08 Ocak 2001 22:00

Fillerin aksiyon filmi!

Tabutta Rövaşata filmiyle adından söz ettiren Derviş Zaim, Susurluk skandalının ardındakilerin beyaz perdeye aktarıldığı yeni filmi "Filler ve Çimen" ile göz dolduruyor.

Paylaş
Fillerin aksiyon filmi!
Şenay Aydemir
İlk filmi 'Tabutta Rövaşata' ile dikkatleri üzerine çeken yönetmen Derviş Zaim, Türkiye'nin yakın dönem panoramasını aktardığı usta işi bir filmle yeniden sinemaseverlerin karşısında. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'en çok tartışılan' ve 'en çok beğenilen' film olarak dikkatleri üzerine çeken "Filler ve Çimen" Susurluk skandalıyla patlak veren ilişkilere, cesur ve bir o kadar da sinema adına umut verici bir bakış getiriyor.
Susurluk skandalının ardından çokça tartışılan ancak nedense 'çözülmeyen' ilişkilerin hamasete kaçmayan, düzeyli ve etkileyici bir çözümlemesi "Filler ve Çimen". İsmini, "Filler tepişirken olan çimenlere olur" atasözünden alan film, hemen yanıbaşımızda olan tepişmenin insanlar üzerindeki etkilerini de aktarıyor. Zaim'in klasik Türkiye sineması klişelerinden uzaklaşarak zaman zaman Fransız, zaman zaman da Amerikan bağımsız sinemasına yakınlaşan teknikleri ve sinema kurgusu da Türkiye'de farklı bir sinema döneminin de açılmakta olduğunun habercisi.
Uluslararası bir maratoncu olan Havva Adem (Sanem Çelik), erkek kardeşi ile birlikte yaşayan genç bir kızdır. Kardeşi doğuda askerliğini yaparken bir mayına basıp sakat kalmıştır ve acil tıbbi yardıma ihtiyacı vardır. Ancak Havva silgi fabrikasında çalışarak kazandığı para ile kardeşini tedavi ettiremez. Tek ümidi Avrasya Maratonu'nu kazanmak ve verilen para ödülünü kardeşinin hastane masrafları için kullanmaktır.
Havva, bir taraftan antrenmanlarını sürdürürken öte yandan kardeşi ile ilgilenir. Lüks bir otel, bu zorlu mücadelesi sırasında Havva'ya yiyecek yardımında bulunarak destek sağlar. Ancak otel sahibinin geleceği de tehdit altındadır. Mafya, oteli değerinin epey altında bir rakama satın almak ister. Otel sahibi Ali Bey (Taner Barlas) oteli almak isteyen ünlü uyuşturucu baronu Sabit'in (Haluk Bilginer) teklifini geri çevirince işler karışmaya başlar.
Bu arada Sabit, uyuşturucudan kazandığı paranın bir kısmını sus payı olarak Aziz Bebek (Bülent Kayabaş) isimli bir Bakan'a dolaylı yoldan ama düzenli bir şekilde yollamaktadır. Sabit'le Bakan arasındaki para alışverişini tetikçi Camoka (Ali Sürmeli) sağlar. Ancak, Camoka kendi krallığını kurmak için Sabit'ten aldığı paraya el koyar. Haracını alamayan Bakan'ın Sabit'i araması ile ortalık karışır...
Derviş Zaim, devlet-mafya-çete ilişkisini uyuşturucu ilişkileri bağlamında ele alırken, kontgerillanın en fazla faaliyet gösterdiği alan olan Kürt sorununu da, PKK'nin de içine dahil edildiği çarpıcı bir öyküyle dile getiriyor.
Zaim, filmin başında birbirinden bağımsız birçok öyküyü, bu hikayelerin yanından geçip giden Havva'nın varlığıyla birbirine bağlarken, hem seyirciyi filmden, hem de öyküleri birbirinden koparmamayı başarıyor. Filmin 'ezileni' olarak öne çıkan Havva'nın kaçınılmaz olarak bu bağımsız öykülerin içine dahil olması bütün öyküleri birleştiren ve aslında birbirlerinden bağımsız olmadıklarını gösteren yeni bir süreci başlatıyor.
Filler ve Çimen, iddiası öyle olmasa bile, politik film kapsamında değerlendirilebilecek bir yapım. Özellikle, Türkiye'nin gündemini bilen insanlar için 'bu kadar da olur mu?' sorusunu sorduracak olan filmin tek handikapı ise, kendi tezini oluşturmak gibi bir iddiasının bulunmaması. Bu durum filmin genel akışı içinde önemli bir eksiklik gibi durmasa da, örneğin gösterildiği diğer ülkelerde 'salt bir macera-aksiyon' filmi gibi algılanmasına neden olabililir.
Son olarak, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde iki oyuncusu ödülle dönen filmin oyuncularını kutlamak gerek.
Havva rolünde Sanem Çelik, yıllardır aldığı eğitimin, "Kara Melek" gibi bir dizide harcanamayacak kadar önemli olduğunu performansıyla herkese gösteriyor.
Ali Sürmeli de kontrgerilla elemanı Camoka rolüyle, oynadığı TV dizisi "Deli Yürek"teki rolüne yabancılık çekmiyor. Sürmeli, dizideki oyununu aşan performansı ve özellikle canlandırdığı ikinci karakterdeki oyunuyla göz dolduruyor.
Her filminde başka bir karakteri canlandıran ve her defasında altından başarıyla kalkan Haluk Bilginer, yılların deneyimli oyuncuları Taner Barlas ve Bülent Kayabaş da filmdeki görevlerini gereğince yerine getiriyorlar.
Hollywood'un 'baştan savma', 'kalitesiz' filmler yaptığı ve piyasaya sürdüğünün dile getirildiği, Oscar'ı alacak film bulmakta güçlük çekildiği bir dönemde vizyona giren "Filler ve Çimen" sinemayı takip edenlerin izlemesi gereken bir yapım.
ÖNCEKİ HABER

F tipi cezaevleri insan öğütüyor

SONRAKİ HABER

Yol ayrımı keskinleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa