05 Ocak 2001 22:00

Talan yasası iptal edildi

Orman alanlarının vakıf üniversitelerine peşkeş çekilmesini sağlayan 4498 sayılı yasanın iki maddesi, Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile yürürlükten kalktı.

Paylaş
Talan yasası iptal edildi
Muzaffer Özkurt
Koç ve Sabancı'ya orman alanlarını peşkeş çeken, ormanların kurulacak yeni vakıf üniversitelerince yağmalanmasının önünü açan Anayasa Mahkemesi'nin, YÖK Kanunu'nda değişiklik yapan 4498 sayılı yasanın iki maddesini iptaline ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Kararın gerekçesinde şunlara yer veriliyor: "Orman alanlarının dava konusu kuralda öngörüldüğü biçimde vakıf üniversitelerine tahsisi, ormanların korunması ve bütünlüğünün bozulmaması ilkesi ile bağdaşmadığı gibi kamu yararının zorunlu kıldığı durumlar arasında da kabul edilemez." Bundan sonra ise yapılacak olan üniversitelerin kurulduğu alanların yapılarıyla beraber Orman Bakarnlığı'na teslim edilmesi. Pek çok kararın bozulduğu ancak gereklerinin yerine getirilmlediğini belirten odalar bu kararın da gereğinin yerine getirilmesinden de şüpheli.
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı ve İTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Kadir Ergin, bu kararla beraber üniversitelerin Orman Bakanlığı tarafından teslim alınması gerektiğini söyledi.
Mühendisler savcılığa başvuracak
"Biz de iptal kararının verilmesi ve gerekçelerinin açıklanması ile Cumhuriyet Başsavcılığına başvuracağız. Zaten Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında söylediği kamu yararı değildir sözü bizim şimdiye kadar duyurmaya çalıştığımız en esaslı temel düşüncelerden biridir" diyen Ergin, bundan sonra yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: "Orman yasasında bu alanın mal varlığı ile iade edilmesi gerektiği belirtiliyor. Yani bir yere yasadışı villa yapılmıştır. Orman yasasına göre burası öncelikle Orman Bakanlığı'nın yerel birimleri tarafından teslim alınır. Üzerindeki mal varlığı yapıtlar ya kurumun gereksinimi için kullanılır yıkılmadan, ya da kendi gereksinimi dışında varsa başka kamu kurumları için kullanır. En son noktada da tekrar orman alanı olarak kullanılmasında yarar görüyorsa o yapıtları yıkar ve bu alanı orman alanına dönüştürür".
Talanın bir yöntemi iptal edildi
Orman alanlarının talana açılmasının yöntemlerinden sadece birisinin iptal edildiğine dikkat çeken Ergin, bunun dışında 2-B uygulamalarının, turizm alanı olarak 49 yıllığına tahsis edilebilmesinin, özel ormanların yapıya açılmasının da başka yöntemler olduğunu belirtti. Ergin ayrıca "Bu orman alanlarının yasal yöntemlerle talan edilmesinin her şeklinin diğeri ile yakın ilişkisi vardır. Bunlardan birinde gevşek davranılması bütün diğer talan biçimlerini de harekete geçirir rahatlatır" dedi.
Talan kararı siyasi alındı
Mimarlar Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Eski Sekreteri Şener Özler ise, meselenin çok boyutlu olduğunu belirtti. "Zaten yapmak istediklerini yaptılar. Ama mesele çok boyutlu. Geçmişte yaşananlar tekrar karşımıza çıkıyor. Yıllar öncesinde yaptığımız uyarılar karşmıza çıkıyor. Aynı şeyleri söylemek acı veriyor. Uyarılarımıza şimdiye kadar dikkat edilmemiş olması acı bir durum" diyen Özler, talan edilen alanların geri alınamayacağını çünkü bu alanların talan edilme kararının siyasi olduğunu söyledi.
"En tepeden bağlanmış ve uygulamaya sokulmuş siyasi kararlar. Bakanın müdahale edip başa döndürmesi mümkün değil" diyen Özler, geldiğimiz dönemde kentsel rantın orman alanları, su havzaları ve yeşil alanda yoğunlaştığını belirterek şunları anlattı: "Tepedeki ilişkiler kentsel rantı ormanlara taşıyor. Türkiye'de üretim yok çünkü. Gelir kaynağı ranta dayalı. Bir kısmı kentsel ranta dayalı. Bunun çoğalmasının yolu İstanbul'da yeşil alanları, su havzalarını ve ormanları imara açmaktır."
ÖNCEKİ HABER

Savaşın çocuklarını tartışan bir roman:

SONRAKİ HABER

Taşeron şirket işçisine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...