22 Aralık 2000 22:00

2001'de ek zam yok

Hükümet ek niyet mektubunu önceki akşam IMF'ye sundu. Mektupta yıl sonu enflasyonunun yüzde 38 olacağı belirtilirken, 2001'de bu oranın yüzde 12'ye indirileceği taahhüt edildi.

Paylaş
2001'de ek zam yok
Hükümet "ek niyet mektubu"nu önceki akşam IMF'ye gönderdi. Mektupta "istikrar paketi"nin aynen uygulanmaya devam edileceği taahhütünden bulunulurken, 2001 yılında hükümetin memur maaşlarına ek zam vermeyeceği belirtildi.
Hükümetinin ekonomik programıyla ilgili olarak IMF'ye gönderdiği ve IMF İcra Kurulu'nca kabul edilen ek niyet mektubu, kurul toplantısında Türkiye'ye yönelik destek paketinin kabul edilmesiyle birlikte açıklandı.
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in imzalarını taşıyan ve IMF Başkanı Horst Köhler'e hitaben yazılan ek niyet mektubu, 18 Aralık 2000 tarihini taşıyor ve 62 maddeden oluşuyor.
Ek niyet mektubunun ilk yedi maddesinde 2000 yılındaki ekonomik gelişmeler anlatıldı. Daha sonraki maddelerde, hükümetin geçen yıl imzalanan stand-by anlaşması ve son gelişmelerin ardından yapılan düzenlemeler ışığında, 2001 ve 2002 yılındaki hedefleri ve alınacak önlemler ayrıntılarıyla dile getirildi. Ek niyet mektubundaki bu açıklamalar, 2001-2002 yıllarındaki politika hedefleri ve genel makro ekonomik idare stratejisi, para politikası, kamu borçları idaresi, gelirler politikası, para ve döviz kuru politikaları, yapısal konular, özelleştirme, sosyal güvenlik reformu, parasal idare ve şeffaflık, vergi idaresi, tarım politikaları ve bankacılık sektörü başlıkları altında incelendi. Mektupta ayrıca memur maaş zamları 2001 yılında enflasyonun altında kalsa dahi "ek zam" verilmeyeceği taahhütünde bulunuldu.
Enflasyon hedefi revize edildi
Hükümet sunduğu mektupta yıl sonu enflasyon oranı hedefini de artırdı. Yüzde 25 hedeflenirken ek niyet mektubunda bu rakam yüzde 38 olarak ifade edildi. 2001'de enflasyon oranının yüzde 12, 2002 sonunda ise tek haneli bir rakam olarak hedeflendiğini bildirdi. 2001 yılı için gayri safi milli hasıladaki büyüme oranı yüzde 4-4.5 olarak tahmin edildi. 2002 ve sonrası için ise büyüme oranının yüzde 5-6 dolaylarında olması beklendiği ifade edildi. Mektupta hükümetin birincil amacının, enflasyon hedefine ulaşılması ve dış işlemlerdeki umulan ilerlemenin sağlanması olduğu kaydedildi.
Ücretlere fren
Mektubun gelirler politikası bölümünde, kamu kuruluşlarındaki ücret artışlarının yanısıra asgari ücretteki artışlarda hedeflenen enflasyon oranlarının göz önüne alınacağı belirtildi. Ek niyet mektubunun özelleştirme bölümünde, 2000 yılındaki işlemlerle 5.6 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildiği, bunun 3.5 milyar dolarının devletin kasasına girdiği, geri kalan 2.1 milyar dolarlık kesinleşmiş satış bedelinin de 2001 başında elde edileceği kaydedildi.
5.6 milyar dolarlık bu rakamın, 2000 yılı hedefinin gerisinde bulunmakla birlikte, 1986'dan 2000'e kadar yapılan toplam 5.6 milyar dolarlık özelleştirmeye eşit olduğu vurgulandı. Mektupta, 2001 yılındaki özelleştirme planlarıyla ayrıntılar verilerek, 2001 yılında devletin kasasına özelleştirmeden 6-7 milyar dolar girmesinin beklendiği anlatıldı.
ÖNCEKİ HABER

Oğul Mitterrand tutuklandı

SONRAKİ HABER

Gerçekler açıklansın,

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...