25 Aralık 2000 22:00

İkinci müdahale hazırlığı

19 Aralık sabahı aynı anda 20 cezaevinde başlatılan operasyonlar sonrası F tipi cezaevlerine götürülen tutuklulara ikinci kez müdahale edileceği açıklandı.

Paylaş
İkinci müdahale hazırlığı
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, ölüm orucu yapan tutuklulara zorla müdahalede bulunulacağını söyledi.
Ertosun, cezaevi operasyonlarının ardından soruları yanıtladı. F tipi cezaevlerine yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Ertosun, tutukluların örgüt baskısı altında kaldıklarını öne sürerek, yapılacak yasal düzenlemelerle insan haklarına saygılı, yeni bir cezaevi sistemi oluşturacaklarını iddia etti. Ertosun, Sincan, Kocaeli ve Edirne F tipi cezaevlerinin operasyonun ardından zorunlu olarak açıldığını, çünkü bu tutuklu ve hükümlüleri koyacak başka cezaevinin bulunmadığını savundu. Tekirdağ, İzmir ve Bolu'daki F tipi cezaevlerinin de kısa sürede faaliyete geçeceğini belirten Ertosun, "Bu cezaevlerine çeteler de konulacak terör örgütü hizbullah üyeleri de konulacak" dedi.
F tipi cezaevlerinde personel sıkıntısının bulunduğunu, bunu gidermeye çalıştıklarını kaydeden Ertosun, 1400 infaz koruma memuruna ihtiyaçları olduğunu söyledi. Sincan, Edirne ve Kocaeli'deki F tipi cezaevlerinin yeni olduğunu, bu nedenle bazı aksaklıkların bulunabileceğini ifade eden Ertosun, kaloriferlerin yanmasına rağmen yeni bina olduğu için ısınmada ilk günler sorun yaşandığını belirtti. F tipi cezaevlerine nakledilen tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin yapılmadığı eleştirilerinin doğru olmadığını savunan Ertosun, Sincan F tipi Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlülerden 5 kişinin halen hastanede tedavi edildiğini söyledi. F tipi cezaevlerine yapılan nakillerin ardından ölüm orucu nedeniyle hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlünün bulunmadığını da bildiren Ertosun, F tipi cezaevine konulan tutuklu ve hükümlülerin, hücrelere "suç vasıfları"na göre yerleştirildiklerini belirtti. Ertosun, "Yani Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. ve 146. maddesinden mahkûm olanlarla 168/1, 168/2 ve 169. maddelerinden tutuklu veya hükümlü olanlar ayrılarak odalara yerleştirildi" dedi.
Ertosun, tutuklu ve hükümlülerin F tipi cezaevlerinde oluşturulacak ortak yaşam alanlarında bir araya gelebileceklerini söyledi. F tipi cezaevlerine nakledilen tutuklu ve hükümlülerden bazılarının halen açlık grevi ve ölüm orucunu sürdürdüğünü hatırlatan Ertosun, "Vazgeçmelerini bekliyoruz. Vazgeçmezlerse tıbbi müdahale yapılacak. Bu konuyu Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüteceğiz. İnsanların ölmemesini istiyoruz" diye konuştu.
Diyanet: Müdahale edilmeli
Tutukluların sürdürdüğü ölüm orucuyla ilgili tartışmalara Diyanet de karıştı. Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, İslam dininde insan hayatının kutsal olduğunu belirterek, ölüm orucundakilere müdahale edilmesini istedi. Yılmaz, "Bu can benimdir, istersem yaşarım, istersem öldürürüm deme hakkına sahip değilsiniz. Can Allah'ındır, o vermiştir, canı veren alır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

2000 soygun yılı

SONRAKİ HABER

Türkiye'yi kullanıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...