26 Aralık 2000 22:00

Belgrad'dan BM'ye uyarı

Kosova-Sırbistan sınırı üzerinden yükselen gerilim, Belgrad'ın BM'ye uyarı niteliğinde bir çağrı yapmasıyla tırmanıyor.

Paylaş
Belgrad'dan BM'ye uyarı
Yugoslavya, Kosova sınırından Sırbistan'a sızan Arnavut milislere karşı daha sıkı tedbirler alınmasını talep etti. Belgrad hükümeti, önceki gün yaptığı açıklamada, BM'nin sınırda gereken önlemi almaması halinde, Sırbistan-Kosova arasındaki tampon bölgeye girerek milisleri zorla çıkartacağını ilan etti. Açıklamanın, Yugoslavya'nın "MGK'sı" olan Yüksek Savunma Konseyi toplantısından sonra yapılması dikkat çekti. Konsey toplantısında, "Arnavut teröristlerin bu bölgeyi kullandığı" dile getirildi.
'Anlaşma değiştirilsin'
Hükümet, BM Kosova Misyonu'na yaptığı çağrıda, geçtiğimiz yılki NATO bombardımanını sona erdiren ve Sırbistan-Kosova arasında üç millik bir tampon bölge oluşturan anlaşmanın değiştirilmesini talep etti. Federal hükümet, BM Güvenlik Konseyi'nden "milislerin bölgeden geri çekilmesi için çok yakın bir tarih" belirlemesini, aksi takdirde "Yugoslavya'nın terörizme karşı mücadele yöntemleri çerçevesinde sorunu halledeceğini" kaydetti.
Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'nın, tampon bölgenin daraltılmasını önereceği belirtiliyor.
Dört genç kayboldu
Batılı emperyalistler tarafından oluşturulan tampon bölge, Yugoslav ordusunun girişine kapalı bulunuyor. Sırp polisi ise, bölgede hafif silahlarla devriye gezebiliyor. Polisler, bu nedenle son birkaç ayda birçok saldırının hedefi oldu. Geçtiğimiz ayki saldırıda 4 polis ölmüştü.
Öte yandan, Sırbistan'daki ailelerini gördükten sonra Kosova'daki evlerine dönen dört Sırp genç kayboldu. Polis tarafından yapılan açıklamada, yaşları 19-22 arasında değişen gençlerin, son olarak tampon bölgede görüldüklerine dikkat çekildi.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da bayram

SONRAKİ HABER

Bayram zehir oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...