20 Aralık 2000 22:00

Halk aldatılıyor

Cezaevlerindeki kanlı operasyonlarda ölü sayısı artıyor. Bir tutuklunun "6 kişiyi diri diri yaktılar" açıklamasına rağmen, yetkililer; tutukluların tümünün kendilerini yakarak öldüğünü söylüyorlar.

Paylaş
Halk aldatılıyor
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın, cezaevlerine yönelik olarak önceki gün başlatılan ve şu ana kadar 30'u aşkın tutuklunun ölümüne neden olan operasyonlar, bugüne kadar kamuoyunun bu konuda hep yanlış bilgilendirildiğini ortaya koydu. Bayrampaşa eski Savcısı Necati Özdemir'in, "Tutuklulardan gelen görüşme talebi üzerine pazar gecesi saatlerce arabulucu kişi ve kurumlarla telefon trafiği yaptık ve bu talebi Adalet Bakanı'na da ilettik. Ancak Bakan bu talebimizi geri çevirdi" sözleri de katliamla sonuçlanan bu operasyonun, aslında F tipi cezaevlerine fiili geçiş için yapıldığı gerçeğini doğruladı.
Aralarında FP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile meslek odaları temsilcilerinin bulunduğu arabulucu grubunun, Bakan'ın F tipi'ni ertelediği açıklamasına rağmen, uzlaşma noktasına gelindiğinde buna yanaşmadığını ve kendilerini aldattığını açıkladı.
Kocaeli F Tipi'ne de sevk
Ayrıca bugüne kadar sadece iki F tipi cezaevinin hazırlandığının açıklanmış olmasına rağmen, aslında bu sayının da söylenenin üzerinde olduğu ve bu gerçeğin de kamuoyundan özenle gizlendiği ortaya çıktı. Ölüm oruçlarının 51. gününde F tipine nakillerin yapılmayacağını söyleyen Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dün yaptığı açıklamada Sincan ve Edirne'den sonra Kocaeli F Tipi'ne de nakiller yaptığını açıkladı ve bu nakillerin devam edeceğini duyurdu.
Bayrampaşa'dan önceki gün hastaneye sevk edilen bir kadın tutuklulunun, götürülürken "6 bayan diri diri yakıldı" sözlerine rağmen medya dün de yaşamını yitiren tutukluların tümünün kendilerini yakarak öldüğünü söylemekte ısrarcı davrandı.
Bartın'da telefon yok
Bu arada Bayrampaşa'dan telefonla arandığı iddia edilen Bartın Cezaevi'nde de, operasyonda yapılan arama çalışmalarında telefona rastlanmadığı bildirildi.
Bekaroğlu: Operasyon F tipi için yapıldı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, FP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, cezaevlerine müdahalenin, mahkumların F Tipi cezavelerine geçişi için yapıldığını söyledi. Bekaroğlu, Parlamento'da gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki ölüm orucu ve açlık grevi eylemlerinin diyalogla bitirilme şansının bulunduğunu, ancak devletin sorunu çözebilmek için erken müdahale ettiği görüşünü ifade etti. Adalet Bakanı'nın, F tipi cezaevine geçişi ertelediğini açıklamasına rağmen, son bir yıldır geçişi sağlayabilmek amacıyla hazırlıklar yürüttüğünü belirten Mehmet Bekaroğlu, temennisinin, daha fazla insanın ölmemesi olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Vergiler artacak, ücretler donacak

SONRAKİ HABER

Yurdun dört bir yanında katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...