23 Aralık 2000 22:00

Cenazeler için tören yapıldı

Bayrampaşa, Ümraniye ve Çanakkele'deki kanlı operasyonda hayatını kaybedenlerden 8 tutuklu için Gazi Cemevi önünde tören düzenlendi.

Paylaş
Cenazeler için tören yapıldı
Bayrampaşa, Ümraniye ve Çanakkele'deki kanlı operasyonda hayatını kaybedenlerden 8 tutuklu için Gazi Cemevi önünde tören düzenlendi. Törene katılan yaklaşık 2000 kişi, sloganlar atarak, katliamı protesto etti. Çanakkale'de yaşamını yitiren Sultan Sarı Adana'da, Fidan Kalşen ise Tunceli'de toprağa verildi.
Toplam 13 cenazenin getirildiği Adli Tıp Kurumu'ndan Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerinde hayatını kaybedenlerden 7'sinin cenazesi, dün çıkarıldı.
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki müdahale sırasında öldürülen Nilüfer Alcan, Mustafa Yılmaz, Şefinur Tezgel, Aşur Korkmaz, Seyhan Doğan ve Fırat Tavuk ile Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen Ahmet İbili'nin cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak bir otobüsün bagajına ve koltuklarına yerleştirildi. Cenazeler, aynı otobüste bulunan yakınlarının sloganları arasında Gaziosmanpaşa'nın Gazi Mahallesi'ndeki cemevine götürüldü.
Babacan'ın cenazesi de getirildi
İlerleyen saatlerde Çanakkale Cezaevi'nde hayatını kaybeden İlker Babacan'ın cenazesi de Gazi Cemevi'ne getirildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren cemevinin çevresinde toplanan yaklaşık 2000 kişi, "Anaların öfkesi, katilleri boğacak", "Bize ölüm yok", "Kahramanlar ölmez, halk bölünmez", "Katil Ecevit hesap verecek", "Katil devlet, hesap verecek", "Yaşasın ölüm orucu direnişimiz" ve "Halkız, haklıyız, kazanacağız" sloganları attı. Törene, Emekçi Halkın Birliği, Yaşadığımız Vatan dergisi çalışanları, TAYAD'lı aileler, Haklar ve Özgürlükler Platformu,
Gazi Halk Meclisi tarafından çelenk gönderildi. Bu sırada, Gaziosmanpaşa'nın Gazi Mahallesi'nin çevresinde yoğun önlem alan polis, panzerlerle birlikte cemevinden uzak bir noktada bekledi.
Tanınmayacak haldeler
Bu arada Gazi Cemevi'ne getirilen cenazelerin tanınamayacak halde olduğu görüldü. Çanakkale'den getirilen İlker Babacan'ın başında ve kalçasında kazma izleri bulunurken, vücudunda fazla yanık olmadığı belirtildi. Yine Nilüfer Alcan'ın başında kazma ile oluşturulduğu sanılan darp izleri gözlendi. Şefinur Tezgel'in vücudu tamamen yanarken, Aşur Korkmaz'ın da vücudunda yanıklar ve darp izlerinin bulunduğu görüldü. Seyhan Doğan'ın cesedi kolları başı, ve bacakları olmadan gövde olarak getirildi. Mustafa Yılmaz'ın da vücudunda yanıklar, ayaklarının altında derin kesikler ve vücudunun çeşitli bölgelerinde kesik ve darp izleri olduğu belirlendi. Ümraniye Cezaevi'nde yanarak yaşamını yitiren Ahmet İbili'nin vücudunun üst kısmında yanıklar, bacaklarında ise kurşun izleri olduğu görüldü.
Alcan, Korkmaz, Tezgel, Tavuk, Doğan ve Babacan'ın cenazelerinin Cebeci Mezarlığı'nda toprağa verileceği, Yılmaz'ın cenazesinin Fatsa, İbili'nin cenazesinin de Silifke'ye gönderileceği öğrenildi.
Sarı ve Kalşen de toprağa verildi
Bu arada Çanakkale Cezaevi'ne düzenlenen operasyonda öldürülen Sultan Sarı, dün Adana'daki Doğankent'te bulunan Abdalsultan Mezarlığı'nda, saat 10.30'da toprağa verildi. Ailesi ve yakınları tarafından Adana'ya getirilen PKK (Devrimci Çizgi Savaşçıları) davasından tutuklu Sultan Sarı'nın cenazesine yaklaşık 150 kişi katıldı. Cenaze töreninde polis ve jandarma ekiplerinin geniş önlem aldığı görüldü. Çanakkale Cezaevi'nde kendini yakarak yaşamını yitiren Fidan Kalşen ise, Tunceli'de toprağa verildi. Kalşen'in cenazesine İHD Elazığ Şube Başkanı Cafer Demir ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Tantan kitle örgütlerini tehdit etti

SONRAKİ HABER

İHD'ye polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...