05 Ocak 2001 22:00

Büyüme korkusu!

Reşit olma yaşı olan 18, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar için korku yaşı. Çünkü 18 yaşını dolduran çocuklar, iş sahibi olup olmadıklarına, tek başlarına yaşamlarını nasıl sürdüreceklerine bakılmadan sokağa atılıyor.

Paylaş
Büyüme korkusu!
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'na bağlı yetiştirme yurtlarında kalan 12-18 yaş grubundakiler, 18 yaşına girme korkusunu yaşıyorlar. Yetiştirme yurdunda barınanlar, devletin olanaklarından 18 yaşına kadar yararlanıp, 18 yaşını doldurduklarında yurtlardan çıkarılıyor.
Gaziantep Yetiştirme Yurdu'nda barınan Hanifi Akar da bu çocuklardan biri. 18 yaş korkusunu yaşadığını belirten Akar, "Yetiştirme yurduna 12 yaşında geldim. 1 Haziran'da 18 yaşını tamamlayacağım için yurttan ayrılmak zorunda kalacağım" diyor.
'Sokakta kalmak istemiyorum'
Ailesinin ekonomik sıkıntı içerisinde olması nedeniyle yetiştirme yurduna yerleştirildiğini kaydeden Akar, şöyle devam etti: "Burada, çok rahatım. Ancak, 1 Haziran 2001'de 18 yaşını doldurduğum için yurttan çıkartılacağım. Üniversite eğitimi yapmak istiyorum. Kazanıp kazanamayacağımı bilemiyorum. Bir işim de yok. Yurttan çıktığım zaman ne yapacağımı düşünüyorum. Sokakta kalmak istemiyorum ve geleceğimden de endişe duyuyorum".
İşsiz sokağa atmayın!
Yetiştirme yurtlarında kalanların tamamının aynı korkuyu yaşadığını anlatan Akar, devletin çocuklara 18 yaşından sonra da sahip çıkmasını istedi. Özellikle, belirli bir işimiz olmadan sokağa atılmamaları gerektiğini söyleyen Akar, "Yaşımız çok genç ve neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmiyoruz. Ancak, dışarıda bizi ne gibi tehlikelerin beklediğini de tahmin ediyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Taşeron şirket işçisine

SONRAKİ HABER

Gerçekler gizlenemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...