08 Ocak 2001 22:00

Seyhan işçisine güçlü destek

Seyhan Belediyesi'nde işten atmalara karşı başlayan oturma eylemi sürüyor. DİSK, TÜMTİS, EMEP ve HADEP'in destek verdiği oturma eylemine atılan işçilerin eş ve çocukları da katılıyor.

Paylaş
Seyhan işçisine güçlü destek
Sinan Araman - Halil İmrek
Seyhan Belediyesi'nden atılan 64 işçinin oturma eylemi sürüyor. Örgütlü oldukları DİSK'e bağlı Genel-İş 2 No'lu Şube yöneticileri ve aileleriyle birlikte, dün de belediye önünde oturma eylemi yapan işçiler, işe geri alınıncaya kadar direneceklerini söylediler. İşçilere, DİSK, TÜMTİS, EMEP ve HADEP destek verdi.
Belediye önünde toplanan işçiler, "Vur vur inlesin Arıkan dinlesin", "Arıkan işimizi geri ver", "İş ekmek yoksa barışta yok" sloganlarıyla Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'a tepkilerini dile getirdiler. "Eşimiz eve getirecek ekmeği için direniyorsa, işi için, çocuklarının geleceği için direniyorsa onu yalnız bırakmak olmaz" diyen işçi eşleri ve "Babamız bizim okul masraflarımızı karşılıyordu, ama onu işten attılar biz de destek vermeye geldik" diyen işçi çocukları da oturma eylemine katıldılar.
Hayli öfkeli olan işçilere ilk destek Emeğin Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü'nden geldi. Adana İl yöneticileri ile Seyhan ve Yüreğir ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu EMEP'liler, "Seyhan işçisi yalnız değildir" sloganıyla, atılan işçilere destek verdiler.
Tek seçenek birlikte mücadele
İşçiler tarafından alkışlarla karşılan EMEP'liler adına konuşan İl Başkanı Belma Çıngıloğlu, Genel-İş Sendikası'nın zorlu geçen 2000 yılı toplusözleşmelerinde kararlılığı ve tabanın birliği ile iyi bir sözleşme yaptığını, belediye başkanının bunun acısını çıkarmaya çalıştığını söyledi. Seyhan Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın işçi atmamakla övündüğünü hatırlatan Çıngıloğlu, "Ama yerel yönetimler de iktidar gibi rotasını IMF ve DB'ye göre ayarlıyor" dedi. Hükümetin işçilere sürekli açlık, işsizlik ve daha fazla sömürü dayattığına dikkat çeken Çıngıloğlu, özelleştirmeye, işten atmaya, düşük ücretle çalıştırmaya, TİS'lerin ihlal edilmesine karşı tüm işçi ve emekçilerin birlikte mücadele etmekten başka seçeneği olmadığını söyledi.
EXSA grevcilerinden kitlesel katılım
Daha sonra DİSK'e bağlı şubeler ve TÜMTİS, oturma eylemi yapan işçileri ziyaret ederek, destek verdi. DİSK/Tekstil üyesi EXSA işçilerinin kitlesel olarak katıldığı ziyaret sırasında sürekli "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı atıldı. DİSK Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli, Seyhan Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın atılan işçileri geri almasını istedi.
DİSK/Tekstil Merkez Yöneticisi ve Teksa Şube Başkanı Nazmi İncesoy ise "nerede kavga varsa, nerede sınıf mücadelesi varsa orada olacaklarını" söyledi. Arıkan'ın, Genel-İş 2 No'lu Şube üyeleri EXSA işçisine yardım ederken, "EXSA işçilerinin hakkının bir an önce verilmesi gerekiyor" sözlerini hatırlatan İncesoy, "Aynı başkan bugün kendisi işçi atıyor. Madem işçi, emekçi dostusun, işçilerin hakkının verilmesini istiyorsun o zaman sen niye işçi atıyorsun?" diye konuştu. EXSA grevcilerinin Genel-İş 2 No'lu Şube'den sürekli destek gördüklerini belirten İncesoy, atılan işçilerle sonuna kadar dayanışma içinde olacaklarını söyledi.
HADEP Adana İl Örgütü ve Seyhan, Yüreğir ilçe yöneticileri de ziyaret ederek, atılan işçilerin yanında olduklarını ilettiler. Türkiye'de ekonomik, siyasal bir kriz olduğunu belirten HADEP Adana İl Başkanı Osman Fatih Şanlı, krizin faturasının sürekli çalışanlara çıkarıldığını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Yol ayrımı keskinleşiyor

SONRAKİ HABER

Orada biri mi var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa