23 Aralık 2000 22:00

Çiftçiye yüzde 15 daha az verilecek

IMF'ye verilen "ek niyet mektubu"nda tarımsal üretimi bitirmeye yönelik uygulamalar daha da genişletildi. Hububat fiyatlarına yüzde 15 daha düşük fiyat verilecek.

Çiftçiye yüzde 15 daha az verilecek
IMF'ye verilen "ek niyet mektubun"nda 2001 yılında uygulanması düşünülen tarım politikaları, ülkenin tarımsal üretimine büyük bir derba daha vuracak. Hububat alım fiyatları bu yıl açıklananın daha da altında belirlenecek. Tarımsal KİT'lerin özelleştirilmesi ile de üreticiler büyük bir destekten yoksun kalacak.
Bu yıl milyonlarca üreticiyi ve ailesini açlığa mahkûm eden politikalar, gelecek yıl daha da şiddetli uygulanacak. IMF'ye verilen "ek niyet mektubu"nda 2001 yılında hububat fiyatlarının dünya fiyatları ile arasındaki farkın yüzde 20'ye indirileceğinin taahhüt edilmesi, üreticilere bu yıl açıklanan fiyatların da altında bir taban fiyat verileceğini gösteriyor. Bu yıl verilen fiyatlar ile dünya fiyatları arasındaki fark yüzde 35'e indirilmişti. Bu oranın yüzde 20'ye çekilmesi demek, üreticiye yüzde 15 daha düşük bir taban fiyatı verilmesi anlamına geliyor. Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi, gelecek yıl özel sektörü daha fazla devreye sokacak bir alım-satım politikası izleyecek.
DGD ülke çapında yaygınlaşacak
Yine sübvansiyonlar da sıfırlanacak. Çünkü bu yıl pilot bölgelerde uygulamaya konulan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) uygulaması, gelecek yıl bütün ülke çapında uygulanacak. IMF ve Dünya Bankası, DGD'nin gelecek yıl yaklaşık 40-41 ilde, sonraki yılda ülke genelinde uygulanmasını istiyordu. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bunun çiftçiler arasında eşitsizliğe yol açacağı ve uygulamanın mümkün olmadığı yolundaki itirazları üzerine, DGD'nin gelecek yıl ülke genelinde yaygınlaştırılmasına karar verildi.
Niyet mektubuna göre, gelecek yıl temmuz ayına kadar çiftçi kayıtlarının büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor. Kayıtlı çiftçiler için DGD kapsamında ilk taksit ödemesi 2001'in ikinci yarısında yapılacaktır. Bu reformun Dünya Bankası tarafından Tarım Reformu Yatırım Projesi (ARIP) ile desteklenmesi öngörülüyor. Türkiye, tarıma yönelik tüm dolaylı destek politikalarından 2002 yılı sonuna kadar kademeli olarak vazgeçilmesi ve DGD'ye geçilmesi taahhüdünde bulundu.
Niyet mektubunda yer alan en önemli düzenleme ise birçok temel ürüne yönelik destekleme alımlarının ve sübvansiyonların tamamen kaldırılacak olması. Mektupta, tütün ve şekerpancarı destekleme fiyatlarının 2000 yılında hedeflenen enflasyonla aynı doğrultuda, yüzde 25 artırıldığı, Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TSKB) Kanunu'nun onaylanmasından sonra, yeniden yapılandırılmalarına hazırlık amacıyla, 2000/01 ürün sezonu için iş planlarının onaylandığı kaydedildi.
Mektupta, dolaylı destek politikalarının kaldırılmasının devletin tarımsal ürünlerin üretim ve pazarlanmasındaki payının daha azaltılmasına neden olacağına dikkat çekilerek, bunun da tarım alanında çalışan KİT'lerin hızla özelleştirilmesini sağlayacağı belirtildi.
Tütün ve şekerde özelleştirme
Bu kapsamda, Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait en az 6 şeker fabrikası, özelleştirilmelerinin 2001 sonuna kadar tamamlanması amacıyla 20 Aralık 2000 itibariyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'nın portföyüne transfer edildi. Mektupta, performans kriteri açısından bu konu bir önkoşul olarak yer aldı.
Geriye kalan şeker fabrikaları, 2002 sonuna kadar özelleştirilmeleri tamamlanmak amacıyla gelecek yıl içinde ÖİB portföyüne alınacak. Geçen hafta TBMM'ye sunulan Şeker Kanunu'nun da 15 Mart 2001'e kadar çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca TEKEL'i yeniden yapılandıran bir kararname ve tüm tütün işleme birimlerinin ÖİB portföyüne devrine izin veren ÖYK kararı, gelecek yıl ocak ayı sonuna kadar çıkarılacak.
ÖNCEKİ HABER

Washington'da kavga

SONRAKİ HABER

Tantan kitle örgütlerini tehdit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa