26 Aralık 2000 22:00

Bayram zehir oldu

Asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçi, çocuğuna bayramlık almak istediğinde, maaşının yarısını mağazada ya da işportacıda bırakmak zorunda kaldı.

Paylaş
Bayram zehir oldu
Özlem Albayrak-Özlem Dinler
Asgari ücreti 15 milyon liracık yükselten, memur maaşlarına da komik artışlar yapan hükümet, emekçilerin bayramını zehir etti. Bayram alışverişi için sokaklara çıkan emekçiler, elleri boş döndü. Mağaza vitrinlerinde 20 milyon lira olan kazakları 5 milyon liraya satan işportacıların da bu bayramda yüzleri gülmedi.
Asgari ücret, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 153 milyon liralık önerisine rağmen net 102 milyon 370 bin lira olarak belirlenirken, asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçi, çocuğuna bayramlık almak istediğinde, maaşının yarısını mağazada ya da işportacıda bırakmak zorunda kaldı. Kızılay Meydanı, bayram alışverişine çıkan binlerce Ankaralı ile dolarken, ne dükkân sahiplerinin, ne işportacıların ne de emekçilerin yüzü güldü.
Hükümet, IMF emriyle emekçilere tutturulamayan enflasyon hedefi üzerinden zam yaparken, "Türkiye enflasyonu yeniyor" kampanyalarıyla hükümete destek veren ve ücretlerin bastırılması için elinden geleni yapan sermaye kesimi, zam üzerine zam yapmaya devam ediyor. Asgari ücrete 15 milyon lira gibi traji komik zam yapılırken, özel sektörün ürettiği bir kilo çikolatanın kilosu 6 milyon liradan, bir kazağın fiyatı 20 milyon liradan, bir ayakkabının fiyatı 15 milyon liradan, bir pantolonun fiyatı 20 milyon liradan başladı.
Ankara sokaklarında sabahtan akşama kadar bir taraftan zabıta ile bir taraftan da soğukla boğuşan işportacılar, mağazaların dörtte biri fiyatına sattıkları malların alınmamasına tepki gösterdiler. Bayram öncesi bir hafta boyunca sokakları arşınlayan işportacılar, "Halkta para yok. Neyle alsın. Mağazada 20 milyon lira olan kazağı 5 milyon liraya veriyoruz. Ama alan yok" dediler.
IMF ile yapılan stand-by programı ile öngörülen TÜFE'de yüzde 25'lik enflasyon hedefinin yüzde 38'e çıkarılmasına karşın, kamu emekçilerine ve asgari ücretlilere inatla tutturulamayan enflasyon hedefi oranında artış yapıldı. Buna karşın enflasyonu yüzde 74 oranında artıran özel kesim fiyatları aldı başını gitti. Bayram için alışverişe çıkan emekçiler, Kızılay Meydanı'nda en ucuz mağazaları bulmak için gün boyunca dolaşıp durdu, ancak fiyatlar el yaktığı için elleri boş döndü. Bayram nedeniyle her şeye rağmen zorunlu harcamaları için sokağa çıkan emekçilerin bütçelerindeki delik daha da büyüdü.
ÖNCEKİ HABER

Belgrad'dan BM'ye uyarı

SONRAKİ HABER

Avukatlar Kandıra gerçeğini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...