25 Aralık 2000 22:00

Şartlı tahliyede yasadışı uygulama

Şartla Salıverilme Yasası'nın yürürlüğe girmesinden bu yana 15 bin kişi tahliye edildi. Ancak, operasyonlardan önce Ümraniye Cezaeevi'nde bulunan hükümlüler tahliye edilmiyor.

Paylaş
Şartlı tahliyede yasadışı uygulama
Şartla Salıverilme Yasası'nın yürürlüğe girmesinden ardından önceki akşama kadar 12 bin 313 kişi tahliye edildi. Ancak, operasyonlardan önce Ümraniye Cezaeevi'nde bulunan ve "Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesi İlişkin Yasa"dan yararlanarak tahliye edilmesi gereken tutuklu ve hükümlüler, Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'nın kararı gereği tahliye edilmiyor.
Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Ümraniye Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler hakkında isyan çıkardıkları gerekçesi ile dava açılacağını ve bu yüzden salıverme işminin ertelendiği belirtildi. Açıklamada, tutuklu ve hükümlüler hakkında açılacak davanın ardından tutuklama kararının çıkabileceği ve böylesi bir kararın çıkması halinde ise, aftan yararlansalar dahi, tahliye işleminin yapılmayacağı bildirildi.
Tahliyeler sürüyor
Elazığ ve Şırnak'taki Şartla Salıverme ve Cezaların İndirilmesi Yasası'ndan faydalanan 255 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi. Elazığ ve Şırnak'ta salıverme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Ankara'da bulunan 4 cezaevi ile ilçelerdeki cezaevlerinden, dün sabah saatleri itibariyle toplam 507 hükümlü ve tutuklunun şartla salıverilmeye ilişkin yasadan yararlanarak tahliye edildikleri bildirildi. Başkent'teki 4 cezaevinden tahliye edilen 295 tutuklu ve hükümlüden, 200'ünün Ankara Açık Cezaevi, 70'nin Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 20'sinin Ankara Çocuk Islahevi ve 5'inin Sincan F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildiği belirtildi.
Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından Uşak E Tipi Cezaevi'nde başlayan tahliye çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. Ayrıca Aydın E Tipi Cezaevi'ndeki 420 hükümlüden 82'sinin tahliye edildiğini ve bu işlemlerin tamamlandığını bildirdi.
Bu arada İzmir Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Mesutoğlu, Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'dan, ilçelerdeki cezaevleri de dahil olmak üzere ilde 459 tutuklu ve hükümlünün yararlandığını bildirdi. Mesutoğlu, firarda bulunan kişilerin bir ay içerisinde başvurmaları halinde davalarının erteleneceğine işaret ederek, aksi takdirde yasadan faydalanma haklarını yitirebileceklerine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Külkedisi için biraz geç

SONRAKİ HABER

IMF programı kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...