07 Ocak 2001 22:00

İnce hastalık hâlâ tehlike

Halk arasında "ince hastalık" ya da "yoksul hastalığı" olarak bilinen verem, her yıl 8 milyon kişiyi pençesine düşürüyor ve 3 milyon insanın canına mal oluyor. Özellikle yoksul ülkelerde yaygınlığını sürdüren verem Türkiye'de de hâlâ etkili.

İnce hastalık hâlâ tehlike
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmalarına göre, dünyada her yıl 8 milyon kişi verem hastalığına yakalanıyor, 3 milyon kişi, verem nedeniyle hayatını kaybediyor. Dün başlayan ve 13 Ocak'a kadar sürecek olan 54. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle, verem hastalığıyla mücadele ve korunma yollarıyla ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, verem nedeniyle ölümlerin yüzde 98'i, verem hastalarının ise yüzde 95'inin, sosyo-ekonomik bakımdan geri kalmış ülkelerde ortaya çıktığı belirtildi. Geri kalmış ülkelerde etkili bir verem mücadelesinin yapılamadığına ve gelişmiş ülkelerin bu konuda yeterli desteği veremediğine işaret edilen açıklamada, bu durumun devam etmesi halinde, 2004 yılında her yıl ortaya çıkan yeni hasta sayısının 10 milyona, ölümlerin ise 4 milyona ulaşmasının tahmin edildiği bildirildi.
Türkiye'de verem hastalığının, 1950'li yıllarda görülme sıklığının yüksek olduğu ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, 1945 yılında verem ölüm oranının, yüzbinde 262, 1965 yılında ise hastalığa yakalanma oranının yüzbinde 172 olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu gidişe engel olunması amacıyla 1953 yılından itibaren başlatılan faaliyetlerin, kısa sürede sonuçlarını verdiği ve verem nedeniyle ölümler ve vereme yakalanma oranlarının hızla düşüş gösterdiği bildirildi. Bu düşüşün halen devam ettiği ve bugün verem nedeniyle ölümlerin yüz binde 2.5, vereme yakalanma oranının ise yüz binde 31 civarında olduğu kaydedilen açıklamada, hastalığın yaygınlığının bölgelere göre de farklılıklar gösterdiği belirtildi.
Hastalığın görülme sıklığına göre bölgelerin Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi olarak sıralandığı ifade edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın hedefinin, tüberkülozun genel yaygınlığını, hastalığa yakalanma oranlarını ve bölgesel farklılıkları azaltmak olduğu bildirildi.
Hastaların, tedavilerini kesintisiz olarak devam ettirmeleri, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve hekimlerine istenilen periyotlar içinde kontrole gitmelerinin gerekliliğine işaret edilen açıklamada, hastaların yer değişikliği durumunda, gittikleri yerdeki en yakın dispansere başvurarak tedavilerine devam etmeleri de istendi.
Belirtilere dikkat
Bu arada, hafta nedeniyle bir açıklama yapan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Tahir Özkan, verem hastalığının bugün dünyadaki enfeksiyon hastalıkları içindeki en yaygın ve öldürücü hastalık olma özelliğini sürdürdüğünü belirtti. Verem belirtilerinin, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik ateş, gece terlemesi, öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Özkan, "Ancak, hastalık belirtileri ile, hastalık arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yine de yüzde 80'inde bir veya birkaç belirtinin olduğu hatırda tutulmalıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'2001 emekçiler için siyasi bir

SONRAKİ HABER

Ekvador, Kamboçya olmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa