20 Aralık 2000 22:00

Pirelli patronundan

   taşeronlaştırma saldırısı

Paylaş
Pirelli patronundan taşeronlaştırma saldırısı
Sinan İmrek
Ucuz işgücünün önündeki engelleri kaldırmak isteyen Pirelli patronları, Kocaeli Pirelli Fabrikası'ndaki işlerin önemli bir kısmını taşerona vererek, kadrolu işçilerin birçoğunu atmaya hazırlanıyor. 1001 kadrolu işçinin çalıştığı fabrikada, çember makinalarının kullanıldığı bölümünün taşerona verilmesi durumunda en az 250 işçinin işten atılması bekleniyor. Aynı zamanda 1500 taşeron işçinin çalıştığı fabrikada, bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda kadrolu işçi sayısında büyük düşüş yaşanacak. Fabrikada örgütlü DİSK/Lastik-İş Sendikası ile haftasonu görüşen Pirelli patronları, fabrikada çember makinaları ile yapılan işleri müteahhide vermek istediklerini, çember imalatını dışardan yapmak istediklerini bildirdiler.
İşçiden sendikaya tepki
Çemberde çalışan işçilere zarar gelmeyeceğini ileri süren fabrika yetkililerinin, fabrikayı yurtdışına taşımakla, hatta kapatmakla tehdit ettikleri belirtiliyor. Gelişmeleri gazetemize aktaran Pirelli işçileri, Lastik-İş Genel Başkanı Vahdettin Karabay'ın pazar günü işçilerle referandum niteliğinde bir toplantı yaptığını belirttiler. İşçiler sendikanın, patronun kendi koşullarına bağlı olarak bu tip uygulamalar yapabileceğini, yapılabilecek fazla bir şey olmadığı ve onaylar tarzda tutum sergilediğini ifade ettiler. Pirelli işçileri, sendikanın bu tutumuna tepki gösterdiklerini ve sendika yöneticilerinin konuşmalarına izin vermediklerini söylediler. İşçiler patronun kararını kabul etmeyeceklerini, esnek çalışmanın bir parçası olan bu saldırıya karşı mücadele etmeye kararlı olduklarını dile getirdiler. İşçiler, bu saldırının aynı zamanda sendikasızlaştırma olduğunu, sendikanın mücadeleden kaçmaması gerektiğini vurgulayarak, birlik ve beraberlik içinde, diğer fabrikalarda çalışan işçilerin de desteğiyle tepki gösterilmesi gerektiğini belirttiler. Taşerona şiddetle karşı olduklarının altını çizen işçiler, gerekli mesajı verdiklerini, tek yürek tek yumruk olarak tepki göstereceklerini vurguladılar.
'Mücadele edeceğiz'
Gelişmelere ilişkin görüşlerini aldığımız Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı İsmail Gürel, fabrika müdürüyle yaptıkları görüşmede böyle bir uygulamayı kabul etmeyeceklerini, sözleşmede de böyle bir maddenin yer almadığını hatırlattıklarını söyledi. Gerekli tepkiyi göstereceklerini ifade ettiklerini belirten Gürel, "İşçiler taşeronun gelmesiyle nelerle karşılaşacaklarının farkında. Gerekirse kavga başlayacak" şeklinde konuştu. Ekonomik koşullar gibi nedenlerle patronun makinaları ve fabrikayı dışarı kaydırmak isteyebileceğini, buna karşı çıkılamayacağını savunan Gürel, yaptıkları görüşmede uygun bir formül bulunması için beyin jimnastiği yaptıklarını söyledi. Hiçbir uyuma varamadıklarını belirten Gürel, işçi atılmasına, işin müteahhide verilmesine kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Hiçbir işçinin burnunun kanamasına izin vermeyeceklerini kaydeden Gürel, işçilerin sendikaya olumsuz tepki göstermediklerini savundu. İsmail Gürel, sendika ve temsilciler olarak toplantı yapıp, neler yapacaklarını belirleyeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit katliamı öve öve bitiremedi

SONRAKİ HABER

Akıllı değil saçma rehber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...