09 Ocak 2001 22:00

Bakan Ersümer'den itiraf

Zan altında kalan ve "üzerinin çizilmesi" istenen Enerji Bakanı Ersümer, soruşturmada kendisine bilgi verilmediğini itiraf etti.

Paylaş
Bakan Ersümer'den itiraf
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, "Beyaz Enerji Operasyonu"nun soruşturması sırasında kendisine bilgi verilmediğini söyledi.
Ersümer, partisinin TBMM grup toplantısından önce gazetecilerin "Beyaz Enerji Operasyonu" ile ilgili sorularını yanıtladı. Operasyonunun İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütüldüğünü kaydeden Ersümer, "Daha önce de söylediğim gibi, gittiği yere kadar gider" diye konuştu. "Soruşturma sürecinde size bilgi verilmiyor mu?" şeklindeki soruya "Hayır" karşılığını veren Ersümer, aynı gazetecinin "Doğrusu size bilgi verilmesi değil midir?" sorusuna da, "Bu, özel kanuna göre yürütülüyor. 4422 sayılı kanun var. Bana ulaşan bilgiler itibarıyla ben gerekeni yaptım zaten" karşılığını verdi. Ersümer, bürokratların görevden alınmasına yol açan Konya ihalesiyle ilgili bakanlık içinde soruşturma açıp açmadığı yolundaki soruyu yanıtlarken, "Görevden aldığımız görevlilerle ilgili daha önce konu Teftiş Kurulu'na intikal ediyor. Bakanlığımızın teftiş kurulu bir rapor düzenliyor. Bu rapor bana intikal ediyor. Burada devletin zarara uğratıldığına ilişkin tespitler var. Ben de 2000 yılının Ocak ayında bu raporu onaylıyorum. Ve bu raporda belirtildiği gibi adı geçenlerle ilgili, devletin uğratıldığı zararın tahsiline yönelik hukuk davasının açılmasını içeren bu raporu onaylıyorum. Benim Bakan olarak bir KİT'te dava açmam söz konusu değil. Bu davayı açma konusundaki yetkili, ilgili kişi, genel müdür" diyerek topu kendisine bağlı bir memura atmaya çalıştı. Kendisinin bu konuda ısrarlı olduğunu kaydeden Ersümer, davanın açılmamasını öngören bir mahkeme kararı olmadıkça davanın açılması gerektiğini ilgililere net bir şekilde illettiğini iddia etti. "Tabii bizim bu konudaki ısrarımız bu olayları başlatmış" diyen Ersümer, mahkeme safhasında bunların hepsinin ortaya çıkacağını öne sürdü.
Jandarmanın rolü
Ersümer bir gazetecinin, "Jandarmanın bu süreçte rolü ne" sorusu üzerine de, "Sayın Başbakan da merak ediyor. Ben bazı konulurda eksik bilgilere sahibim. Şimdi benim konuştuğum konu Yeşilhisar ihalesiyle ilgili ve görevden almalarımız da bu ihaleye istinadendir" diye konuştu.
Soruşturmanın DGM'de yürütülmesinin çelişki olup olmadığının sorulması üzerine Ersümer, bu konuda bir değerlendirme yapamayacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal'le müzesinde buluşmak

SONRAKİ HABER

Tekstil patronları greve zorluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...