20 Aralık 2000 22:00

Akıllı değil saçma rehber

Tüketicilere yönelik çıkan "Akıllı Satın Alma Sanatı" adlı kitap, tüketici örgütlerinin ve bilim adamlarının tepkisini topladı. Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı'nın yayınladığı kitap, bazı şirket reklamlarının yapılmasının yanı sıra pek çok açıdan tüketici ilkelerine aykırı.

Paylaş
Akıllı değil saçma rehber
Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı tarafından yayınlanan ve Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından basına tanıtılan "Akıllı Satın Alma Sanatı" adlı kitap, tüketici örgütleri ve öğretim üyeleri tarafından eleştirildi. "Akıllı Satın Alma Sanatı" adlı kitabı incelemek ve değerlendirmek üzere Tüketici Hakları Derneği, Tüketiciyi Koruma Derneği, Türk-İş ve Tüketicileri Koruma Derneği tarafından kurulan komisyonda Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Günsel Terzioğlu ile Prof. Dr. Meltem Bayraktar, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlen Özgen görev aldı. Komisyonun incelemelerini yaptıkları yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuran tüketici dernekleri ve Türk-İş, kitabı hazırlayanlar arasında akademisyen bulunmamasını eleştirerek, bu tür yayınlarda bilimsel verilerden yola çıkılarak güncel ve uygulanabilir bilgilerin yer alması gerektiğini vurguladılar.
Reklam yapılıyor
Açıklamada, kitabın içeriğinin adı ile bağlantısının bulunmadığı, kitapta sıklıkla bilimsel doğrulara ters düşen bilgilerin yer aldığı belirtilerek, "Kitapta 'Bilinçli Tüketici Nasıl Olmalıdır' başlığı altında bilinçli satın alma davranışları değil, iyi insan, iyi vatandaş, iyi Müslüman olma kriterleri ön plana çıkartılmıştır. İyi insan olmak bilinçli tüketici olmanın koşulu değildir" denildi.
Kitapta, satın alma dışında stresten kurtulma, genç kızların sarkıntılıktan kurtulması, ter kokusunu önlemek için yumurta tüketilmemesi gibi konu dışı önerilerinde bulunduğunun dile getirildiği açıklamada, her yüz sayı için bir firmadan reklam alındığına ve birtakım marka önerilerinde de bulunulduğuna işaret edildi. Kitapta dünyada kabul gören tüketici ilkelerine tamamen aykırı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, en başta gelen ilkenin "firmalardan bağımsız olmak ve örgütün yayın organlarından reklam almamak" olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, kitabı kendi uzmanlarına inceletmeden kitabın yayınlanmasına hizmet eden bakanlığın davranışının düşündürücü olduğu bildirildi.
Akıllı Satın Alma Sanatı'nda neler var, neler!
  • Lüzumsuz yere yemin eden satıcılardan alışveriş yapılmamalıdır.
  • Evde para kazandırmak için satılan cihazlara dikkat edilmelidir.
  • Kuru gıda alırken, piştikten sonra hacmi artan ürünler tercih edilmelidir.
  • Ailece eğlenmeye ve dinlenmeye gidilen yerlerde bira içilmemelidir.
  • Çerezler yerine ..... cipsleri tercih edilmelidir.
  • Sipariş verilerek mobilya yaptırılmamalıdır.
  • Porselenler elde yıkanırken yıkama kabı alüminyum olmalıdır.
  • Yatak alırken, alışverişe eşle birlikte gidilmeli, rahat kıyafetler giyilmeli, yatağın üzerine uzanılmalı, kenarında oturulmalı, genişliği eşle birlikte denenmelidir.
  • Fermuar bozulunca yerine yeni bir fermuar alınarak dikilmelidir.
  • Konfeksiyon ürünleri alınırken, elbise kumaşının bitkisel, hayvansal, madensel veya sentetik mi olduğu öğrenilmelidir.
  • Alacağınız spor ayakkabı parmaklara binmemelidir.
  • İnce çorapla mayo denenmemelidir.
  • Güneş gözlüğü alırken, plastik ve camdan üretilmiş gözlük camları tercih edilmelidir.
  • Genç kızlar ve kadınlar bir saldırgan ile mücadele etmek zorunda kalınca ısırılmalı, cinsel organına tekme atmalı, dirsek atılmalı, tırmalanmalı, diz ve kafa atılmalıdır.
  • Güvenlik için boş taşıtlarda şoföre yakın oturularak seyahat edilmeli, güvenilmeyen tiplerle asansöre binilmemelidir.
  • ÖNCEKİ HABER

    Pirelli patronundan

    SONRAKİ HABER

    Putin işçilere savaş açtı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...