27 Aralık 2000 22:00

Kriz feryadı başladı

Patronlar 2001'e sayılı günler kala kriz feryatlarına başladılar. Bankacılık sektöründe baş gösteren krizin reel sektörleri baskı altına alması sonucunda ihracatçılar ciddi bir kriz beklentisi içine girdi.

Paylaş
Kriz feryadı başladı
Türkiye ekonomisinin kasım ayının ortalarında yabancı sermayenin büyük vurgunu sonucunda yaşadığı finansal kriz, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile ticaret kesimini etkilemeye başladı. Sanayi ve ticaret odaları ile ihracatçılar 2001 yılında ciddi bir kriz beklediklerini belirtirken, hükümetten de acil önlemler almasını istiyorlar.
Patronlar 2001'e sayılı günler kala kriz feryatlarına başladılar. Bankacılık sektöründe baş gösteren krizin reel sektörleri baskı altına alması sonucunda gelecek yıl ciddi bir kriz beklentisi içine giren ihracatçılar, sanayi ve ticaret odaları hükümetin tedbir alması gerektiğini söylüyorlar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, mevcut koşulların devamı ve ihracata yönelik destek ve tedbirlerin alınamaması halinde 2001 yılı için öngörülen 31 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması bir yana, 2000 yılı rakamlarına ulaşmanın bile bir başarı olacağını belirtirken, dış ticarette 2000 yılının dengenin daha da bozulduğu bir dönem olarak yaşandığını vurguladı. Bu yıl ithalatın 50 milyar dolar sınırını aşması ve ihracatın da 27-27.5 milyar dolar arasında kalacağının öngörüldüğünü belirten Oğuz, rakamların bu şekilde gerçekleşmesi halinde ihracatın ithalatı karşılama oranının 1996 yılı ile birlikte 1980 sonrasındaki en düşük düzeye inmiş olacağına dikkati çekti.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Nuri Artok da, krizin şimdilik aşılmış göründüğünü, ancak halen Türkiye'nin kapısının önünde durduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi. Artok, "Gereken yapısal önlemler alınmazsa, IMF desteği bile Türk ekonomisini kurtaramaz" dedi. Türk tekstil ve konfeksiyon sanayinin en büyük pazarı konumundaki AB ülkelerine yönelik ihracatta 2000 yılında önemli sıkıntılar yaşandığını ifade eden Artok, rekabetin artması ve Euro'nun değer kaybının bunda etkili olduğunu vurguladı.
Durgunluk kapıda
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Oğuz Satıcı ise, 2000 yılının Türkiye için, özellikle de tekstil sektörü için kayıp bir yıl olduğunu söyledi. Satıcı, "2001 yılı için bir tahmin yapmak zor. Çünkü, Türkiye'deki değişimler bir geceye bağlı. Bugünkü şartlar devam ettiği taktirde, 2001 yılının da kayıp bir yıl olacağını düşünüyorum diye konuştu.
Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver de, mali piyasalardaki krizin reel sektöre yansımasının ardından, tekstil sektöründe önemli fırsatların kaçırıldığını söyledi. Sanver, 1998-1999 yıllarındaki krizin etkisini aşmaya çalışan tekstil sektörünün, mali piyasalarda kendini gösteren likidite sıkıntısı nedeniyle yeniden ''durgunluk'' dönemine girdiğini kaydetti. Ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadele programı çerçevesinde gerçekleştirilen bazı uygulamaların, bankacılık sektöründe ''tedirginlik yarattığını'' ifade eden Sanver, önlemler alınırken sektörler arasındaki dengelerin gözetilmesi gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İran yeni yıla sıcak giriyor

SONRAKİ HABER

Asker operasyonu anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa