04 Ocak 2001 22:00

Hekimlere saldırıya protesto

SSK Samatya Hastanesi'nde Özkan Erdoğan ve Fatih Öner Kaya isimli doktorların feci şekilde dövülmesi hastane hekimleri ve çalışanları tarafından protesto edildi.

Paylaş
Hekimlere saldırıya protesto
SSK Samatya Hastanesi'nde Özkan Erdoğan ve Fatih Öner Kaya isimli doktorların feci şekilde dövülmesi hastane hekimleri ve çalışanları tarafından protesto edildi. Hastanede yapılan protestoda hekimler sağlık sistemindeki problemlerin kaynağından çözülmesini ve hekimlerin hedef olarak gösterilmemesini istediler. Hekimlerin ve çalışanların öfkesini çeken saldırı önceki gün meydana geldi. Kalp yetmezliğinden hastaneye gelen Yusuf Özışık isimli hasta tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hastayı hayata döndürmek için yapılan çalışmalar sırasında hasta yakınları doktor Özkan Erdoğan ve Fatih Öner Kaya'ya saldırdı.
Erdoğan'ın kafası duvarlara ve yere vurularak darp edilirken, Kaya da yumruklandı ve dudağı patlatıldı. Kafatası kemiğinde kırık saptanan Erdoğan'ın halen bilinci kapalı ve olayları hatırlayamıyor. Erdoğan'a ilk müdahale ise ancak hekimlerin sağladığı güvenlik altında yapılabildi.
Asıl sorumlu bakanlar
Saldırıyı kınamak içih dün saat 12.30'da SSK Samatya Hastanesi garajında bir araya gelen hekimler ve hastane çalışanları saldırıyı kınayan ve taleplerini dile getiren dövizler ve alkışlarla hastane önüne yürüdüler. Yürüyüş sırasında sık sık "Yeter artık", "Güvenlik", "Sağlık sorununa sağlıklı çözüm" sloganlarını atan çalışanlar ve hekimler, hastane önünde de alkışlarla protestolarına devam ettiler. Burada konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Yücel, saldırıya maruz kalan doktora yapılan müdahale sırasında güvenliği yine doktorların sağladığını ve bunun gerçekleri ortaya koyduğunu belirterek "Hedef doktor değil, Sağlık Bakanlığı ve bu duruma gelinmesine sebep olan hükümetlerdir" dedi
SSK İstanbul Hastanesi Tabip Odası Temsilcisi Cengiz Konuksal hastanede bir basın açıklaması yaparak; "Sağlığa Afrika ülkelerinin gerisinde bütçe ayıran, 5 Nisan tasarruf tedbirleriyle kadro sıkıntısı yaratan ve IMF politikalarına mahkûm olan hükümetler ve vıcık vıcık popülizm kokan icraatlarıyla Sağlık ve Çalışma bakanları, hekime saldırının asıl sorumlularıdır" dedi.
Hekime yargısız infaz
Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kargaşa içinde yürütülmesinden, mesleğini bilimin gereklerine uygun bir şekilde yürütmek isteyen hekimlerin rahatsız olduğunu ifade eden Konuksal, hekimler hakkında yapılan "yargısız infaz" niteliğindeki yayınların tepkilerini çektiğini dile getirdi. Sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanamayan toplumun geniş kesimleri ile hekimleri ve hastane çalışanlarını karşı karşıya getiren asıl sorumluların böylece aradan sıyrıldığını belirten Konuksal "SSK hizmetlerinin nitelikli olması için başta işçi olmak üzere toplumun hastanelerine sahip çıkması, yatırımların yapılması, dispanser sayısının artırılması, doktorların ve çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ekonomik gelirlerinin artırılması gerekir" dedi.
Anayasadaki sosyal devlet anlayışının bunu gerektirdiğine dikkat çeken Konuksal, hastanedeki güvenliğin sağlanmasını, sağlık personel sayısındaki azalmanın bir an önce giderilmesini ve toplumun hekimlere karşı yapılan saldırılara tepki göstermesini istedi. Burada söz alan bir doktor ise, öfkesini, "Ben 36 saat nöbetten sonra tekrar çalıştırılıyorum. Bir pilot 6 saatin sonunda çalıştırılmıyor, çalışırsa ceza alıyor. Biz dinlendiğimizde ceza alıyoruz. Bu sorunların kaynağı bulunarak kökünden çözülmelidir" sözleriyle dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

IMF'den aylık teftiş

SONRAKİ HABER

Bakanlar ekonomiyi görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...