05 Ocak 2001 22:00

Taşeron şirket işçisine

   sendikasızlaştırma

Paylaş
Taşeron şirket işçisine sendikasızlaştırma
Sinan Sarısaltık
Konak Belediyesi'ne bağlı Konbel Temizlik İşletmesi'nde çalışan yaklaşık 370 işçi, temizlik ihalesinin Merbel Şirketi'ne devredilmesiyle birlikte sendikadan istifa ettirilerek işbaşı yapmak zorunda bırakılıyor. Konbel Temizlik Şirketi'nde çalışırken örgütlenmeye başlayan işçilerin, Belediye-İş 4 No'lu şubeye üye olmalarının ardından yapılan itiraz sonrası dava açılmıştı.
Erdal İzgi ikili oynuyor
Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi basına yaptığı açıklamalarda, "İşçilerin sendikalaşmasına karşı değilim" derken, öbür yandan sendikadan istifa etmeyen işçilerin Merbel'de çalışmasına izin verilmeyeceğini belirtiyor. İşçiler, Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi'nin ikili oynadığını vurgulayarak, şunları söylüyorlar: "Belediye Başkanı ağustos ayında Konak Belediyesi'nde yapılan grevde basına 'Benim Konbel işçilerim var. Temizlik işlerini onlarla yapacağız' derken, sendikalaşmamız mahkeme sürecine girince, 'Konbel'de temizlik işçisi yoktur. Onların hepsi inşaat işçisidir' diyor. O zaman temizlik işçisiydik de şimdi değil miyiz? Belediye başkanı üçkâğıtçı davranıyor."
İşçiler sendikaya kızgın
Belediye-İş 4 No'lu Şube Yönetimi'nin kendilerine sahip çıkmadığına dikkat çeken işçiler, "Sendikalaşmayı seçmemiş olsaydık, ne zamana kadar sürünecektik? Türkiye bir yandan Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyor, bir yandan da işçileri kölelik sistemiyle çalıştırıyor. Bizler bu kölelik sistemine dur demek için sendikayı seçtik. Ama Şube Başkanı Ali Çelenk bize yaptığı açıklamada, 'Ekmek ağır bastığı için ben sizi zorlamıyorum. İstediğinizi seçin. İster sendika ister ekmek' şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Sendika yönetimi ilk zamanlar gazetelere demeçler verdiler ondan sonra bizlerle ilgilenmediler. Bizlere basına demeç vermeyin uyarısında bulunuyorlar" diyorlar. İşçiler ayrıca yaklaşık 300 kişilik bir örgütlülüğü yakaladıklarını, fakat sendikanın duyarsızlığı nedeniyle üye olanların çoğunun istifa ettiğini belirtiyorlar.
Adlarının okunmasını bekliyorlar
Konbel Temizlik İşletmesi Müdürü Hüseyin Alabaş ve Başkontrolör Aydın Özbey tarafından sendikalı olduktan sonra sürekli istifa etmeleri yönünde baskılara maruz kaldıkları belirten işçiler, 22 mıntıkaya sendikalı olmayanların isimlerinin asıldığını ve sendikalı işçilerin tedirginliklerinin artırılmaya çalışıldığını söylediler. İşçiler yılbaşından sonra Konbel'in önünde toplanırken, çalışıp çalışmayacaklarını merakla bekliyorlar. Bazı işçiler, aç susuz, sabah 9.00'dan akşam 16.00'ya kadar şirketin önünde beklediklerini bazı arkadaşlarının da şirkete yaya gidip geldiğini söylüyorlar. İşletme önünde toplanan işçiler, Konbel tarafından, Merbel'e geçen listede isimlerinin okunmasını bekliyor. İşçiler, İzelman, İzbeton, İzulaş vb. şirketlerde işçilerin örgütlenip toplusözleşme yaptıklarını belirterek, "En pis işi bizler yapıyoruz. İzelman, İzulaş, İzbeton vb işçileri sendikalıyken, bizler değiliz" diyorlar.
Belediye-İş 4 No'lu Şube Başkanı Ali Çelenk ise, işçilerin örgütlenmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini, işçilerle yapılan toplantılarda sendikadan istifa etmemeleri yönünde sürekli uyarıda bulunduklarını ifade ederek, "Biz gecemizi gündüzümüze kattık, işçileri sendikaya üye yaptık. Bu mücadelede, işten atılma, kavga dövüş olacağını söyledik. Ama işçiler istifaları imzalıyorlar. Armut piş ağzıma düş olmaz" dedi. Çelenk, sendikanın sahip çıkmadığı yönündeki açıklamaların da doğru olmadığını savunarak, bunların dedikodu olduğunu belirtti. Sendikadan istifa etmeyenlerin de işbaşı yaptığını, yaptıkları araştırmalarda tespit ettiklerini belirten Çelenk, "Emekli çalışanlar alınmayacaklar, onun dışında işe almama durumu yok. Sendikaya üye olup işbaşı yapan arkadaşlar var. Önümüzdeki iki gün içinde her şey belli olacak" dedi. Merbel'de çalışma süresinin 8 aya indirildiğine dikkat çeken Çelenk, belediyenin amacının özelleştirme ve taşeronlaştırmayı uygulamak olduğunu söyledi.
'İstifa istemiyoruz'
Konbel Başkontrolörü Aydın Özbey, işçilerin sendikalaşmalarını engellemediklerini, herkesin kendi tercih hakkı bulunduğunu söylerken, Merbel'e alınacak işçilerin sendikadan istifa etmesi yönünde baskı yapılmadığını iddia etti. Konbel'de çalışan yaklaşık 370 temizlik işçisi 86 milyon lira asgari ücret alıyor. Koku ve yol parasıyla aldıkları ancak 123 milyon liraya ulaşabiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Talan yasası iptal edildi

SONRAKİ HABER

Büyüme korkusu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...