23 Aralık 2000 22:00

Hem ziyaret hem ticaret

Amerikan müzeleri, ödenek ve bağışların azalması nedeniyle, hayatta kalmanın yolunu ticarette buldular.

Paylaş
Hem ziyaret hem ticaret
Eva Willis Noel alışverişine çıktığında alışveriş merkezi yerine müzenin yolunu tuttu. Philadelphia Sanat Müzesi'nin üç ekspres hediyelik eşya bölümüne gelen 40 yaşındaki kadın, "Alışveriş merkezleri bana göre değil, herşey birbirinin aynı. Burada hiçbir yerde bulamayacağınız şeyler bulabiliyorsunuz, ayrıca Van Gogh sergisini gezebiliyorsunuz" diyor.
Ülke çapında müzeler, ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla hediyelik eşya bölümleri açtıkça sanat ve ticaret iç içe geçiyor. Müze Müdürü Gail Harrity, "Hediyelik eşya bölümü amacı sadece müzeyi çekici hale getiren ürünler sunarak müzeye mali yardım sağlamak değil, aynı zamanda ziyaretçilere de bir hizmet sunmaktır" diye konuşuyor.
Son yıllarda, ziyaretçiler daha çeşitli bir deneyim; müzeyi gezmek, güzel bir restorantta yemek yemek ve alışveriş yapma fırsatı istiyorlar. Willis'in aldıkları arasında Van Gogh'un sıkça resmettiği Roulin ailesinin kuklaları, Van Gogh'un ayçiçekleriyle bezenmiş bilezikler ve Noel ağacı süsleri, sanatçının Yıldızlı Gece tablosunun kullanıldığı bir gece lambası ve Van Gogh'un portresinin işlendiği kadife bir yastık bulunuyor.
Diğer satılanlar arasında Van Gogh'un ağabeyi Theo'ya yazdığı mektuplardaki yazıların işlendiği şans kurabiyeleri ve Gogh'un Arles'teki yatak odası takımının reprodüksiyonları bulunuyor. Sehpalar 940 dolar, yataklar 1650 dolar.
Müzedeki hediyelik eşya bölümü Van Gogh sergisiyle birlikte açılmış. Bir şemsiye ve beyzbol topu alan Mirasol Rodriguez "Müzenin son odası sizi bu dükkâna getirdiğinde zaten almaya hazır halde oluyorsunuz, ama ben bu tarz şeylere düşkünüm, beni rahatsız etmiyor" ifadeleriyle anlatıyor düşüncelerini.
3000 üyeli Müze Satış Birliği'nin Başkanı Beverly Barsook, hükümet desteği ve bağışlar düştükçe, müzeler gittikçe ziyaretçi ve para çekmek için perakende satışlara başladıklarını anlatıyor ve "Bu, sanat eleştirmenlerini hayalkırıklığına uğratabilir, ama biz diğer satıcılardan, daha kaliteli müşterilerin taleplerine cevap vermek dışında farklı değiliz" diyor.
Sergilere koşut hediyelik dükkânlar açma fikri ilk olarak New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki 1979'da geniş talep alan King Tut gösterisi ile başlamış. Barsook değişen şeyin, artık alıcıların sadece bir t-shirt'le yetinmemeleri olduğunu söylüyor.
Tut sergisinden sonra, Metropolitan Müzesi sunduğu ürün çeşidini 2000'e çıkarmış, Amerika çapında 15, yurtdışında 20 şube açmış ve bir internet sitesi kurmuş. Barsook, "İnsanlar artık daha çok alışılmadık şeyler talep ediyorlar. Alışveriş 10 yıl önce olduğundan çok daha nitelikli" diyor.
ÖNCEKİ HABER

İHD'ye polis baskını

SONRAKİ HABER

Cunta zihniyeti işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...