09 Ocak 2001 22:00

Emek Platformu Anayasa

   değişikliği istedi

Paylaş
Emek Platformu Anayasa değişikliği istedi
Emek Platformu, kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapılmasını istedi. Kamu-Sen Genel Merkezi'nde dün toplanan başkanlar kurulu zorunlu tasarruf fonunda biriken anapara ve nemaların da bir an önce ödenmesini isterken, toplantıdan herhangi bir eylem takvimi çıkmadı.
Toplantıda, hükümetin memurlar arasındaki ücret farklılıklarını gidermek amacıyla aldığı yetki yasası, asgari ücret, zorunlu tasarruflar, Anayasa değişiklikleri, iş güvencesi yasası, kamu çalışanlarının iş güvencesini kaldıran yasa tasarısı ve 1 Aralık eylemi değerlendirmesi gündemleri yer alırken, Türk İş Genel Başkanı Bayram Meral'in bitiminden bir saat önce toplantıdan ayrılması dikkat çekti. Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan dönem sözcüsü Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyleyerek, toplanacak bir Anayasa Kurultayı ile yapılacak Anayasa değişikliklerinin kamuoyunda tartışılmasını istedi. Hükümetin kendi siyasi geleceği ile ilgili değişikliklere gittiğini ifade eden Akay, 69 ve 121'inci maddelerin değiştirilmesine yönelik çalışmaları eleştirerek, "Bunlar özel konulardır. Toplumla, çalışanlarla ilgili kılı kıpırdamayan hükümetin, böyle özel konularda çalışma yapmasını ayıp buluyoruz" dedi. Akay, platformun Anayasa değişiklikleriyle ilgili teknik çalışmaları yaptığını da sözlerine ekledi.
Zorunlu tasarruf hesabında biriken anapara ve nemaların bir an önce hak sahiplerine verilmesini isteyen Akay, faize para bulan hükümetin zorunlu tasarruflara para bulamamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Kamu çalışanları arasındaki ücret farklılıklarını gidermek amacıyla hükümetin TBMM'den aldığı yetki yasasına dayanarak yapacağı değişikliklerin adaletli olması ve bu konuda tarafların görüşlerini alması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin 102 milyon olarak belirlenmesinin hükümetin çalışanlarla ilgili politikasını net olarak ortaya koyduğunu kaydeden Akay, asgari ücretin, sendika ve kitle örgütlerinin bir araya gelerek belirleyecekleri yoksulluk limitinin altına inmemesi gerektiğini söyledi.
İş güvencesi yasasının da bir an önce çıkması gerektiğini belirten Akay, iş güvencesinin sözde kalmayarak eyleme geçmesi gerektiğini söyledi. Emek Platforumu'nun kamu çalışanlarının sorgusuz sualsiz, kolayca ihracını öngören yasa tasarısına gerekli reaksiyonu göstereceğini söyleyen Akay, 1 Aralık eyleminin ardından açılan soruşturmalara da tepki gösterdi. Akay, "Hem çalışanların haklarını gasp edeceksiniz, hem de tepki gösterenlere soruşturma açacaksınız. Olmaz öyle şey. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi baskı ve yıldırma politikasının göstergesidir" diye konuştu. Hükümete çağrıda bulunan Akay, 2001 yılını diyalog ve uzlaşı yılı ilan ederek, "Hükümet ya diyalog elini tutacak, ya da sokağı gösterecek. Bizim gücümüzü kimse test etmesin. Geçmişteki eylemlerimiz buzdağının sadece görünen yüzüydü. Ama biz gerekirse hükümete, rant çevrelerinden, IMF'den daha fazla destek veririz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten güçbirliği çağrısı

SONRAKİ HABER

Amaç düşünceyi yok etmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa