30 Aralık 2000 22:00

2000 grev ve direnişlerle geçti

Emekçiler, 2000 yılında hükümetin saldırılarına karşı her alanda direndi. Yılın ilk ayından 1 Aralık'a kadar geçen süreçte sayısız grev, direniş ve eylem gerçekleştirildi.

Paylaş
2000 grev ve direnişlerle geçti
2000 yılı, IMF bütçesi dayatması, özelleştirmelerin hızlandırılması, ücretlerin dondurulması, toplusözleşmelerde sendikaların devre dışı bırakılmak istenmesi gibi saldırılarla başladı. Hükümet ve sermaye, işçi ve emekçilerin tepkilerini bastırmak için her fırsatta işten atma tehditleri, grev yasaklamaları, baraj engeli gibi silahlarını kullandı. Ancak emekçiler yılın ilk aylarından 1 Aralık'a kadar geçen süreçte grev, direniş, yürüyüş, miting gibi sayısız eylem gerçekleştirdiler.
Bu yıl özelleştirmelere karşı direnişler de yayıldı. Bakırköy Sümerbank'tan SEKA işletmelerine, Haliç ve Camialtı tersanelerinden santrallere, Tekel'den THY'ye kadar pek çok kamu işyerinde işçiler özelleştirmeyi protesto ettiler.
Özellikle Petrol-İş'e bağlı POAŞ, TÜPRAŞ, İGSAŞ ve PETKİM'in özelleştirilmesi girişimlerine hız verildi. Petkim'de ve POŞ'ta çok sayıda işçi bu nedenle işten atıldı. Peşkeş çekilen işyerlerine sahip çıkan işçiler, 26 Mart'ta Bursa'nın Gemlik ilçesinde miting düzenlediler.
"Pahalılığa, işsizliğe, yoksulluğa, özelleştirmeye, sahte sendika yasasına hayır" sloganıyla Bursa Sendikalar Birliği düzenlenen mitinge 5000'i aşkın kişi katıldı.
Bu mitingden kısa bir süre sonra 1 Nisan'da Kocaeli'de "Sosyal Devlete Sahip Çık" mitingi düzenlendi. 15 bin işçi ve emekçinin katıldığı mitingin ardından sendikacılar 'Sosyal devlete sahip çık' çağrısıyla Ankara'ya yürüdüler. İstanbul'da da işçi ve memur sendikaları, 9 Nisan'da ortak bir miting düzenleyerek alanlara çıktılar. Emekçiler, "IMF programına, özelleştirmelere ve sahte sendika yasasına hayır" dediler.
TEKEL'de ise yemekhanelerin taşeronlaştırılmasıyla yeniden gündeme gelen özelleştirme uygulamalarına karşı işçi-memur 35 bin TEKEL çalışanı boykot yaptı. Çeşitli eylemler de yapan TEKEL çalışanları yeni yılda mücadelelerini yükseltmeye hazırlanıyor. Yılın son aylarında "satış işlemleri" hızlandırılan Telekom ve THY çalışanları da 2001 yılında çetin mücadelelere hazırlanıyor. THY çalışanları "Gerekirse uçuş olmayacak" diyerek, kararlılıklarını şimdiden ilan ettiler.
Memura IMF tarifesi
Hükümet, kamu emekçilerini 2000 yılında da yüzdelik sefalet zammına mahkûm etti. Üstelik kanun hükmünde kararname uygulamasıyla işgüvencesi de ellerinden alınmak istenen memurlar, yılın son aylarını 2001 bütçesine karşı eylemlerle geçirdiler.
Kamu emekçileri zorunlu tasarrufların ödenmesi ve yüzde 10'luk düşük maaş artışına karşı yola çıkarak beş koldan Kızılay'a girdiler. 9 ve 10 Kasım'da Güven Park'ta oturma eylemi yapan kamu emekçileri, 11 Kasım'da Kızılay'da büyük bir miting gerçekleştirdiler.
Emekçiler, saldırılara karşı sürdürdükleri mücadelelerini 1 Aralık'ta doruk noktasına vardırdılar. Emek Platformu'nun kararlaştırdığı ancak sadece memur konfederasyonlarının aktif olarak katıldığı 1 Aralık işbırakma eylemi, hükümetin emek düşmanı politikalarına karşı tepkisini ortaya koydu. Yüzbinlerce kişinin alanlara çıktığı 1 Aralık'ta milyonlarca emekçi de işbıraktı. İşçi sendikalarının katılımının eleştirildiği 1 Aralık, aynı zamanda, bir günlük işbırakmalarla hükümetin saldırılarının püskürtülemeyeceği gerçeğini de ortaya çıkardı. İşçi ve emekçiler, yeni yılda 1 Aralık'ı aşan ve her kesimin katıldığı daha büyük eylemlere hazırlanıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'de memur KHK'sı için

SONRAKİ HABER

2000 felaketler yılı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...