30 Aralık 2000 22:00

Manila'da kanlı cumartesi

Filipinler'in başkenti Manila, dün sabah art arda patlayan bombalarla sarsıldı.

Paylaş
Manila'da kanlı cumartesi
Filipinler'in başkenti Manila'nın çeşitli kesimlerinde dün bir dizi bombanın hemen hemen eşzamanlı patlaması sonucu ilk belirlemelere göre 11 kişi öldü, 100'e yakın kişi yaralandı.
Polis yetkilileri, bombaların Quezon bölgesindeki otobüs terminalinde bir otobüs, metroda bir trende, ABD Büyükelçilik binası yakınındaki bir parkta, Ninoy Aquino Uluslararası Havaalanı'nda yakıt deposu civarında ve Makati bölgesindeki lüks Dusit Otel yakınında meydana geldiğini söylediler.
Yetkililer, ilk dört patlamanın eşzamanlı olarak öğle saatleri civarında olduğunu, bu patlamaları yaklaşık iki saat sonra beşinci patlamanın izlediğini belirttiler.
Polis yetkilisi Tuğgeneral Avelino Razon, metro treni, istasyona yaklaşırken vagonlardan birinde meydana gelen patlamada 9, otobüsteki patlamada da bir kişinin öldüğünü belirtti. Razon, bir polis memurunun da beşinci patlamaya yol açan bombayı etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada öldüğünü belirtirken, patlamaların 90'dan fazla kişinin de yaralanmasına yol açtığı kaydedildi.
Estrada televizyona çıktı
Devlet Başkanı Joseph Estrada, başkentteki saldırıları "alçakça ve korkakça" olarak değerlendirdi. Estrada, televizyon ve radyolardan yayınlanan konuşmasında, "Bunun arkasında alçak ve korkak insanlar var. Onların tüm amacı siyasi gündemlerini ileri götürmek" dedi.
Halka sakin olması çağrısına bulunan Estrada, patlamaların sorumlularının yakalanması için polise hemen soruşturma başlatması talimatı verdiğini, ordudan da polise gerekli bütün desteği vermesi ve gizli servisini devreye sokmasını istediğini söyledi.
Devlet Başkanlığı Sözcüsü Mike Toledo da, ABS-CBN televizyonuna verdiği demeçte, patlamaların ardında hükümetin olduğu suçlamalarını reddederek, bazıları muhalefet üyesi olan kişilerin yönetimi suçlama yolunu seçerek ülkeye sıkıyönetimi getirmeye çalıştığını öne sürdü.
Toledo, "İnsanlar alçakça saldırılar nedeniyle ölürken, bazıları siyaset yapmayı sürdürüyor" diye konuştu.
Azil davası şüphesi
Milletvekili Heherson Alvarez ise muhalefet adına yaptığı açıklamada, "bu saldırıların Estrada ile ilgili azil davasında gerçeklerin açığa çıkmasından çekinen insanların işi olmasından korktuklarını" belirtti. Açıklamada, "Malacanang'ı (devlet başkanlığı sarayı) sıkıyönetim koşullarını oluşturmak amacıyla fırsat yaratması için bu terörist saldırılara izin vermemesi için uyarıyoruz" denildi.
Estrada, rüşvet, yolsuzluk, anayasayı ihlal etmek ve kamu güvenine ihanet etmekle suçlanıyor. Noel ve yeni yıl tatili nedeniyle ara verilen Estrada ile ilgili azil davası
2 Ocak günü yeniden görüşülmeye başlanacak.
Ebu Seyyaf mı?
Patlamaların sorumluluğunu şimdiye kadar kimse üstlenmedi. Manila Polis Şefi Edgardo Aglipay, patlamaların şeriatçı örgüt Ebu Seyyaf'ın lideri Kadafy Janjalani'nin kardeşinin tutuklanmasına misilleme olabileceğine dikkati çekti.
Aglipay, ABS-CBN televizyonuna verdiği demeçte, Ebu Seyyaf liderinin kardeşi Hector Janjalani'nin bu hafta uyuşturucu ve silah taşımak suçundan tutuklanmasından itibaren alarm durumunda olduklarını söyledi.
Ülkenin güneyinde şeriat devleti kurmak için mücadele veren Ebu Seyyaf Örgütü, Malezya'da turistik bir adadan 23 Nisan'da çok sayıda yabancıyı ve Filipinliyi kaçırarak bu yıl en kötü rehine krizine yol açmıştı.
Örgüt, büyük fidyeler ödenmesi üzerine bir Amerikalı ve bir Filipinli hariç, güneydeki Jolo Adası'nda tuttuğu rehinelerin tamamını serbest bırakmıştı.
Filipinler ordusu, iki rehineyi kurtarmak ve örgütü safdışı bırakmak için 16 Eylül'de Jolo Adası'nda örgüte karşı büyük bir operasyon başlatmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Bayram sevinci...

SONRAKİ HABER

Küreselleşmeye karşı öfkenin yılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...