04 Ocak 2001 22:00

Susturma operasyonu

F tipi cezaevlerinin kapatılması talebiyle Ankara'da yapılan eylemler gerekçe gösterilerek İHD yöneticileri hakkında başlatılan soruşturma sürüyor.

Paylaş
Susturma operasyonu
Ankara DGM'nin, "cezaevlerindeki ölüm oruçlarını desteklemek ve F tipi cezaevlerini protesto amacıyla yapılan eylemleri organize ettiği" iddiasıyla, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yönetimi hakkında başlattığı soruşturma devam ediyor.
DGM Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine aynı anda yapılan müdahalenin ardından Ankara DGM, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye çapında başlatılan protesto eylemlerinden, Ankara'da gerçekleştirilenleri ile ilgili soruşturma başlattı. DGM, Ankara'daki eylem kararlarının İHD Ankara Şubesi'nde alındığı iddiasıyla, şube yönetimini mercek altına aldı.
Bu operasyon kapsamında, "F tipi cezaevlerine nakilleri protesto için Kızılay Meydanı'nda düzenlenen eylemler gerçekleştirilmeden önce, diğer kuruluşlar ve sendikalar ile birlikte İHD'nin Ankara Şubesi'nde toplanıldığı ve protesto eylemi için karar alındığı" savına yer verilen bir rapor hazırlandı. DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde ayrıca, şubede arama yapılarak, derneğe ait dokümanlara el konuldu.
İfadeler alınacak
Şu aşamada "delil ve belgelerin toplandığını" belirten savcılık yetkilileri, ardından İHD Ankara Şubesi Başkanı Lütfi Demirkapı ve yönetim kurulu üyelerinin ifadelerinin alınacağını belirtiyorlar. Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun "örgütlere yardım ve yataklık" hükmünü içeren 169. maddesi uyarınca sürdürüldüğü öğrenildi.
Geçtiğimiz günlerde İHD'nin Malatya, Van, Konya, Bursa ve İzmir şubelerine de polislerce baskın düzenlenmiş, ardından da bu şubeler il valiliklerince kapatılmıştı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İnsan Hakları Komisyonu operasyonu
   inceleyecek
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, "Hayata dönüş" adı altındaki operasyon sırasında ortaya atılan iddiaları incelemek üzere alt komisyon oluşturdu.
Komisyon'un, dün MHP Manisa Milletvekili Hüseyin Akgül başkanlığında basına kapalı olarak yapılan toplantısı yaklaşık bir saat sürdü.
Toplantı sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Akgün, 21 Aralık 2000 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantıda cezaevlerine yapılan müdahalenin değerlendirildiğini ve bir alt komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını anımsattı. Komisyon Üyesi FP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile birlikte 31 Aralık 2000 tarihinde Sincan F tipi cezaevinde yaptıkları incelemeler konusunda komisyona bilgi verdiklerini kaydeden Akgül, cezaevlerinde inceleme ve araştırma yapmak üzere DSP'den Hasan Macit, MHP'den Abbas Bozyel, ANAP'tan Miraç Akdoğan, FP'den Nezir Aydın ve DYP'den Kamer Genç'ten oluşan bir alt komisyon oluşturulduğunu bildirdi.
Akgül, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Batı Trakya'da azınlıklar ile ilgili mahkemelere katıldığını da bildirerek, 12 Ocak'ta Larissa'da Mehmet Emin Aga'nın davasının da dört kişilik heyetle izleneceğini kaydetti. Akgün'ün verdiği bilgiye göre, kendisinin başkanlığında DSP İzmir Milletvekili Mehmet Özcan, FP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ve DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'ten oluşan heyet, Yunanistan'a giderek davayı izleyecek. Komisyon Başkanı Akgül, "Hayata dönüş operasyonu" sırasında ölen kamu görevlilerinin yakınlarına ziyarette bulunup, isteklerini öğrenmek için de bir alt komisyon oluşturulduğunu ifade etti. Akgül, bütün il ve ilçelerde oluşturulan İnsan Hakları Kurulları'nı incelemek ve bu kurullara yardımcı olmak maksadıyla da ayrı bir alt komisyon oluşturulduğunu sözlerine ekledi. Bir gazetecinin, "Sema Hanım (Pişkinsüt) boykot için mi toplantıya katılmıyor?" sorusu üzerine Akgül, "Bu konuda bir şey bilmiyorum. Duyumuma göre Pişkinsüt raporlu olduğu için toplantıya katılamamış" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bakanlar ekonomiyi görüştü

SONRAKİ HABER

Mahalle dizilerine geçer not

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa