26 Aralık 2000 22:00

Yine mağdurlara dava

Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyondan sonra Kartal ve Kocaeli F tipi cezaevlerine götürülen ve Şartla Salıverme Yasası'ndan yararlanarak tahliye edilmesi gereken siyasi tutuklular, Üsküdar 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen gıyabi tutuklama kararı nedeniyle tahliye edilmiyor.

Paylaş
Yine mağdurlara dava
Cezaevlerinde düzenlenen operasyonların ardından tutukluların kendi arkadaşlarını öldürmekle ve "isyan çıkartmak"la suçlanması geleneği yine değişmedi.
Daha önceden Diyarbakır'da, Ulucanlar'da, Buca'da olduğu gibi, 8 tutuklu ve hükümlünün öldürüldüğü Ümraniye Cezaevi'nde de siyasi tutuklular hakkında dava açılarak, gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Üsküdar 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından deliller toplamadan verilen bu karar, Şartla Salıverme Yasası'ndan yararlanacak olan tutukluların da tahliyesini engelliyor.
Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı 2000/35073 Hazırlık sayılı dosyayla, PKK davası dışındaki siyasi tutuklular hakkında, "adam öldürme, adam öldürmeye iştirak, demirbaş ve cezaevini tahrip etmek, silahlı olarak cezaevi idaresine karşı ayaklanma" suçlamalarıyla tutuklama kararı verilmesini istedi. Bu talep üzerine Üsküdar 2. Sulh Mahkemesi 25.12.2000 tarih ve 2000/323 Değişik İş Sayılı dosyayla bu siyasi tutukluların tümünün yukarıda sayılan suçları işledikleri gerekçesi ile gıyabi tutuklanmalarına karar verdi.
Savcılık soruşturmasının 5 kişilik savcı gurubu tarafından yürütüldüğü bildirilirken, gıyabi tutuklama kararının infazı için Kartal ve Kocaeli F tipi cezaevlerine fezlekeler gönderildiği açıklandı.
Tahliye yok
Ümraniye Cezaevi'nde Kartal ve Kandıra F tipi cezaevlerine sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin avukatları ise, Türkiye'de bu tür operasyonlarda öldürülen ve zarar gören mahkûmlara dava açılmasının gelenek haline geldiğini söylediler. Avukatlar, bu davalarda hiç bir delil toplanmadan ve kimin nasıl neye zarar verdiğinin tespiti yapılmadan dava açıldığına dikkat çektiler.
Bu durumda 169. maddeden ceza alan fakat af yasasından yararlanarak tahliye edilmesi gereken tutukluların da tahliyeleri engellenmiş oldu. İnfaz savcısı da verilen gıyabi tutuklama kararının ardından af yasasından yararlananların salıverilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Bir 'iç düşman'ın anatomisi

SONRAKİ HABER

IMF tipi cezaevi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...