22 Aralık 2000 22:00

Oğul Mitterrand tutuklandı

Fransa'da yürütülen kara para ve Afrika'ya yönelik silah kaçakçılığı soruşturması, eski Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın oğlunun başını yaktı.

Paylaş
Oğul Mitterrand tutuklandı
Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın oğlu Jean-Christophe, Fransa ile Afrika arasında kara para aklama ve silah kaçakçılığı konuları çerçevesinde gözaltına alındığı Paris'te tutuklandı.
Önceki gün başlatılan operasyonlar kapsamında, polisin, aynı zamanda "mali gerilim" romanları yazan işadamı Paul-Loup Sulitzer'i kısa süreliğine gözaltına aldığı öğrenildi. Sulitzer, kara para aklama ve 1993-94 yılında Mitterand ile birlikte Angola'ya silah satmakla suçlandı, ancak daha sonra serbest bırakıldı.
Eski bir gazeteci!
1996 yılında ölen sosyal demokrat politikacı François Mitterrand'ın en büyük oğlu olan Jean-Christophe Mitterand, gazeteci kökenli bir işadamı. Mitterrand, babasının cumhurbaşkanlığı döneminde ona danışmanlık da yapmıştı.
Mitterrand'ın, bir süre önce, silah satışı, dolandırıcılık ve zimmetine para geçirmek suçlamalarıyla karşı karşıya olan ABD vatandaşı işadamı Pierre Falcone ile ilişkisi olduğu belirtiliyor.
Kimler yok ki...
Fransız polisinin, iç savaşın sürdüğü Angola'da sağcı UNITA milislerine silah sağlamak suçlamasıyla sorguladıkları arasında başka ünlü isimler de bulunuyor. En dikkat çekici olanlar ise, eski Cumhurbaşkanı Mitterrand'ın danışmanlarından Jacques Attali ve yine eski İçişleri Bakanı Charles Pasqua'nın yakın adamlarından Jean-Charles Marchiani. Attali, daha önce merkezi Londra'da bulunan Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'nın başkanlığını yürütmüştü.
Fransız kökenli ABD vatandaşı Falcone, 1 Aralık'ta tutuklandı. Falcone'ye yöneltilen suçlamalar arasında, uluslararası ambargoyu çiğneyerek Rus yapımı silahları Angola'ya satmak da bulunuyor. 600 milyon dolarlık silah satışına, içinde, MIG savaş uçakları da dahil.
Le Monde gazetesine göre, Jean-Christophe Mitterrand, Falcone'den onbinlerce dolar nakit para almakla suçlanıyor.
Afrika danışmanıydı
Mitterrand, 1981 yılında AFP ajansındaki görevini bırakarak, babasına "Afrika konusunda danışmanlık" yapmaya başladı. 1986-1992 yılları arasında ise, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'de Afrika Dairesi Başkanlığını yürüttü. Oğul Mitterrand, silah kaçakçılığının yanı sıra kamu mallarını ve güveni kötüye kullanmakla da suçlanıyor.
Afrikalılar, oğul Mitterrand'a "Papa m'a dit" ("Babam dedi ki") ismini takmışlardı.
Fransız patronların "heyecanla" okuduğu mali entrika romanları yazan 54 yaşındaki Paul-Loup Sulitzer de, Falcone'ye ait olan Brenco adlı şirketten, bilinmeyen nedenlerle 350 bin dolar nakit para almakla suçlanıyor.
Brenco şirketinin, Fransız cumhuriyet savcıları ve sulh hakimlerinin örgütlendiği Profesyonel Yargıçlar Birliği'ne çeşitli zamanlarda "bağışlarda" bulunduğunun ortaya çıkarılması, skandalın tahmin edilenden çok daha geniş bir çevreyi kapsadığını düşündürüyor.
Dört ülke vatandaşı!
Fransa yargısı, bu ay başlarında, Falcone'nin iş ortağı olan Rus milyarder Arkady Gaydamak hakkında uluslararası tutuklama emri çıkartmıştı. Gaydamak'ın "Fransa, İsrail, Angola ve Kanada vatandaşı" olduğu belirtiliyor.
Falcone ve Gaydamak, 1993 tarihli anlaşma ile, Angola'ya 47 milyon dolarlık Rus silahı satmışlardı. Ertesi yıl ise, 463 milyon dolarlık sevkiyat yapıldı. Soruşturma kapsamında, Fransız silah ihracat şirketinin eski yöneticilerinden Bernard Poussier de gözaltına alındı.
Falcone/Angola olayı, Fransa'da son 10 yıl içinde açılan sekizinci soruşturma niteliğinde. Bu soruşturmalar arasında bulunan ve siyasi partilere rüşvet vermekten şaibeli ihalelere, silah satışına kadar uzanan bir dizi olay, birbirleriyle iç içe çıktı.
ÖNCEKİ HABER

İnternette ilaç satışı ciddi tehlike doğurur

SONRAKİ HABER

2001'de ek zam yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...