21 Aralık 2000 22:00

F tipi cezaevi kalıcı

Adalet Bakanı, F tipi cezaevlerine sevklerin üç gün için olmadığını belirterek, Bayrampaşa, Ümraniye gibi hasar gören cezaevlerinin "oda sistemi"ne uygun olarak onarılacağını söyledi.

Paylaş
F tipi cezaevi kalıcı
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F tipi cezaevlerine nakillerin operasyon bitene kadar, üç gün için yapılmadığını söyledi. "Bu belirli bir süreli olacaktır. Operasyonlar sonucunda, örneğin Çanakkale Cezaevi'nin duvarları çeşitli yerlerden yıkılmıştır. Aynı şey Ümraniye ve Bayrampaşa için de geçerlidir. Bu cezaevlerinin kullanılması olanağı yoktur" diyen Türk, bu cezaevlerinin onarılmasının ve hepsinin oda sistemine dönüştürülmesinin uzun zaman alacağını kaydetti. Türk, koğuş sistemi sona erdirilinceye kadar F tipi cezaevlerinde yerleşimin devam edeceğini belirterek, "F tipi cezaevleri elbette kullanılmak için yapılmıştır" dedi. Hem F tipi hem de diğer cezaevleri için yeni bir hukuki altyapı oluşturacaklarını hatırlatan Türk, bu konudaki yasa taslaklarının en kısa sürede Bakanlar Kurulu'na getirileceğini söyledi. Türk, F tipi cezaevlerinde yasa gereği hem tutuklu hem de hükümlülerin kalacağını da belirtti.
'Bir günde bitirirdik'
Türk, Ümraniye ve Çanakkale cezaevlerinde çok ciddi bir direnişle karşı karşıya olduklarını da belirterek, "Aslında bir saatte bitirilir ama güvenlik güçleri can kaybı olmaması için titiz
davranıyor" diye konuştu. Devlet gençleri örgütlerin elinden kurtarmak istediğini savunan Türk, "O nedenle bütün tutuklu ve hükümlü yakınlarının ya da insan hakları adına hareket ettiklerini düşünen insanların müdahaleye karşı çıkması değil, destek vermesi gerekir" iddiasında bulundu.
Ölü sayısının 17'ye yükseldiğini aktaran Türk, F tipi cezaevlerine nakledilen hükümlü ve tutuklu sayısının 524 olduğunu açıkladı.
Avukat görüşü yapılacak
Türk, bu hükümlü ve tutuklularla avukatlarının bugünden itibaren görüşme yapabileceğini, ailelerin ise bayramdan önce F tipi cezaevlerinde kapalı görüş yapabileceklerini ifade etti.
Adalet Bakanlığı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Türk'e bir gazetecinin "Bayrampaşa ve Bartın Cezaevi arasında iki mahkûmun telefon görüşmesi basına yansıdı. Ancak, Bartın'dan telefon çıkmadı" sorusu üzerine, Türk'ün yanında bulunan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun araya girdi ve Bartın Cezaevi'nde telefon bulunduğunu söyledi.
Gazeteciye soru yasağı!
Aynı gazetecinin, "Bu telefon konuşmasındaki talimata rağmen Bartın Cezaevi'nde kendisini yakan çıkmadı" sorusu üzerine Türk, "Bunu değerlendirebilecek durumda değilim, ama bu görüşme kaydedilmiştir, teşhir edilmiştir" yanıtını verdi. Türk, daha sonra, "Şimdi size birşey söyleyeyim; devlete karşı şüpheci ifadeler taşıyan sorular sormayınız" sözleri ile gazetecilerin sorularını engellemeye çalıştı.
ÖNCEKİ HABER

Cazın 'hakimi' Hinton öldü

SONRAKİ HABER

Telekom işçisi talana karşı bayrak açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...