27 Aralık 2000 22:00

F tipi ölüm getirir

Ceyhan Cezaevi'ndeki tutuklularla görüşen Avukat Rişvanoğlu, operasyonun olduğu gün tutukluların herhangi bir mukavemette bulunmadıklarını bildirdi.

Paylaş
F tipi ölüm getirir
Ceyhan Özel Tip Cezaevi'nde operasyon sonrasında ortamın oldukça gergin olduğu öğrenildi. Ceyhan Özel Tip Cezaevi'ne gidip incelemelerde bulunan ve tutuklularla görüşen Adana Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Şiar Rişvanoğlu izlenimlerini gazetimize aktardı. Rişvanoğlu, operasyon sonrası cezaevinde, PKK davasından tutuklu ve hükümlü 81, diğer siyasi davalardan 4 kişi olmak üzere 3 koğuş kaldığını söyledi. Şu anda cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler ile idare arasında 19 Aralık'ta gerçekleşen operasyon nedeniyle olağanüstü gergin bir atmosfer olduğunu belirten Rişvanoğlu, yetkililerin söylemlerinin aksine operasyonun olduğu gün herhangi bir "direniş ve mukavemet" yaşanmadığını aktararak, "Sabahın ilk saatlerinden itibaren iş makineleri cezaevinin güneybatı kısmında duvarları kırmaya başlamış. İçeriye giren operasyon timleri gaz bombaları attıktan sonra önüne gelen mahkûmu döverek ve hırpalayarak götürmüş, bu şiddete cezaevi personeli de kalaslarla eşlik etmiş" dedi.
Bu operasyon sonucu 72 kişinin Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildiğini belirten avukat Rişvanoğlu, şu anda Ceyhan Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlülerin tamamının dönüşümlü açlık grevini sürdürdüğünü, bir grubun ise 25 Aralık'tan beri süresiz açlık grevine başladığını söyledi. Tutukluların tüm haklarının gasp edildiğini kaydeden Rişvanoğlu, acil ihtiyaçların giderilmediğini bildirdi. Rişvanoğlu, siyasi otoritenin bu tavrını sürdürmesi halinde devam eden ölüm oruçları ve açlık grevleri nedeniyle cezaevlerinde toplu ölümler yaşanmasından endişe ettiklerini anlattı.
Kimse yaşayamaz
Tutuklu yakını Beyhan Güneş ise yaptığı yazılı açıklamayla, yakını Haydar Güneş'in kendisine anlattıklarını aktardı. Beyhan Güneş'in yazılı açıklaması özetle şöyle: "Haydar Güneş Edirne F Tipi Cezaevi'ne getirildiğinde soyularak fena halde dövülmüş. Birçok tutuklu bu şekilde dövülerek kaburga kemikleri kırılmış. Haydar Güneş hücrelerin güneş görmediğini, zemin altında inşa edildiklerini, kaloriferlerin çalışmadığını, battaniye vb. şeylerin olmadığını ve çıplak olduklarını anlattı. Diğer tutuklularla iletişimin tamamen kesik olduğunu, bu koşullarda kimsenin yaşayamayacağını belirten Güneş, tüm demokratik kamuoyunu bu insanlık dışı uygulamaya sessiz kalmamaya çağırdı."
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları (Özgür-Der) dernekleri yaptıkları yazılı açıklamada, devlet kademelerinden gelen tüm bilgilerin inandırıcılıktan uzak olduğuna dikkat çektiler.
ÖNCEKİ HABER

Asker operasyonu anlattı

SONRAKİ HABER

OHAL'de kamu emekçilerine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...