05 Ocak 2001 22:00

Avrupa'da DU paniği

İtalya'nın ardından Fransa, Portekiz, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'nde de, Kosova ve Bosna'da görev yapmış birçok askerin, seyreltilmiş urayum (DU) silahları nedeniyle kansere yakalandıkları ortaya çıktı.

Paylaş
Avrupa'da DU paniği
Ufuk Altun
"Balkan Sendromu" İtalya sınırlarını aştı. İtalya'nın ardından Fransa, Portekiz, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'nde de, Kosova ve Bosna'daki emperyalist işgal birliklerinde görev yapmış asker ve subayların kansere yakalandıklari ortaya çıktı. İtalya'da gazeteler, bir askerin daha kanserden öldüğünü yazdı. 1996 yılında Bosna'da demiryollarının onarımında görevli askerin, aynı yıl kansere yakalandığı ve 1998 yılında öldüğü belirtildi.
Fransa hükümeti, 1999 yılında Kosova'da görev yapmış 4 askerin lösemi tedavisi gördüğünü açıkladı. Portekiz'de de Kosova'da görev yapmış bir askerin kanserden öldüğü ortaya çıktı. Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan da, bölgede görev yapmış birer subaya kanser teşhisi konduğunu bildirdi. Çek Cumhuriyeti hükümeti, bölgede görev yapmış askerin kanserden öldüğünü doğruladı. Avrupa'yı ayağa kaldıran bu gelişmelere rağmen, seyreltilmiş uranyumun (DU) "mucidi" olan ABD yönetimi, hâlâ, DU mermilerinin kansere yol açtığına dair bir bilgi olmadığını ileri sürüyor. Pentagon Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Avrupa'dan gelen iddialarin asılsız olduğu savunuldu.
NATO'ya ağır suçlama
ABD, suçlamaları kabul etmezken, önceki gün bazı İtalyan gazetelerinde NATO tarafından hazırlatılmış bir rapora dikkat çekildi. Uzmanlar tarafından hazırlanan ve gizli tutulan raporda, DU içeren mermilerle temasın ve bu mermilerin çevreye yaydığı radyasyonlu ışınların, kanser riski taşıdığının tespit edildiği yazıyor. Bu rapora rağmen NATO, sorumluluk kabul etmemekte ısrar ediyor.
NATO üyesi Avrupa ülkelerinde ise tepki ve öfke giderek yayılıyor. Kamuoyunun gelişmelere büyük duyarlılık göstermesi üzerine İngiltere, Fransa, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Almanya, Bulgaristan, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti; Kosova'da görev yapmış vatandaşlarının geniş çaplı sağlık kontrollerinden geçirileceklerini açıkladılar.
DU mermileri askerlere toplatılmış
İngiltere'den gelen bir açıklamada, Kosova'da DU içeren mermilerin sadece ABD tarafından kullanıldığı ileri sürüldü. Açıklamada, "Tank Katili" olarak bilinen A-10 tipi Amerikan savaş uçaklarının, Sırp mevzilerine 10 operasyonda toplam 31 bin adet DU mermisi attığı kaydedildi. Askeri çevreler, DU içeren yaklaşık 10 ton ağırlığındaki kovanların, daha sonra NATO askerleri tarafından toplatıldığını açıkladılar.
İtalya'da yayınlanan Panorama dergisi, Savunma Bakanlığı'nın, ABD'nin bölgede radyasyonlu mermi kullandığını 1995 yılından beri bildiği suçlamasında bulundu.
Portekiz'de halk ayakta
Portekiz'de bir askerin kanserden ölmesi büyük öfke yarattı. Dün ve önceki gün gelişmelere geniş yer veren gazeteler, ölen askerin babasına "Sırp propagandası yapıyor" şeklinde akıl almaz bir suçlama getiren Genelkurmay Başkanı'nın derhal görevden alınmasını istediler. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Genelkurmay Başkanı'nın, acılı babayı ve ve gazetecilerini "Sırp propagandasına boyun eğiyorlar" diye suçlaması, büyük bir öfkeye yol açtı. Baskının sürmesi halinde, Genelkurmay Başkanı'nın, koltuğundan olabileceği dile getiriliyor.
Tesadüf olamaz
Askeri çevrelerin ve politikacıların, İtalya'da 7 askerin kansere yakalanarak ölmesinin "tesadüf" olabileceği yönündeki açıklamaları, uzmanlar tarafından kabul görmedi. Almanya'da Darmstadt Çevre Sağlığı Enstitüsü çalışanlarından fizikçi Christian Küppers, ölümlerin tesadüf olamayacağını söyledi. Küppers, ölen askerlerin cesetlerine otopsi yapılması halinde gerçeklerin ortaya çıkacağını vurguladı ve uranyumun radyasyonlu kalıntılarının, milyarlarca yıl sonra bile kemiklerde ve cesetlerde varlığını koruyacağını belirtti. Küppers, mermilerden çevreye yayılan radyasyon ışınlarının lösemiye yol açmasının yanısıra, genler aracılığıyla nesilden nesile de geçebileceğini ve etkisini birkaç nesil sonra bile gösterebileceğine işaret etti. Kosova'da görev yapmış 60 bin İtalyan askeri arasında 4 askerin lösemiden, 2 askerin de cilt kanserinden ölmesinin tesadüf olamayacağını belirten fizikçi "Lösemi çok ender görülen bir hastalık. İstatistik verilere bakıldığında, her 100 bin çocuktan birinde ortaya çıkıyor. Bu oran yetişkinlerde daha da az. Bu yüzden 60 bin askerin arasında 90'lı yıllarda 4 askerin lösemiden ölmesi istatistik olarak anormal bir gelişme" diye konuştu.
Balkan Sendromu tartışması; 6 İtalyan, 4 Belçikalı, 2 Hollandalı, 1 Portekizli ve bir Çek askerinin Balkanlar'da görev yaptıktan sonra kan kanserinden ölmesi üzerine patlak vermişti.
ÖNCEKİ HABER

Görme engellinin tayin çilesi

SONRAKİ HABER

Sonunda ATO başkanı isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...