02 Ocak 2001 22:00

CIA'nın felaket senaryoları

Eli kanlı istihbarat örgütü CIA, önümüzdeki 15 yılın dünyasına ilişkin 'öngörü'lerini bir rapor halinde yayınladı. Rapora göre dünyamız; kan, savaş ve felaketten kurtulmayacak

Paylaş
CIA'nın felaket senaryoları
ABD'nin yeni başkanı George W. Bush, göreve henüz başlamadan çeşitli kurumlardan "brifinglenerek" ABD emperyalizminin güncel ihtiyaçlarına göre koşullandırılıyor.
Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) tarafından, Bush'a sunulmak üzere yayınlanan bir raporda, dünya için felaket tabloları çizildi.
"Küresel Eğilimler 2015" isimli 70 sayfalık rapor, Bush ve danışmanlarına sunulacak. Raporda, 21. yüzyılın ilk yıllarının, "tehlikelerle dolu" olduğu iddia edilerek, Bush'tan politikasını "buna göre" saptaması isteniyor.
Bond filmi gibi!
CIA'ye göre, dünya, önümüzdeki dönemde adeta bir "James Bond filmi seti"ne dönüşecek. Bu ortamda uluslararası ilişkiler, devletlerden çok büyük ve güçlü örgütler tarafından belirlenecek. Örneğin, İtalyan ve Çin mafyaları ittifak içine girerek çok güçlü bir suç karteli oluşturabilecekler. Böylesi gruplar "istikrarsız, ekonomik olarak kırılgan veya düşüşteki devletlerin liderlerini baştan çıkaracak, sorunlu bankalar ve şirketlerle anılır hale gelecek ve isyancı siyasi hareketlerle işbirliği yapıp önemli coğrafi alanları kontrol edecekler."
Saldırıya kapı açılıyor
ABD emperyalizminin "kanun ve düzen" sağlamak gerekçesiyle, bu bölgelere yeni operasyonlar gerçekleştirmesi için açık kapı bırakan raporda, bu suç örgütlerinin gelir kaynakları da belirlenmiş. Bu kaynaklar şöyle: "Uyuşturucu ve göçmen işçi, kadın ve çocuk kaçakçılığı, zehirli madde, tehlikeli atık ve yasak silah ticareti, askeri teknoloji satışı, mali usulsüzlük, haraççılık gibi yöntemler."
CIA raporunun hazırlanmasında, ABD'deki çeşitli "düşünce" kuruluşları ve merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü de katkıda bulundu.
Rapora göre, küreselleşme, "ister AB, IMF ve dev şirketler, isterse terörist çeteler tarafından temsil edilsin", sıradan insanların yaşamında giderek daha fazla etkili olacak. Bu kapsamda, "devletler; enformasyon, teknoloji, hastalıklar, göçmenler, silahlar ve mali transferler üzerinde giderek daha az kontrol sahibi olacak".
'Terörizm' bahanesi yine sahnede
ABD'ye rakip olarak, Çin ve Hindistan, ekonomik ve askeri olarak giderek güçlenecekler. Buna karşılık, Rusya'nın "çöküşü" devam edecek. Uluslararası arenada "terörist taktikler, kitlesel ölümlere neden olacak ölçüde karmaşıklaşacaklar". CIA'nin iddiasına göre ABD, çeşitli grupların biyolojik, nükleer ve kimyasal saldırılarına hedef olacak. Irak ve İran gibi, ABD çıkarlarına uyum sağlayamadıkları için "haydut" ilan edilen devletler ise, uzun menzilli füzeler geliştirecek. CIA öngörülerine göre İran, ilk uzun menzilli füzelerinin denemesine gelecek yıl başlayabilecek ve 2004 itibarıyla cruise tipi füzeler imal edecek. Irak ise, 2015 yılına dek "ABD'yi vurabilecek". Bölgedeki ABD baskısının artması için gerekçe sağlayan bu iddialara göre, iki ülke de önümüzdeki dönemde "biyolojik, kimyasal ve nükleer savaş başlıkları" üretecek.
Ortadoğu'da 'soğuk barış'
ABD için muhtemel kriz kaynakları arasında Hindistan, Pakistan ve Ortadoğu bulunuyor. Ayrıca Çin'in Tayvan'la ilişkileri de, ABD tarafından provoke edilmeye devam edilecek. Ortadoğu'da CIA'nin en "iyimser" tahmini, bir tür "soğuk barış"a varılması.
Öte yandan, aynı rapora göre dünya nüfusu, 2015 itibarıyla bir milyardan fazla artarak 7.2 milyar olacak. Bu artışın büyük bölümü, gelişmekte olan ülkelerin metropollerinde yaşanacak. Avrupa ve Japonya'da nüfusun giderek yaşlanması ve doğum oranının azlığı, bu ülkelerin patronlarını, göçmen işçi sömürüsüne yöneltecek.
CIA'ye göre, Afrika için önümüzdeki dönemde de "umut yok". Yaşlı kıta; AIDS, açlık, kıtlık ve ekonomik-siyasi kargaşalarla sarsılmaya devam edecek. En az üç milyar insan ise, su yokluğu nedeniyle sıkıntı çekecek.
Dikkat! Ekonomi iyi olacak!
CIA'nin en "iyimser" olunan kısım ise, ekonomi. Örgüte göre, dünya ekonomisi, 1960'lardan bu yana görülmedik ölçüde büyüme kaydedecek. Bu tahminin gerekçesinin "bilgisayar teknolojisi" olması, örgütün bu alandaki öngörülerinin de pek güvenilir olmadığını gösteriyor.
CIA, 1997 yılında yayınladığı "Küresel Eğilimler 2015" raporunda, Güneydoğu Asya ekonomileri için çok parlak bir tablo çizmişti. Ancak ertesi yıl, tüm dünyayı etkileyen büyük mali kriz, bu bölgeden patlak verdi.
Çin ekonomisinin AB ekonomisini geçeceğini tahmin eden CIA'ye göre, Rus ekonomisi ise ABD ekonomisinin beşte birine kadar düşecek. Avrupa Birliği, ABD ile arasındaki farkı kapatmaya başlayacak. Ancak CIA'ye göre Avrupa, dünya ekonomisini şekillendirme konusunda ABD ile "ortak" olmak istiyorsa, neoliberal politikaları hızlandırmalı. Örneğin, işçilerin işten atılması kolaylaştırılmalı ve işgücü piyasaları tamamen kuralsızlaştırılarak işçiler işverenlerin insafına terkedilmeli.
Savaş senaryoları
CIA raporunda, dünyaya gözdağı amacı taşıyan "alternatif senaryolar" da bulunuyor. Örneğin, Avrupa ve ABD arasında bir ticaret savaşı çıkabilir ya da "terörist örgütler" birleşerek Batı'ya karşı savaş açabilir. Veya, Çin, Japonya'dan nükleer programını sona erdirmesini talep eder ve "ABD'nin Japonya'nın yardımına koşması ile", büyük bir savaş patlak verebilir.
ÖNCEKİ HABER

Yeni yıl coşkusu

SONRAKİ HABER

Enflasyon hedefinin tutması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...