25 Aralık 2000 22:00

2000 soygun yılı

Banka batırmalar, hayali ihracatta yaşanan patlama ve kaçakçılık bu yıl Türkiye ekonomisine damgasını vuran gelişmeler oldu. Bütün bu soygun tezgâhının faturası ise milyarlarca doları buluyor.

Paylaş
2000 soygun yılı
Bu yıl Türkiye ekonomisi açısından tam anlamıyla bir "soygun yılı" oldu. Daha önce özelleştirilen kamu bankalarının da içinde bulunduğu toplam 8 banka sahipleri tarafından içi soyularak devlete teslim edildi. Bu soygunların faturası yaklaşık 10 milyar doları buldu. Ayrıca bu yıl hayali ihracatta ve kaçakçılıkta da patlama yaşandı.
Banka batırmalar, hayali ihracatta yaşanan patlama ve kaçakçılık bu yıl Türkiye ekonomisine damgasını vuran gelişmeler oldu. Bütün bu soygun tezgâhının faturası ise milyarlarca doları buluyor. 8 banka bizzat sahipleri tarafından batırılarak Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilirken, "bufalo, balina, ahtapot" adlarıyla anılan onlarca hayali ihracat vurgunu ortaya çıkartıldı.
Konuya ilişkin olarak Anadolu Ajansı'na bir demeç veren Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, gümrük idaresinin hayali ihracat ve kaçakçılık olayları için bu yıl cumhuriyet savcılıklarına 448 soruşturma raporu gönderdiğini bildirdi.
300 karapara dosyası var
Saygılıoğlu, savcılıklara gönderilen soruşturma raporu sayısının 1998'de 289, 1999'da ise 422 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Gümrük Müsteşarı, gümrük idaresinin karapara aklama suçu kapsamında da 1996 yılından bu yana Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)'na 300 soruşturma raporu gönderdiğini belirtti.
Gümrük idaresinin yeniden yapılanma süreci içinde bulunduğunu anlatan Saygılıoğlu, bu çerçevede denetimlere de ağırlık verildiğini anlattı. Saygılıoğlu, son aylarda çeşitli operasyonlarda adı gündeme gelen Mersin Serbest Bölgesi ve Gürbulak başta olmak üzere hassas gümrüklerde yeni yıldan itibaren sürekli olarak müfettiş ve kontrolör bulunduracaklarını açıkladı. Saygılıoğlu, "Merkezden 2 veya 3 gümrük müfettişi ve kontrolör hassas gümrüklerde 15'şer gün nöbet tutacaklar. Orada yapılan işlemleri sürekli gözetim altına alacaklar. Onların süresi bitince oraya başka bir denetim ekibi gönderilecek. Böylece hassas gümrükler devamlı olarak denetlenmiş olacak" dedi.
Gümrük Müsteşarı Saygılıoğlu'dan alınan bilgiye göre, gümrük başmüdürü, başkontrolör ve kontrolörlerden oluşan 6 kişilik Paraşüt operasyonu timi de konuyla ilgili soruşturmayı tamamladı.
Suriye'yi de kapsayan ve 6.5 ay süren soruşturmada 40 bin evrağın fotokopisi çekilirken, 19 klasöre sığdırılabilen 6000 sayfa tutan bir soruşturma raporu hazırlandı. Organize kaçakçılık suçu kapsamındaki soruşturma çerçevesinde Öncüpınar gümrüğünde 1 çaycı, 1 kaloriferci ve 1 şoför dışında bütün personel görevden uzaklaştırılırken, Karkamış gümrüğünde ise tek bir kişi dahi bırakılmadı. Böylece 81 gümrükçeye işten el çektirilmiş oldu.
ÖNCEKİ HABER

Bill Clinton Filistin'e 'ev ödevi' verdi

SONRAKİ HABER

İkinci müdahale hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...