20 Aralık 2000 22:00

F tiplerinde hazırlık cuma günü başladı

Hükümetin cezaevlerine yönelik olarak düzenlediği kanlı operasyonun ardından tutuklular hızla F tipi cezaevlerine yerleştiriliyor.

Paylaş
F tiplerinde hazırlık cuma günü başladı
"Hayata Dönüş" adı altında önceki gün düzenlenen kanlı operasyonun ardından tutuklular Sincan, Edirne, Kocaeli ve İzmir F tipi cezaevlerine gönderildiler. Alınan bilgiye göre, Sincan F Tipi Cezaevi'ne dün itibariyle, 127 tutuklu ve hükümlünün kabulleri yapıldı. Çankırı, Ceyhan, Bartın, Nevşehir, Aydın ve Malatya cezaevlerinden de 235 tutuklu ve hükümlünün getirildiği belirtildi. Çankırı, Ceyhan, Bartın ve Nevşehir'den getirilen 127 tutuklu ve hükümlünün, bugün saat 12.00 itibariyle kabul işlemlerinin tamamlanarak, cezaevine alındıkları belirtildi.
Kabulü yapılan tutuklu ve hükümlülerden, 40'ı Çankırı, 31'i Ceyhan, 49'u Bartın, 4'ünün de Nevşehir cezaevlerinden getirildiği, kayıtlı yapılan 3 tutuklu ve hükümlünün ise Ankara Numune Hastanesi'ndeki tedavilerinin ardından cezaevine getirilecekleri öğrenildi.
Aydın ve Malatya'dan getirilen 108 tutuklu ve hükümlünün ise kayıt işlemlerinin sürdüğü, bunların da kayıt işlemlerinin sona ermesinden sonra cezaevine kabullerinin yapılacağı belirtildi. Sincan F Tipi Cezaevi'ne yaklaşık 344 tutuklu ve hükümlünün kabul edileceği kaydedildi.
Öte yandan Aydın Cezaevi'nde tutuklularla görüşen Avukat Gül Kireçkaya, cezaevinde kalan tutukluların ıslak elbiseleriyle hücrelerde tutulduğunu söyledi.
Cumadan beri hazırlarmış
Edirne Valisi Fahri Yücel'in, "Biz 15 Aralık Cuma gününden beri gerekli önlemleri almaya başladık" şeklindeki sözleri, cezaevlerinde tutuklularla görüşme yapılmasına rağmen F tiplerine geçişin daha önceden planlandığını ortaya koydu.
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Özel Tip Cezaevi'ne müdahale sonrası alınan tutuklu ve hükümlülerden 30'u da Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Müdahale sonrasında cezaevinden alınarak Adana Devlet ve Numune hastanelerine getirilen 60 tutuklu ve hükümlünün de tedavilerinin ardından Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderilecekleri açıklandı.
Malatya E Tipi Cezavi'ndeki 36 tutuklu ve hükümlü de Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildi. Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Sipahi, önceki gün yapılan operasyon ile hastanelerde tedavileri yapılan 36 tutuklu ve hükümlünün Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildiğini söyledi. Hastanelerde tedavileri dün tamamlanan 7'si bayan 9 tutuklunun da cezaevine geri gönderildiğini ifade eden Sipahi, konuyla ilgili olarak bugün detaylı açıklama yapacağını bildirdi.
Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde ölüm oruçları ile açlık grevlerine katılan mahkumlardan 49'u da Sincan F tipi Cezaevi'ne gönderildi. Bartın Cumhuriyet Savcılığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, cezaevinde ölüm oruçları ile açlık grevleri başlatan DHKP/C ve TKP (ML) davalarından tutuklu 49 tutukluya, gıda maddesi ile Kızılay'dan temin edilen giyecekler verildi. Tutuklular daha sonra Ankara'da Sincan F Tipi Cezaevi'ne sevk edildiler. Yetkililer, cezaevinde görevli 32 gardiyanın geçici görevle Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderildiğini, Bartın Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan 16 tutuklunun sağlık durumlarının da iyi olduğunu söylediler.
Avukatlar görüş istiyor
Bir grup avukat, cezaevlerine müdahalelerin ardından çeşitli cezaevlerinden Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledilen müvekkilleri ile görüşme izni verilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı ile görüştüler ve Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledilen müvekkilleri ile görüşmek için izin istediler. Daha sonra Sincan'a giden avukatlar, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden Numune Hastanesi'ne sevkedilen müvekkilleri ile görüşmek için dün yaptıkları başvuruların reddedildiğini hatırlatarak, F tipine konulan müvekkillerinin sağlıklarından endişe ettiklerini ve bu nedenle de görüşmek istediklerini belirttiler. Avukatlar, Başsavcı'nın dilekçelerini kabul ederek havale yaptığını, ancak görüşmeye izin verilmediğini söylediler.
