09 Ocak 2001 22:00

Tekstil patronları greve zorluyor

Tekstil işkolunda devam eden grup toplusözleşmelerinde bugün grev kararı alınıyor. Görüşmeleri TEKSİF 54 bin, Öz İplik-İş ve Tekstil ise 24 bin işçi adına yürütüyor.

Paylaş
Tekstil patronları greve zorluyor
Şerif Karataş
Tekstil işkolunda 18. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmazlık halen sürüyor. Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası bugün 54 bin işçi adına grev kararı alacak. Toplam 24 bin işçi adına görüşmeye oturan DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası ile Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası da Bakanlık'tan uyuşmazlık zaptının gelmesini bekliyorlar.
Üç sendikanın yöneticileri de kendilerini greve kazanılmış haklara göz diken tekstil patronlarının zorladığını belirtiyorlar. Aynı dayatmalarla karşılaşan üç sendikanın, bu yılki görüşmelerde ortak hareket etme yönünde çalışmaları olduğu öğrenildi.
TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat, toplusözleşme görüşmelerinde tekstil patronlarının kazanılmış hakları gasp etmek istemeleri nedeniyle anlaşma sağlayamadıklarını belirterek, 10 Ocak'ta grev kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi.
Tekstil patronlarının pazar gününü çalışma günü yapmak istemeleri, zorunlu mesai, taşeronlaştırma ve esnek çalışma dayatmalarını kabul etmeyeceklerini belirten Polat, hakların gasp edilmek istenmesi nedeniyle ücret konusunda görüşme yapamadıklarını kaydetti. Zeki Polat, grup sözleşmelerinde Öz İplik-İş ve DİSK/Tekstil'le ortak hareket ettiklerini, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin de, arabulucu dönemini beklediklerini ve bundan sonra yasal prosedürü uygulayacaklarını söyledi. Greve çıkmak istemediklerini dile getiren Engin, tekstil patronlarının, "Kendilerine servetlerini kazandıran çalışanların emeğinin karşılığını vermelerini" istedi. Bu işin masa başında bitmesini istediklerini söyleyen Engin, greve çıkmaları durumunda bundan tekstil patronlarının sorumlu olacağını belirtti.
Tekstil işkolunda örgütlü diğer sendikalarla uygun bir ortam olması durumunda beraber hareket etmelerinin faydalı olacağını dile getiren Engin ise, bu yönde bir karar olması durumunda, bunun basın aracılığıyla kamuoyuna yansıyacağını söyledi.
Ortak hareket isteği
DİSK/Tekstil Genel Başkan Vekili Ali Yılmaz da, patronların, işçilerin kazanılmış haklarını gasp edecek bir toplusözleşme yapmak istediklerini belirtti. Hakların tartışma konusu bile yapılamayacağını belirten Yılmaz, arabulucu döneminde de anlaşma sağlanamadığını, Çalışma Bakanlığı'ndan gelecek yazıyı beklediklerini dile getirdi. Yılmaz, işkolunda örgütlü diğer sendikalarla ortak hareket etme çalışmaları yapıldığını da ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Bakan Ersümer'den itiraf

SONRAKİ HABER

Kandırıldık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa