20 Aralık 2000 22:00

Havanda su dövüyorlar

Filistin yönetimi, halkın büyük tepkisine karşın Washington'da yapılan görüşmelere katılıyor. İsrail ve ABD ise Filistin'i yeniden masaya oturtmaya çalışıyor.

Paylaş
Havanda su dövüyorlar
Filistin ile İsrail heyetleri, ABD'nin başkenti Washington'daki dolaylı görüşmelere başladılar.
Filistin heyetine başkanlık eden Saib Erekat, Washington Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, görüşmelerden çok fazla beklentisi olmadığını söylerken, İsrail heyetinin başkanı Gilead Şer de, "Müzakeremiz için fazla umutlu değilim ama tüm olanakları sonuna dek kullanacağız" dedi.
"Arabulucu" konumundaki ABD, tarafları "dış dünyanın etkilerinden korumak" gerekçesiyle mekân olarak Washington'ın güneydoğusunda Potomac Irmağı üstündeki Bolling Hava Kuvvetleri Üssü'nü seçti. Görüşmelerin yarın veya cumaya kadar sürmesi ve ABD Başkanı Bill Clinton ile Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın da oturumlara katılmaları bekleniyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker, Filistin ve İsrail taraflarının yüz yüze görüşmelere geçip geçemeyeceklerinin de bu aşamada belli olabileceğini belirtti. Görüşmelerin öncelikli amacının İsrail güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında 83 gündür süren "çatışmaları" durdurmak olduğu açıklandı. İkinci olarak ise Filistin-İsrail diyaloğunun tıkandığı nokta Kudüs'ün nihai statüsü ve mültecilerin durumunun ele alınacağı görüşmelerin yeniden başlatılması için takvim belirlenmesi amaçlanıyor.
Ortadoğu da hareketli
Görüşmeler kapsamında Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Filistin lideri Yaser Arafat ile bir araya geldi. Mübarek, Arafat ile görüşmesinin ardından İsrail'in Meretz Partisi Lideri Yossi Sarid ile de görüştü. İran Dışişleri Bakanlığı, Washington görüşmelerinin İntifada hareketini dizginlemeyi amaçladığını belirten bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü, görüşmelerin yeniden başlatılması girişimlerini eleştirerek, bu görüşmelerin Filistin halkının direnişini kırmayı amaçladığını ve haklarını garantilemediğini söyledi.
Çocuk katilleri
Filistin'de dün İsrail askerlerinin ateşiyle vurulan bir çocuk öldü. Hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'ndeki Refah Mülteci Kampı'nda 10 yaşındaki Hani Sufi adlı çocuk başından vuruldu. Kızkardeşi de İsrail ateşiyle yaralanan çocuk kurtarılamadı. Kampta yaralanan 25 Filistinliden 2'nin durumu ağır.
Yine Gazze'de İsrail askerlerinin Filistinlilere ait bir otomobile açtığı ateşte 2 kişi öldü. Filistin polisi, olayın Gazze'nin güneyiyle kuzeyini bağlayan yol üzerindeki Netzarim geçiş noktasında meydana geldiğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Üniversitede kameralı denetim!

SONRAKİ HABER

Vergiler artacak, ücretler donacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...