04 Ocak 2001 22:00

Adalet Akademisi özerklik

   tartışmasına takıldı

Paylaş
Adalet Akademisi özerklik tartışmasına
   takıldı
Türkiye'de karşılaşılan hukuki sorunlara ve uyuşmazlıklara çözüm üretecek adli, idari ve askeri hakim ve savcılar ile avukat, noter ve adalet hizmetlerinde görev alacak personele eğitim hizmeti verecek olan "Türkiye adalet akademisi"nin kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nde ele alındı. Adalet Bakanı Türk'ün akademinin özerk olmadığı yönündeki eleştirileri dikkate almaması nedeniyle görüşmeler gelecek haftaya ertelendi.
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, komisyonda yaptığı konuşmada, Türkiye Adalet Akademisi'nin, "uzun yıllardan beri eksikliğinin duyulduğunu" belirterek, "Akademi'nin kurulmasıyla Türkiye'de yargının kalitesi yükselecek" dedi. Türkiye'de halen hakim ve savcı adaylarına eğitim veren bir merkezin bulunduğunu hatırlatan Türk, ancak bunun yeterli olmadığını ve özellikle mesleğe başlayan hakim ve savcıların bilgilerini yenileyemediğini söyledi.
Akademi bakanın emrinde
Tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında, Türkiye Adalet Akademisi'nde görev alacak yönetim birimlerinin atanması konusu tartışmalara neden oldu. FP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Akademi'nin özerkliğinden söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Akademi Genel Sekreterini, denetim kurulu üyelerini bakan onayı ile atayacaksınız. Bu nasıl özerklik?" dedi.
ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu da özerklik konusundaki eleştirilerin dikkate alınmasını isteyerek, Türk'ten, tasarıda değişiklik yapılmasını istedi. "Özerk olacağı" iddiası ile kurulan birçok kurumun özerkliğinin "lafta" kaldığını kaydeden Topçu, "Sizden sonra gelecek iktidarların emrinde bir kurum olacak burası..." dedi.
DSP İstanbul Milletvekili Erol Al, başta RTÜK olmak üzere birçok kurumun denetlenemediğini belirterek, aynı hataya akademide de düşüleceği endişesini dile getirdi.
MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, tüm ısrarlara rağmen Adalet Bakanı Türk'ün tasarıda değişiklik yapmamasına karşı çıkarak, "Çoğunlukla tasarılar komisyondan geçtiği şekliyle Genel Kurul'da kabul edilip, yasalaşıyor. Ama siz hiç geri adım atmıyorsunuz. Bu duruma tepki olarak ret oyu vereceğim" dedi.
Tartışmaların sürmesi üzerine, 18 maddesi kabul edilen "Türkiye adalet akademisi kanun tasarısı"nın dünkü görüşmeleri sona erdi. Türk'ün, komisyonda tartışmalara neden olan tasarının 19. maddesi üzerindeki görüşmelerin tamamlanması isteği, Komisyon Başkanı Emin Karaa tarafından kabul edilmedi. Karaa, tasarının 50 maddeden oluştuğunu hatırlatarak, "tasarıda değişiklik yapılmasına imkân verilmesi" amacıyla görüşmelere, haftaya devam edileceğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Mahalle dizilerine geçer not

SONRAKİ HABER

Yoksulların enflasyonu resmi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...