03 Ocak 2001 22:00

Yılın ilk günü işten atıldılar!

Seyhan'da 64 işçi yılın ilk günü işten çıkarıldı. Dün belediyede eylem yapan işçiler yönetimin repoda 5 trilyon lira tuttuğunu ve maddi sıkıntı yaşanmadığını vurguladılar.

Paylaş
Yılın ilk günü işten atıldılar!
Seyhan Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan 2001 yılının ilk gününde 64 işçinin işine son verdi. Temizlik, yol, park ve bahçe işlerinde çalışan 64 işçinin yeni yılda aldıkları ilk haber işten atılmaları oldu. Belediyede örgütlü Genel-İş 2 No'lu Şube üyesi işçiler karara tepki gösterdi.
Dün Seyhan Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapan sendikacılar ve işçiler daha sonra bina içinde oturma eylemi yaptı. Belediyenin maddi sorunlardan kaynaklı olarak işçi atıldığı açıklamalarının doğru olmadığını belirten sendika yöneticileri, belediyenin 5 trilyon lira parayı repoda tuttuğunu belirtti.
Belediye önünde bir açıklama yapan Şube Başkanı Kelam Aslan, Seyhan Belediyesi'nde çalışan ve sendikalarının üyesi olan 64 işçinin çalışkan, üretken ve verimli olduğunu belirtti.
Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'nın göreve geldiği 18 Nisan seçimlerinden bu yana sürekli olarak çalışanları rahatsız eden uygulamalara başvurduğunu belirten Aslan, "İç tayinler ihtiyaçtan çok sürgün amaçlı ve işçileri yıldırıp işten çıkarmaya yönelik bir tarzda hayata geçirildi. Tayinlere ve sürgünlere rağmen verilen her görevi yapan çalışanlardan 64 kişi yine de kapı önüne konuldu. İşten çıkarılan işçiler, Seyhanlı'nın günlük çöpünü alan, sokaklarını süpüren, parkların bakımını ve temizliğini yapan ve yolları asfaltlayan işçilerdir" dedi. Belediye başkanını yanlış kararı geri almaya çağıran Aslan, aksi takdirde bundan sonraki gelişmelerden sendika olarak sorumlu olmayacaklarını söyledi. Açıklamada, "Ekmek yoksa barış da yok", "Direne direne kazanacağız", "Arıkara şaşırma, sabrımızı taşırma" ve "İşçi kıyımına son" sloganları atıldı.
Belediye binasında oturma eylemi
Açıklamanın ardından alkış ve sloganlarla belediye binasına yürüyen işçiler burada Başkan Yıldıray Arıkan'la görüşmek istediler ancak, yerinde olmaması nedeniyle görüşemediler. Bunun üzerine işçiler yine ıslık ve sloganlarla belediye binası içinde oturma eylemi yaptı. Yıldıray Arıkan'ın gelmemesi üzerine işçiler daha sonra sendikaya giderek burada beklemeye başladı. Genel-İş yöneticileri ise Arıkan'la ile görüşmek üzere belediyede kaldı.
Genel-İş 6 No'lu Bölge Temsilcisi Mehmet Emin Sosar de işçilerin az çalıştığı ve işe yaramadığı gerekçesiyle atıldığını söyleyerek, "Burada işten atılan 9 bayan arkadaşımızdan 7'si işi bıraktırmak amacıyla daha önce birçok yere sürüldü. Gittikleri her yerde çok iyi çalıştılar. Şimdi ise bu şekilde atmak istiyorlar. Ayrıca; bu arkadaşlarımız ihbar tazminatları verilerek çıkarılıyor. İddialar doğru ise neden disiplin maddesi olan 17/2. maddeden çıkarmadılar?" dedi. Eyleme uzun süredir grevde olan EXSA işçileri de katılarak destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Cunta zihniyetine suç duyurusu

SONRAKİ HABER

'Bir ekmeğimiz vardı, onu da aldılar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...