05 Ocak 2001 22:00

Hükümete altın brifingi yasadışı

Siyanürlü yöntemle altın üretilmesine karşı çıkan eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Bakanlar Kurulu'nda verilen brifingin yasadışı olduğunu kaydetti.

Paylaş
Hükümete altın brifingi yasadışı
Siyanürlü yöntemle altın üretilmesine karşı çıkan eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Füsun Koroğlu'nun Bakanlar Kurulu'nda verdiği brifingin yasadışı olduğunu kaydetti.
Bergama'da altın madenciliği yapmayı planlayan Eurogold firması, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda Türkiye'deki altın madeni rezervi ve altın madeni işletmeciliğinde karşılaşılan sorunların ele alınmasını, "İhmal edilmiş madenciliğin ayağa kalkması olarak" nitelendirdi. Eurogold Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Orhan Güçkan, Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra "Yedi düveli yendik, şimdi sıra ekonomimizi düzeltmekte" dediğini anımsattı. Güçkan, şöyle devam etti: "Atatürk'ün düşüncesi, Türkiye'de bir altın müessesesi kurmak idi. O zaman yatırım gücünün yüzde 40'ı madenlere gidiyordu. Bugün ise yatırım imkânlarının yüzde 1'i madenciliğe gidiyor. Özel sektör madenciliğe yatırım yapamadı. Böyle olduğu için bu ülke bu hale geldi. Geçen yıl yurtdışından 250 ton altın ithal ettim. Bu, 2,5 milyar dolardır. Bu ülke altınını, madenlerini üretmeli diye düşünüyorum. Bu ülkenin yurtdışında okuttuğu ve 40 yıllık bir maden mühendisi olarak, hükümetin, ihmal edilmiş madenciliğimizin yeniden ayağa kalkmasını düşünmesini mutlulukla karşılıyorum. Bu şirket konusu değil, ülke konusu. Hükümet, altın madenciliği konusunu ele almakla üretimin önünü açıyor. Yalnız altının değil, her konuda üretimin önünü açıyor. Yeraltı kaynakları bir ülkeye Tanrı'nın hediyesidir. İnsanların mutluluğu için değerlendirsek çok iyi olacaktır."
Taşkın: Brifing yasadışı
Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın ise, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Füsun Koroğlu'nun Bakanlar Kurulu'nda verdiği brifingin yasadışı olduğunu belirtti. Taşkın, şöyle konuştu: "Danıştay'ın verdiği karar son derece açıktır. Bu karara göre Bergama'daki maden, Anayasamızın 17. maddesinde yer alan 'Herkes yaşama hakkına sahiptir' ilkesine aykırıdır. Bergama'yla ilgili kararlar kesinleşmiştir ve kanun yerine geçer. Anayasamızın 312. maddesine göre mahkeme kararları değiştirilemez ve uygulanması geciktirilemez. Füsun Koroğlu'nun Anayasa'ya uyması gerekirken mahkeme kararlarını değiştirmeye, yanlış uygulamaya, devletin birimlerini bu konuda yanlış davranmaya yöneltmesi son derece ilginçtir. Türkiye bir hukuk devleti ise Bergama'da maden çalışamaz. Bakanlar Kurulu'na böyle yanlış bilgiler verilmesi son derece sakıncalıdır. Kim istiyorsa yasalara uygun yabancı sermaye getirsin, yatırım yapsın, Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olsun. Buna karşı değiliz, ama yasalara ve mahkeme kararlarına aykırı, insanlara ve çevreye zarar verebilecek bir işletmenin açılması doğru değildir."
Brifingde konuşulanlar
Bakanlar Kurulu'nda Bergama Ovacık'taki altın madeni işletmesi ile bazı enerji yatırımlarının durumlarının anlatıldığı brifingde, Türkiye'de bu yönde yatırıma giren şirketlerin çeşitli nedenlerle yatırımlarının durdurulması halinde doğacak zararın tazmini için yasal yollara girileceği belirtilmişti. Brifingde, "Bu tür konular gerek yabancı sermayenin girişi açısından son derece olumsuz etki yaratmakta, gerekse yurtdışındaki itibarımızı da ciddi anlamda zedelemektedir. Ayrıca, uluslararası yargıya intikal ettiğinde de haksız duruma düşeceğimiz gerçeği göz ardı edilmemelidir" denilmişti.
Değerlendirilmelerde, bu türden yatırımların ağırlıkla idari mahkemelerin "yerindelik" denetimi yapmalarından kaynaklandığı, oysa öteki ülkelerdeki mahkemelerin yalnızca "hukukilik" denetimi yaptığına dikkat çekilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinde ağır tecrit koşulları

SONRAKİ HABER

Ecevit'i istemeyen Özel Harp mi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa