21 Aralık 2000 22:00

İnternette ilaç satışı ciddi tehlike doğurur

Dünyada yaygın hale gelen internette ilaç satışı, uzmanları endişelendiriyor. Uzmanlar, Türkiye'de serbest bırakılması halinde doğacak risklere dikkat çekiyorlar.

Paylaş
İnternette ilaç satışı ciddi tehlike doğurur
İnternette ilaç satışının halk sağlığı için ciddi bir tehlike olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'nin böyle bir yola girmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.
İzmir Eczacılar Üretim, Temin, Dağıtım Kooperatifi (EDAK) Başkanı Vecihi Özerdemli, ABD'de ilaçların e-ticarete konu olduğunu, ilaç satışını büyük pazarlama ve dağıtım şirketlerinin yaptığını belirterek, "Avrupa'da da 2001 yılında internetten ilaç satışına başlanacak. Şimdiden reçetesiz satılan vitaminler ve benzeri maddelerle bu uygulamaya yavaş yavaş başlandığını görüyoruz" dedi.
Yasalar izin vermiyor
Türkiye'de yasaların internetten ilaç satışına izin vermediğine işaret eden Vecihi Özerdemli, bu durum değişirse, reçetelerin artık eczanelere uğramayacağını, ilacın uluslararası şirketlerden tüketiciye ulaşacağını dile getirdi.
İzmir Eczacı Odası Başkanı Levent Kamacık da ABD'de viagra dahil birçok ilacın internetten satışının yapılabildiğini belirterek, "Tüketici internete girdiğinde, ilaçla ilgili bilgiyi ekrandan kendisi alabiliyor. İlaç satıcısının bilgisayar ortamında verdiği bilginin ne kadar doğru, ne kadar bilimsel olduğunu bilemeyiz" uyarısında bulundu.
Sonuçları bilinemez
Tamamen ticari kaygıyla hazırlanmış bir sistemde sonuçların ne hekim, ne de eczacı tarafından bilinemeyeceğini hatırlatan Kamacık, "İnternetten ilaç satışının en büyük sakıncası budur" dedi. İnternetten ilaç satışının gereksiz ve kontrolsuz ilaç tüketimini artıracağına da dikkat çeken Eczacılar Odası Başkanı Kamacık, şöyle devam etti: "Her ilaç, zamanında, uygun dozda, uygun tanıda kullanılmadığı zaman etkilidir. İlacın tedavi özelliğini göstermesi, ancak bu konuda akademik eğitim almış insanların önerisi üzerine kullanılırsa olabilir."
Levent Kamacık, İspanya'da bu yöntemin yasaklandığını belirterek, diğer Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin de İspanya'yı örnek almaları gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Telekom işçisi talana karşı bayrak açtı

SONRAKİ HABER

Oğul Mitterrand tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...