31 Aralık 2000 22:00

Kaçak işçiliğe devlet teşviği

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklik, devletin ödenek ayırmadığı okullarda kaçak işçi çalıştırılmasının yolunu açıyor.

Paylaş
Kaçak işçiliğe devlet teşviği
Rojda İldan
Kaçak işçiliğin önlenmesi amacıyla çıkartılıp, 8 Eylül 1999 gün ve 23810 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 14. maddesindeki değişiklik, devletçe ödenek ayrılmayan okullarda kaçak işçiliğin önünü açıyor. Yapılan değişiklikle kamu kurumlarında çalışan personellerin sigortalılık denetimleri ders kontrollerini yapan okul müfettişlerine, işçilerin sigortalılık sorumluluğu ise okul müdürlerine veriliyor.
'Okul müdürü' değil, 'ticarethane müdürü'
Okul müdürünü 'ticarethane müdürü' haline getiren bu değişiklik, yoksul semtlerdeki okullarda devlet eliyle kaçak işçi çalıştırılmasının kapılarını da aralıyor. Eğitim-Sen İstanbul 7 No'lu Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mehmet Ali Ataman, kurum içinde sigortasız çalışan kalmaması amacıyla çıkarılan bu değişiklikle, sigortalılığın kontrolünün ders kontrollerini yapan bölge müfettişlerine, yasayı uygulamanın sorumluluğunun ise okul müdürlerine kaldığını ifade ediyor. Bölgelerindeki okulların müdürlerine, yasanın uygulanmaması halinde sorumlunun kendileri olacağının da deklare edildiğini belirten Ataman, kurumda sigortasız işçi çalıştırılmasının hukuki sorumluluğunun müdürlere yıkıldığını ifade ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bölgelerindeki okullara yakıt dışında nakdi para aktarımı olmadığını belirten Ataman, bu nedenle yasadaki değişikliğin yoksul semtlerdeki okulların müdürlerini zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Okullarda çalışan personel ve memurların maaşlarının -bakanlık tahsis etmemiş ise- velilerden alınan katkı payları ve bağışlarla karşılandığını ifade eden Ataman, uygulamanın maddi sorunu olmayan okullarda problem yaratmadığını söylüyor. Değişikliğin, ekonomik sıkıntıların yaşandığı okullarda müdürleri zor durumda bıraktığını söyleyen Ataman, "Müdür böyle bir durumda ya okulun ihtiyacı olan personeli çalıştırmamak ya da personeli sigortasız olarak çalıştırarak hukuku çiğnemek zorunda kalıyor" diyor.
Kaçak işçiliğin yöntemleri anlatılıyor
Okulda sigortasız eleman çalıştırmanın faturasının okul müdürlerine çıkarıldığını belirten Ataman, "Geçmiş dönemlerle ilgili bu konuda sendikamıza gelen şikâyetler var. Geçmiş dönem sigortasız çalıştırılıp da çalıştığı yeri dava eden kişilerin faturası çalıştığı okulun müdürlerine gönderiliyor" dedi. Ataman, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin okul müdürleri toplantısında parasızlıktan yakınan müdürlerine okulda kaçak işçi çalıştırmanın yollarını anlattığını da belirterek yetkililerin müdürlere, "Personellerinize ben bu okula günde iki saatliğine temizliğe geliyorum. Başka bir faaliyette bulunmuyorum yazılı bir belge imzalatın" dediklerini söylüyor.
Ataman'ın söylediklerini, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sınırları içerisindeki bir okulda görev yapan bir müdür de doğruluyor. İsminin ve okulunun adının verilmesini istemeyen okul müdürü, kendilerine geçmiş döneme ait sigorta borcu tahakkuk ettirildiğini açıklıyor. Geçmiş dönemde okulun müdürlüğünü kendisinin yapmadığını ifade eden okul müdürü, bu borcu nasıl ödeyeceği, bu parayı kimin ödeyeceği konusunda kimin yetkili olduğunu yetkililere sorarak bilgi istediğini ama kendisine 1.5 aydır herhangi bir bilgi verilmediğini açıklıyor. Okul müdürü, Büyükçekmece Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işçileri sigortalamamak için kendilerine gösterdiği yolları ise 'ara formül' olarak nitelendiriyor.
Okullarda para olmayınca bu gibi 'ara formül'ler uygulanmak zorunda kalındığını belirten okul müdürü, "Sorun ne okul müdürlerinde ne de ilçe eğitim müdürlüklerinde. Sorun bakanlıklar ve hükümette. Bütçeden eğitime ayrılan pay, elemanların maaşlarını karşılamaya yetmeyince böyle oluyor. Hiçbir arkadaşın isteyerek sigortasız işçi çalıştırdığını düşünmüyorum" diyor.
Mehmet Ali Ataman ise, "Müdürlere bu kâğıdı alırlarsa sigortalılık sorumluluklarının kalkacağı beyan ediliyor. Ama kamu işyerlerinde bu olamaz. Çalıştığı süre içinde işçi sigortalı olmak zorunda" diyerek, müdürlerin bu yola gitmesinin çözüm olmadığını belirtiyor. "Gelecekte hak sahiplerinin açtıkları davalarla yine mağdur olacaklardır" diyen Ataman, işçilerin yetkili mercilere başvurarak çözüm için çalışmaları gerektiğini belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

Yargı'nın yeni yıl yükü ağır

SONRAKİ HABER

'Birleşirsek yıkamazlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...