Avukatlar, ayrıca, Çankırı Cezaevi'nden dün Numune Hastanesi'ne getirilen ve hastanede yaşamını yitiren İrfan Ortakçı'nın ölüm nedeninin tespit edilmesi için otopsisine katılma, otopsisi yapılmışsa otopsi tutanağının bir örneğinin taraflarına verilmesi, tüm otopsi aşamasının video ve fotoğraf çekiminin yapılması ve görünürdeki ölüm nedeni ile yetinilmeyerek ölüme neden olsun veya olmasın tüm normal dışı durumların tespiti ile ilgili taleplerini içeren dilekçeyi de Başsavcı Melih Tarı'ya verdiler. Tarı da avukatların bu dilekçesini, otopside hazır bulunma talepleri hariç reddedererek kabul etti ve havale etti.
Kartal ile Özbolat Edirne'de iddiası
Edirne F Tipi Cezaevi'ne, İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'nden tutuklu ve hükümlülerin nakillerinin sürdüğü belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici Edirne F Tipi Cezaevi'ne, Bayrampaşa'dan gelenler arasında Ercan Kartal ile Şadi Naci Özbolat'ın da olduğunu söyledi. Cezaevi sorumlularından alınan bilgiye göre, Edirne F Tipi Cezaevi'ne genelde Bayrampaşa Cezaevi'nden tutuklu ve hükümlünün götürüldü.
300 tutuklu Kocaeli'de
Bayrampaşa Cezaevi ile Gebze Özel Tip Cezaevi'nden yaklaşık 300 tutuklu ve hükümlü Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne nakledilmeye başlandı. Operasyonun sona ermesinin ardından, Bayrampaşa Cezaevi'nden 100'e, Gebze Özel Tip Cezaevi'nden de 200'e yakın tutuklu ve hükümlünün, Kandıra ilçesi yakınlarındaki Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne nakledilmesi işlemi sürüyor.
Kapasitesi 368 tutukluyu barındıracak durumda olan ve 11 Aralık Pazartesi günü geçici kabulü yapılan Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne, 1 müdür ve 2 müdür yardımcısı ile 160 personel atanmıştı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ümraniye ve Çanakkale'de direniş sürdü
Ümraniye ve Çanakkale cezaevlerindeki operasyonlar dün desürdü. Çanakkale'deki operasyona bu sabaha kadar ara verildi.
Çanakkale Cezaevi'ndeki operasyonda kullanılan sayısız bombadan yayılan gazların, cezaevine 1.5-2 kilometre uzaklıktaki iki okulun öğrencilerini bile etkileyecek derecede olması, operasyonun "hayat kurtarmak" için olmadığını bir kez daha gösterdi.
Ümraniye Cezaevi önündeki hareketlilik sabah saatlerinde yeniden arttı. Sabah saatlerinde 10 otobüs jandarma, ardından 3 kamyon jandarma, 6 otobüs komando daha girdi. 10.40'ta aileler uzaklaştırıldı, içeri duvar delici vinç alındı. Saat 11.20'de cezaevinden ilk ambulans çıktı. 11.45'te de içeri 2 itfaiye, 3 ambulans alındı. İtfaiye araçları 4 çevik kuvvet minibüsü daha sonra cezaevinden ayrıldı. Aynı saatlerde içinde 5-6 yatak bulunan jandarmaya ait bir araç da cezaevine girdi. Öte yandan, tutuklu ve hükümlü yakınlarından 15 kişilik bir grup polis noktasına geldi. Bu grup polis tarafından kordon altına alındı. Cezaevine saat 12.00 sıralarında 4 itfaiye aracı daha girdi. Saat 13.30'da ise jandarma taşıyan 5 otobüs daha giriş yaparken 4 nakil aracı cezaevinden ayrıldı. Birer saat arayla cezaevinden ayrılan ikişer nakil aracında bulunan tutuklu ile hükümlülerin zafer işareti yaptıkları gözlendi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servisi'nde, Ümraniye Cezaevi'nden getirilecek yaralılar için güvenlik önlemleri alındı. Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne, saat 14.00 sıralarında nakil aracıyla gelen jandarma ve polis ekipleri, Acil Servis ve çevresini abluka altına aldılar. Polis, Basın Odası'nın önüne de barikat kurarken, gazetecileri "barikatı aşmamaları, aksi halde gözaltına alınacakları" konusunda tehdit etti. Acil Servis önüne jandarma yığınağı yapıldı. Acil Servis'e hasta kabulü yapılmayarak, buraya gelen hastalar polikliniğe yönlendirildi.
