23 Aralık 2000 22:00

Yeni mücadele yılı

DİSK ve KESK yöneticileri, emekçilerin taleplerinin gerçekleştirilmesi yönündeki mücadelelerinin 2001 yılında da devam edeceğini bildirdiler.

Paylaş
Yeni mücadele yılı
DİSK ve KESK, sorunların 2000 yılında da artarak devam ettiğini belirterek, yeni yılın emekçiler için çok daha olumlu sonuçlanması yönünde birlikte uğraş vereceklerini bildirdiler.
DİSK ve KESK yöneticileri dün düzenledikleri basın toplantısıyla 2000 yılını değerlendirdi ve 2001 yılından beklentilerini açıkladı. Toplantıya DİSK adına Genel Başkan Süleyman Çelebi ve Genel Sekreter Murat Tokmak; KESK adına Genel Başkan Siyami Erdem ve MYK üyeleri İbrahim Kudiş, Sevil Erol, İsmail Hakkı Ortaköy katıldılar.
DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında hazırlanan ortak metni okuyan Süleyman Çelebi, "2001 yılına yaklaştığımız bu son günlerde yaşanlar, yeni yılın da benzer sıkıntılarla geçeceğinin ipuçlarını ortaya koymaktadır" dedi.
Piyasalarda geçen haftalarda yaşanan krizin "bilinçli olarak" çıkarıldığını belirten Çelebi, kriz sonrası hükümetin IMF ve Dünya Bankası'na daha bağımlı hale geldiğini belirtti. Çelebi, "ek kredi alabilmek amacıyla IMF'nin pervasız taleplerine evet denildiğini, IMF'ye sunulan yeni niyet mektubuyla hükümetin ekonominin iplerini tümüyle IMF bürokratlarına teslim ettiğini" söyledi.
2001 bütçesinin çalışanların sosyal ve ekonomik taleplerini cevaplamadığını, bütçenin faiz ve borç ile askeri harcamalara ayrıldığını belirten Çelebi özelleştirmelerle işsizliğin daha da arttığını, işletmelerin ardı ardına kapandığını, gelir dağılımının giderek bozulduğunu, yolsuzluk ve rüşvetin gündemin baş sıralarında oturmaya devam ettiğini belirtti. Çelebi, bütün bu sorunların çözümü için ilk zorunlu adımın demokratikleşme olduğunu söyledi. Çelebi, "Tüm toplumun ve emekçilerin hak talepleri karşısındaki tavırlar ve ölüm orucu sürecinde yaşananlar demokratikleşme, katılım ve açık toplum taleplerinin karşılıksız kalacağını bir kez daha göstermekte" dedi.
Af ve cezaevleri
Çelebi, pazarlıklarla çıkarılmış bir af yerine, siyasi suçları da kapsayan eşit ve adil bir af çıkarılması gerektiğini de belirterek, "Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanının veto gerekçelerini Anayasa Mahkemesi'ne taşımasını istiyoruz" dedi.
Cezaevlerinde yaşanan olaylara da değinen Süleyman Çelebi, bu olayların uygar ve demokratik bir ülkede asla yaşanmaması gerektiğini, sorunların operasyonlarla çözülmediğini ifade ederek, hükümetin hücre uygulamasından vezgeçip, cezaevlerinde insanca yaşama koşullarını sağlamasını istedi.
Taleplerinin siyasal iktidar tarafından kendiliğinden hayata geçirilebileceğini düşünecek kadar iyimser olmadıklarını da belirten Çelebi, "Ekonomik, sosyal ve demokratik hedeflerimize ulaşmak için sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız. İki dost ve kardeş örgüt olarak, 2001'in emekçiler için çok daha olumlu sonuçlanması için birlikte uğraş vereceğiz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Cunta zihniyeti işbaşında

SONRAKİ HABER

Batı kültürüyle gelen çözülme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...