiç bir bölgede herhangi bir uyarı levhasına rastlamadım. Radyasyona karşı koruyucu donanım da verilmedi" diye konuşan asker, üstlerinin de kendilerini bu konuda uyarmadıklarını vurguluyor. Uzun süre kendi yaşadıklarını kamuoyuna duyurup duyurmama da karar kılamayan Christian Büthe, "Vatan haini olarak damgalanmak istemiyorum. Ama radyoda ve televizyonda 'Alman askerleri DU mermilerinden etkilenmedi' gibi demeçleri de duyunca gerçekleri söylemediklerini de biliyorum" diyerek, gerçeklerin ortaya çıkması için sonunda medyaya açıklamalarda bulunduğunu söylüyor.
Gerçekler gizleniyor
Christian Büthe'nin babası, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin oğluyla ilgilenmediği suçlamasında bulunuyor. "Diğer ülkelerde, Bosna ve Kosova'da görevlendirilmiş askerlerde lösemiye rastlanırken, "Alman askerleri hasta olmadı" sözlerine inanmakta zorlanıyorum" diyen baba, Alman yetkililerin, gerçekleri sakladıklarından emin.
"Basit bir asker tabi ki emirlere karşı gelemez ve o savunmasızdır" diyen baba, "Dağların ardındaki gerçeklere ulaşılmasını istemiyorlar. Christian'i Bosna'ya gitmesi için ben zorladım. Şimdi ise vicdan azabı çekiyorum" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Tekstil patronları greve zorluyor

SONRAKİ HABER

NATO zehirden vazgeçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...