21 Aralık 2000 22:00

Şartlı krediye onay günü

IMF Yönetim Kurulu'nun 10.4 milyar dolarlık krediye ilişkin onayı vermesi bekleniyor. Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun ise 1 milyar dolarlık krediye onay vermesi bekleniyor.

Paylaş
Şartlı krediye onay günü
Türkiye'nin, IMF ve Dünya Bankası'ndan özelleştirmelerin hızlandırılması, ücretlerin dondurulması, sosyal güvenliğin tasfiyesi ve enerji piyasasının özelleştirmeye açılması şartıyla sağladığı kredilere ilişkin onayın bugün çıkması bekleniyor. IMF Yönetim Kurulu 10.4 milyar dolarlık ek mali destek, Dünya Bankası Yönetim Kurulu ise 1 milyar dolarlık krediye ilişkin onayı, yapacakları toplantıda verecek.
Onay sonrası pratikte 2.8 milyar doları IMF, 1 milyar doları Dünya Bankası, 1 milyar doları da uluslararası bankalardan sağlanan sendikasyon kredisi olmak üzere, Türkiye'ye toplam 4.8 milyar dolar gelmesi bekleniyor.
Şartlar yerine getiriliyor
Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın mali yardım kredileri için şart koştuğu "THY ile Türk Telekom'un özelleştirilmesi için ihaleye çıkılması, Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM'ye sevk edilmesi ile kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının Meclis'ten geçmesiyle" söz konusu kuruluşlardan gelecek olan 3.8 milyar dolar tutarındaki kredilerin önü açıldı.
Hazine Müsteşarlığı'nın önde gelen yabancı bankalarla imzaladığı 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile birlikte, Türkiye'ye hafta sonuna kadar gelecek mali yardım kredisi 4 milyar 828 milyon dolara yükselecek. IMF Yönetim Kurulu'nun toplantıda, Türkiye'ye toplam 10.4 milyar dolar tutarında kredinin verilmesini onaylaması bekleniyor. Türkiye'ye açılacak 10.4 milyar dolar tutarındaki kredinin 2.8 milyar dolarını bugün serbest bırakacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'ye verilecek 2.8 milyar dolar kredinin 2 milyar 250 milyon doları, toplam 7.5 milyar dolar tutarındaki ek rezerv imkânlarından, 550 milyon doları da stand-by anlaşması kapsamında 3. ve 4. dilim toplamından oluşuyor.
DB'den özelleştirme kredisi
Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun da, bugün yapacağı toplantıda, Türkiye'ye açacağı 1 milyar 28 milyon dolar krediyi serbest bırakması bekleniyor. Türkiye'ye verilmesi öngörülen kredi, 1.5 milyar dolarlık FSAL kredisinin birinci ve ikinci kredi dilimi toplamı olan 778 milyon dolar ile 250 milyon dolar olan Özelleştirme Sosyal Yardım Kredisi'ni içine alıyor.
Banka yönetim kurulu, Türkiye'ye Temmuz 2000- Haziran 2003 tarihleri arasındaki üç yıllık dönemde 5 milyar dolar mali kaynak sağlanmasını içeren, Ülke Yardım Stratejisi (CAS)'ni de ele alınacak.
Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kanun hükmünde kararname şeklinde yapılması ve kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu 29 Eylül'de yaptığı toplantısında konuyu müzakere edememişti.
Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1'i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyordu.
"Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurum'un faaliyete geçmesi" şartı da yer alıyordu.
Öte yandan Hazine Müsteşarlığı'nın, önde gelen 11 yabancı banka ile imzaladığı sendikasyon kredisinin ardından, 1 milyar doların da yarın Hazine hesabına girmesi bekleniyor. Sendikasyon, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyonla gerçekleştirilecek.
ÖNCEKİ HABER

Putin işçilere savaş açtı

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de tutuklular gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...