Ring aracından kurt işareti
Ümraniye Cezaevinde sevk aracı olarak kullanan ring aracı cezaevinde çıkarken, araçta bulunan görevlilerin cezaevinde bulunan tutuklu ailelerine dönerek kurt işareti yapması dikkat çekti.
Öte yandan saldırı sırasında ölen Ahmet İbili'nin cenazesi Haydarpaşa Nume Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi. Burada bulunan tutuklu yakınları polise "izin verin içeri girelim, çözüm bulmaya çalışalım" dediler. Polis ise, "çözüm yeri burası değil, adalet bakanlığına gidin" dedi ve dağılmamaları halinde müdahale edecekleri tehdidinde bulundu. Bu arada tutuklu yakınlarından bazıları sinir krizleri geçirdi.
Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi'nde de, 12 saat aradan sonra, tutukluların direnişini kırmaya yönelik operasyon dün sabah saat 06.50 sıralarında yeniden başlatıldı. Çevre ilçelerden getirilen jandarma timlerinin görev aldığı operasyonun ilk dakikalarında, açlık grevi ve ölüm orucundaki mahkûmların bulunduğu tahmin edilen koğuşlara yoğun miktarda göz yaşartıcı gaz bombası atıldı. Daha sonra girilen 4 koğuşta tutuklu olmadığı, tutuklu ve hükümlülerin koğuşlardan birine pankart astıktan sonra ayrıldıkları belirtildi.
Timler, daha sonra dozer ve kepçeleri devreye soktular. Cezaevindeki üç blokun da yan duvarları delindi. Dozerli müdahalenin özellikle B Blok'ta yoğunlaştığı, katın zemininin delinmeye çalışıldığı görüldü. Ölüm orucundaki tutukluları "kurtarmak" gerekçesiyle yapılan operasyonda kullanılan gaz bombaları, geniş çevrede etkisini gösterdi. İçeri atılan sayısız bombadan yayılan gaz, cezaevine yaklaşık 1,5-2 kilometre uzaklıktaki Arıburnu İlköğretim Okulu ve Fatma Şemsettin Çamoğlu İlköğretim Okulu bile etkiledi. Yoğun gaz nedeniyle komandolar da saldırıya geçici olarak ara vermek zorunda kaldılar.
Tutukluların öğleden sonraki saatlerde spor salonunda toplandıkları bildirildi. Jandarma timleri, cezaevindeki elektriklerin kesilmesi nedeniyle projektörlerle operasyonu sürdürdüler. Bulundukları spor salonu ve yanındaki koğuş arasında sürekli yer değiştiren ve barikat kuran mahkûmların, salonun kapısını zincirlerle bağladıkları ve trafodan çektikleri kabloyla kapıya cereyan verdikleri öğrenildi.
Operasyonun ilk gününden itibaren, gazetecilere getirilen kısıtlamalar da devam etti. Cezaevinin görüntülerini çekmek isteyen foto muhabirleri ve kameramanlar cezaevi yakınından yaka paça uzaklaştırıldı. Bu arada, mahkûm aileleri de Çanakkale'ye gittiler. İstanbul ve Ankara'dan giden aileler, cezaevinin yakınlarında, İHD Çanakkale Şubesi'nde ve ÖDP İl Örgütü'nde bekleyişlerini sürdürdüler. Aileler, kendilerine hiçbir bilgi verilmemesine tepki gösterdiler.
Bu sabah sürecek
İçişleri Bakanlığı'ndan dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Ümraniye ve Çanakkale Cezaevleri'nde büyük direnişlerle karşılaşıldığı belirtilerek, bunun yapılan staratejik planlamalarda da öngörüldüğü kaydedildi. Bu cezaevindeki operasyonlara koğuşlardaki mahkumların birleşerek karşı koyduklarının belirtildiği açıklamada, Çanakkale cezaevi'ndeki operasyonun bu sabaha kadar durdurulduğu söylendi. Ümraniye Cezaevi'ndeki hareketlilik ise gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde devam ediyordu. Cezaevine akşam saatlerinde araç giriş ve çıkışları hızlandı. Öte yandan Ümraniye Cezaevi'nde PKK davası tutuklu ve hükümlülerinin kaldığı koğuş, buradaki tutuklular çatışmaya girmek istemedikleri için boşaltıldı.
ÖNCEKİ HABER

Yurdun dört bir yanında katliam

SONRAKİ HABER

Faşizmin fikir babası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...